PRZYSTAWKA:
Breslauer Tatar
Składniki:
- 500 – 600 g polędwicy wołowej
- 4 żółtka jajek przepiórczych
- 2 szalotki
- ogórki konserwowe
- marynowane kurki
- parmezan
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Świeżą polędwicę wołową drobno siekamy, dodajemy żółtko z jajka przepiórki, drobno posiekane szalotki, marynowane grzybki i ogórek konserwowy oraz starty parmezan. Przed jedzeniem całość dokładnie mieszamy.
DANIE GŁÓWNE:
Hipster Burger
Składniki:
- 1 kg mielonej polędwicy wołowej
- świeży tymianek
- pieczony burak
- ser kozi
- 4 marchewki
- krem balsamiczny
- rukola
- jajko
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwicę wołową siekamy blenderem. Dodajemy pieprz, sól, żółtko, oliwę i tymianek. Z mięsa formujemy burgery i smażymy na patelni grillowej. Przekrojone bułki smarujemy delikatnie majonezem i keczupem. Następnie warstwami układamy sałatę, mięso, pomidora. Gotowego burgera podajemy z pieczonym burakiem z kozim serem na rukoli skropionej oliwą i kremem balsamicznym oraz z grillowanymi marchewkami.
Bułki
Składniki:
- 1 paczka suchych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 250 g mąki
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- jajko
- ziarna sezamu do posypania
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy niecałą szklankę ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę suchych drożdży. Następnie dodajemy 250 g przesianej mąki, łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki oliwy. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na godzinę. Następnie formujemy bułki, posypujemy sezamem i pieczemy w temperaturze 250°C przez 15 - 20 minut.
DESER:
DWR - Deser Wrocławskich Rajdowców
Składniki:
- 1 kg serka mascarpone
- 3 żółtka
- cukier
- biszkopty
- espresso
- whisky
- słupki migdałów
- mrożone maliny
- miód
- gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
Mascarpone miksujemy z cukrem. Osobno miksujemy maliny. Biszkopty nasączamy espresso z kieliszkiem whisky. Następnie na dnie pucharków układamy nasączone biszkopty, które przykrywamy masą z mascarpone a następnie warstwą malin. Całość posypujemy warstwa migdałów oraz startą gorzką czekoladą. Polewamy delikatnie miodem. Deser wstawiamy na kilka godzin do lodówki.