PRZYSTAWKA
Aksamitny eliksir młodości z truflą
Składniki:
- 1 seler
- 2 duże pietruszki
- nieduża cebula
- 1 por (biała część)
- bulion warzywno-drobiowy
- mleko
- 1 łyżka masła
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren białego pieprzu
- natka pietruszki
- oliwa truflowa
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone w plasterki warzywa: seler, por i czosnek. Całość krótko podsmażamy. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy resztę pokrojonych w kostkę warzyw, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dolewamy trochę mleka Następnie wyjmujemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i oliwą truflową.
DANIE GŁÓWNE
Kocham mięso z rumieńcem na twarzy
Składniki:
- 4 gicze cielęce
- oliwa z oliwek
- włoszczyzna na rosół
- bulion warzywny
- tymianek
- czosnek
- cebula
- pieprz, sól
- buraczki
- młode ziemniaki
- śmietana
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone gicze marynujemy dzień wcześniej w oliwie, soli i ziołach. Następnie zamarynowane mięso obsmażamy na złoty kolor i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Dusimy do momentu aż gicze będą miękkie. Podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami i duszonymi plastrami buraków.
DESER
Kawowe trzęsienie ziemi
Składniki:
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 6 żółtek
- 4 płatki żelatyny
- 150 g prażonych migdałów
- 100 ml espresso
- 200 ml ubitej śmietany
Sposób przygotowania:
Mleko, śmietanę i połowę cukru delikatnie podgrzewamy. Żółtka z cukrem ubijamy na kogel mogel, do którego stopniowo dolewamy podgrzane mleko. Całość przez chwilę gotujemy na bardzo małym ogniu. Pod sam koniec gotowania dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Migdały prażymy w piekarniku i mielimy. Do zmielonych migdałów dodajemy espresso i przygotowany krem, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i całość ponownie delikatnie mieszamy. Gotowy krem przelewamy do foremek i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem wyjmujemy z salaterek. Deser podajemy z ciasteczkami, posypany tartą czekoladą i migdałami, udekorowany kwaśnym owocem.
Ciasteczka
Składniki:
- 60 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 białka
- wanilia
- 70 g mąki
Sposób przygotowania:
Cukier mieszamy z masłem, dodajemy mąkę oraz wanilię. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Na blasze układamy ciastka w kształcie kocich języczków. Pieczemy w temperaturze 160°C przez około10 minut.