Przepisy MARCINA KUCA, 4 sezon, Wrocław

Breslauer Tatar
Breslauer Tatar

PRZYSTAWKA:

Breslauer Tatar

Składniki:

  • 500 – 600 g polędwicy wołowej
  • 4 żółtka jajek przepiórczych
  • 2 szalotki
  • ogórki konserwowe
  • marynowane kurki
  • parmezan
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Świeżą polędwicę wołową drobno siekamy, dodajemy żółtko z jajka przepiórki, drobno posiekane szalotki, marynowane grzybki i ogórek konserwowy oraz starty parmezan. Przed jedzeniem całość dokładnie mieszamy.

DANIE GŁÓWNE:

Hipster Burger

Cytrynowa miłość wyspiarzy
Cytrynowa miłość wyspiarzy

Składniki:

  • 1 kg mielonej polędwicy wołowej
  • świeży tymianek
  • pieczony burak
  • ser kozi
  • 4 marchewki
  • krem balsamiczny
  • rukola
  • jajko
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwicę wołową siekamy blenderem. Dodajemy pieprz, sól, żółtko, oliwę i tymianek. Z mięsa formujemy burgery i smażymy na patelni grillowej. Przekrojone bułki smarujemy delikatnie majonezem i keczupem. Następnie warstwami układamy sałatę, mięso, pomidora. Gotowego burgera podajemy z pieczonym burakiem z kozim serem na rukoli skropionej oliwą i kremem balsamicznym oraz z grillowanymi marchewkami.

Bułki

Składniki:

  • 1 paczka suchych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • jajko
  • ziarna sezamu do posypania

Sposób przygotowania:

Do miski wlewamy niecałą szklankę ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę suchych drożdży. Następnie dodajemy 250 g przesianej mąki, łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki oliwy. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na godzinę. Następnie formujemy bułki, posypujemy sezamem i pieczemy w temperaturze 250°C przez 15 - 20 minut.

DESER:

DWR - Deser Wrocławskich Rajdowców

DWR
DWR

Składniki:

  • 1 kg serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • cukier
  • biszkopty
  • espresso
  • whisky
  • słupki migdałów
  • mrożone maliny
  • miód
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Mascarpone miksujemy z cukrem. Osobno miksujemy maliny. Biszkopty nasączamy espresso z kieliszkiem whisky. Następnie na dnie pucharków układamy nasączone biszkopty, które przykrywamy masą z mascarpone a następnie warstwą malin. Całość posypujemy warstwa migdałów oraz startą gorzką czekoladą. Polewamy delikatnie miodem. Deser wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości