Przepisy MAŁGORZATY POTOCKIEJ, 4 sezon, Warszawa

Czardasz z grzankami
Czardasz z grzankami

PRZYSTAWKA:

Czardasz z grzankami

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • cebula
  • chili
  • bazylia
  • lubczyk
  • oliwa
  • świeża natka pietruszki
  • kromki ciemnego razowego chleba
  • prażone pestki z dyni

Sposób przygotowania:

Paprykę smażymy na patelni bez dodatku oliwy i obieramy ze skórki. Obok podsmażamy obraną cebulę. Dolewamy wody i miksujemy. Doprawiamy chili, lubczykiem, bazylią oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Chleb kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto. Gotowy krem podajemy z grzankami, udekorowany świeżą natką pietruszki i prażonymi pestkami z dyni.

DANIE GŁÓWNE:

Na przekór kaczkom

Na przekór kaczkom
Na przekór kaczkom

Składniki:

  • 4 piersi kaczki
  • 4 główki czosnku
  • 4 cebule
  • 2 opakowania mrożonych wiśni
  • papryczka chili
  • świeży imbir
  • łyżka aromatycznej oliwy

Sposób przygotowania:

Piersi kaczki obsmażamy na patelni aż do wytopienia tłuszczu. Następnie mięso przekładamy do brytfanny, dodajemy ząbki czosnku, pokrojone cebule oraz rozmrożone wcześniej wiśnie. Doprawiamy chili i łyżką aromatycznej oliwy. Całość posypujemy świeżym startym imbirem (imbiru nie obieramy przed ścieraniem). Pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku przez około 5 godzin.

DESER:

Wiśniowy sad w śniegu

Wiśniowy sad w śniegu
Wiśniowy sad w śniegu
  • 500 ml soku z wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa
  • wiśnie

Sposób przygotowania:

Sok zagotowujemy, dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Na dnie słoiczków układamy owoce i zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki. Podajemy z wiśniowym sorbetem.

Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

podziel się:

Pozostałe wiadomości