Przepisy MAŁGORZATY SZADEBERG, 4 sezon Poznań

Niespodzianka w królewskiej szacie
Niespodzianka w królewskiej szacie

PRZYSTAWKA:

Niespodzianka w królewskiej szacie

Składniki:

  • plaster wędzonego łososia
  • łyżeczka serka śmietankowego
  • 1/4 łyżeczki chrzanu
  • kiełki
  • kapary
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek
  • jajka

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Następnie odkrajmy czubek na wysokości ok. centymetra i delikatnie wyciągamy żółtko. Żółtka łączymy z serkiem, chrzanem, kaparami, doprawiamy pieprzem i solą, następnie dokładnie mieszamy. Jajka owijamy plastrami łososia, przebijamy wykałaczką, następnie nakładamy farsz i dekorujemy kiełkami. Całość przewiązujemy jednym szczypiorkiem.

DANIE GŁÓWNE:

Wybuchowa impresja

Wybuchowa impresja
Wybuchowa impresja

Składniki:

  • 2 duże polędwiczki wieprzowe
  • 1,5 opakowania ser pleśniowego gorgonzola
  • suszona żurawina namaczana w białym winie
  • olej do smażenia
  • śmietana 30%
  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • ok. 6 łyżek mąki
  • sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek
  • sałata rzymska
  • ciemne oliwki
  • owoc granatu
  • rozmaryn
  • 3-4 łyżki wina czerwonego
  • świeży rozmaryn lub pietruszka do dekoracji
  • sól, pieprz

Sos winegret

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku roztarty z solą
  • 1,5 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, kroimy na centymetrowe plastry, rozbijamy dłonią i przyprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. Gotujemy ziemniaki (obrane lub w mundurkach). Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Mieszamy, wyrabiamy na jednolitą masę, rozsypujemy mąkę ciasto rolujemy tak jak na kopytka, robimy wzorek widelcem. Na gotującą i osoloną wodę wrzucamy kluski i gotujemy ok. 5 minut, następnie wyciągamy z wody. Robimy sos do klusek gotując pół opakowania sera i śmietanę. Mięso smażymy, pod koniec smażenia dodajemy do niego ser gorgonzola. Na mięso z roztopionym serem dodajemy namoczona wcześniej w gorącym winie żurawinę. Pokrojone warzywa oraz ziarenka granatu podajemy na liściu sałaty rzymskiej, przed samym podaniem polewamy sosem winegret. Dekorujemy zielonym rozmarynem lub pietruszką. Mięso podajemy w sosie z żurawiną z kluskami i sałatką.

DESER:

Młoda Para na talerzu

Młoda Para na talerzu
Młoda Para na talerzu

Składniki:

  • 120 g tabliczki gorzkiej czekolady
  • 230 g margaryny
  • 480 g cukru
  • 140 g mąki
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 1/3 paczki suchych drożdży
  • lody waniliowe
  • bita śmietana
  • płatki migdałowe
  • sos czekoladowy

Sposób przygotowania:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W osobnym garnku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, jajka i wszystko dobrze mieszamy. Następnie łączymy czekoladę z margaryną i dodatkami. Do mąki dodajemy drożdże, sól i mieszamy. Stopniowo dodajemy do roztopionej masy, którą cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Wszystko razem dobrze mieszamy, następnie wylewamy na dobrze natłuszczoną blachę z papierem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200°C. Podawajmy na gorąco z lodami, bitą śmietaną posypaną płatkami migdałowymi. Delikatnie polać sosem czekoladowym.

Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

podziel się:

Pozostałe wiadomości