PRZYSTAWKA:
Niespodzianka w królewskiej szacie
Składniki:
- plaster wędzonego łososia
- łyżeczka serka śmietankowego
- 1/4 łyżeczki chrzanu
- kiełki
- kapary
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek
- jajka
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Następnie odkrajmy czubek na wysokości ok. centymetra i delikatnie wyciągamy żółtko. Żółtka łączymy z serkiem, chrzanem, kaparami, doprawiamy pieprzem i solą, następnie dokładnie mieszamy. Jajka owijamy plastrami łososia, przebijamy wykałaczką, następnie nakładamy farsz i dekorujemy kiełkami. Całość przewiązujemy jednym szczypiorkiem.
DANIE GŁÓWNE:
Wybuchowa impresja
Składniki:
- 2 duże polędwiczki wieprzowe
- 1,5 opakowania ser pleśniowego gorgonzola
- suszona żurawina namaczana w białym winie
- olej do smażenia
- śmietana 30%
- 1 kg ziemniaków
- jajko
- ok. 6 łyżek mąki
- sałata lodowa
- pomidorki koktajlowe
- ogórek
- sałata rzymska
- ciemne oliwki
- owoc granatu
- rozmaryn
- 3-4 łyżki wina czerwonego
- świeży rozmaryn lub pietruszka do dekoracji
- sól, pieprz
Sos winegret
Składniki:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku roztarty z solą
- 1,5 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, kroimy na centymetrowe plastry, rozbijamy dłonią i przyprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. Gotujemy ziemniaki (obrane lub w mundurkach). Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Mieszamy, wyrabiamy na jednolitą masę, rozsypujemy mąkę ciasto rolujemy tak jak na kopytka, robimy wzorek widelcem. Na gotującą i osoloną wodę wrzucamy kluski i gotujemy ok. 5 minut, następnie wyciągamy z wody. Robimy sos do klusek gotując pół opakowania sera i śmietanę. Mięso smażymy, pod koniec smażenia dodajemy do niego ser gorgonzola. Na mięso z roztopionym serem dodajemy namoczona wcześniej w gorącym winie żurawinę. Pokrojone warzywa oraz ziarenka granatu podajemy na liściu sałaty rzymskiej, przed samym podaniem polewamy sosem winegret. Dekorujemy zielonym rozmarynem lub pietruszką. Mięso podajemy w sosie z żurawiną z kluskami i sałatką.
DESER:
Młoda Para na talerzu
Składniki:
- 120 g tabliczki gorzkiej czekolady
- 230 g margaryny
- 480 g cukru
- 140 g mąki
- 3 jaja
- szczypta soli
- 1/3 paczki suchych drożdży
- lody waniliowe
- bita śmietana
- płatki migdałowe
- sos czekoladowy
Sposób przygotowania:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W osobnym garnku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, jajka i wszystko dobrze mieszamy. Następnie łączymy czekoladę z margaryną i dodatkami. Do mąki dodajemy drożdże, sól i mieszamy. Stopniowo dodajemy do roztopionej masy, którą cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Wszystko razem dobrze mieszamy, następnie wylewamy na dobrze natłuszczoną blachę z papierem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200°C. Podawajmy na gorąco z lodami, bitą śmietaną posypaną płatkami migdałowymi. Delikatnie polać sosem czekoladowym.
Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >