Przepisy MARCINA ŁAKOMEGO, 4. edycja, Warszawa

Eliksir młodości
Eliksir młodości

PRZYSTAWKA

Aksamitny eliksir młodości z truflą

Składniki:

  • 1 seler
  • 2 duże pietruszki
  • nieduża cebula
  • 1 por (biała część)
  • bulion warzywno-drobiowy
  • mleko
  • 1 łyżka masła
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren białego pieprzu
  • natka pietruszki
  • oliwa truflowa

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone w plasterki warzywa: seler, por i czosnek. Całość krótko podsmażamy. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy resztę pokrojonych w kostkę warzyw, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dolewamy trochę mleka Następnie wyjmujemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i oliwą truflową.

DANIE GŁÓWNE

Kocham mięso z rumieńcem na twarzy

Kocham mięso
Kocham mięso

Składniki:

  • 4 gicze cielęce
  • oliwa z oliwek
  • włoszczyzna na rosół
  • bulion warzywny
  • tymianek
  • czosnek
  • cebula
  • pieprz, sól
  • buraczki
  • młode ziemniaki
  • śmietana

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone gicze marynujemy dzień wcześniej w oliwie, soli i ziołach. Następnie zamarynowane mięso obsmażamy na złoty kolor i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Dusimy do momentu aż gicze będą miękkie. Podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami i duszonymi plastrami buraków.

DESER

Kawowe trzęsienie ziemi

Kawowe trzęsienie ziemi
Kawowe trzęsienie ziemi

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 4 płatki żelatyny
  • 150 g prażonych migdałów
  • 100 ml espresso
  • 200 ml ubitej śmietany

Sposób przygotowania:

Mleko, śmietanę i połowę cukru delikatnie podgrzewamy. Żółtka z cukrem ubijamy na kogel mogel, do którego stopniowo dolewamy podgrzane mleko. Całość przez chwilę gotujemy na bardzo małym ogniu. Pod sam koniec gotowania dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Migdały prażymy w piekarniku i mielimy. Do zmielonych migdałów dodajemy espresso i przygotowany krem, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i całość ponownie delikatnie mieszamy. Gotowy krem przelewamy do foremek i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem wyjmujemy z salaterek. Deser podajemy z ciasteczkami, posypany tartą czekoladą i migdałami, udekorowany kwaśnym owocem.

Ciasteczka

Składniki:

  • 60 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 białka
  • wanilia
  • 70 g mąki

Sposób przygotowania:

Cukier mieszamy z masłem, dodajemy mąkę oraz wanilię. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Na blasze układamy ciastka w kształcie kocich języczków. Pieczemy w temperaturze 160°C przez około10 minut.

podziel się:

Pozostałe wiadomości