PRZYSTAWKA:
Czardasz z grzankami
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- cebula
- chili
- bazylia
- lubczyk
- oliwa
- świeża natka pietruszki
- kromki ciemnego razowego chleba
- prażone pestki z dyni
Sposób przygotowania:
Paprykę smażymy na patelni bez dodatku oliwy i obieramy ze skórki. Obok podsmażamy obraną cebulę. Dolewamy wody i miksujemy. Doprawiamy chili, lubczykiem, bazylią oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Chleb kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto. Gotowy krem podajemy z grzankami, udekorowany świeżą natką pietruszki i prażonymi pestkami z dyni.
DANIE GŁÓWNE:
Na przekór kaczkom
Składniki:
- 4 piersi kaczki
- 4 główki czosnku
- 4 cebule
- 2 opakowania mrożonych wiśni
- papryczka chili
- świeży imbir
- łyżka aromatycznej oliwy
Sposób przygotowania:
Piersi kaczki obsmażamy na patelni aż do wytopienia tłuszczu. Następnie mięso przekładamy do brytfanny, dodajemy ząbki czosnku, pokrojone cebule oraz rozmrożone wcześniej wiśnie. Doprawiamy chili i łyżką aromatycznej oliwy. Całość posypujemy świeżym startym imbirem (imbiru nie obieramy przed ścieraniem). Pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku przez około 5 godzin.
DESER:
Wiśniowy sad w śniegu
- 500 ml soku z wiśni
- 1 galaretka wiśniowa
- wiśnie
Sposób przygotowania:
Sok zagotowujemy, dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Na dnie słoiczków układamy owoce i zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki. Podajemy z wiśniowym sorbetem.
Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >