PRZYSTAWKA:
Przysmak Podhalanki
Składniki:
- 18 dag oscypka
- 2 jajka
- szczypta soli, szczypta pieprzu,
- 20 dag bułki tartej
- 15 dag dżemu żurawinowego
Sposób przygotowania:
Ser kroimy w 2 cm plastry. Przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie każdy plaster moczymy w rozbełtanym jajku z przyprawami i obtaczamy w tartej bułce. Wykładamy na rozgrzany olej i smażymy około minuty z każdej strony. Podajemy z żurawiną.
DANIE GŁÓWNE:
Klepaniec Maryny
Składniki:
- 70 dag piersi z kurczaka
- 15 dag sera żółtego
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 1 kg ziemniaków
- koperek
- pieprz, sól
- przyprawa uniwersalna
- słodka papryka
- serek topiony
Sposób przygotowania:
Porcjujemy pierś z kurczaka i lekko rozbijamy. Następnie przyprawiamy. Masło kroimy w plastry i układamy na powierzchni kurczaka. Dodajemy tarty ser żółty i drobno pokrojony koperek. Pierś z nadzieniem zawijamy a następnie panierujemy w jajku z przyprawami i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu przez około 2 minuty z każdej strony. Pokrojone w kostkę ziemniaki wsypujemy do rękawa do pieczenia, dodajemy przyprawy, masło. Zamykamy szczelnie i pieczemy 25 minut w piekarniku w temperaturze 200°C Przed podaniem mięso rozkrajamy na pół, do środka wkładamy serek topiony i dekorujemy winogronami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Sałatka wiosenna:
Składniki:
- kapusta pekińska
- papryka czerwona
- papryka żółta
- ogórek zielony
- słoik pieczarek marynowanych
- pół cytryny
- prażone migdały
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa kroimy i doprawiamy oliwą z oliwek, pieprzem, solą oraz sokiem z połowy cytryny. Przed podaniem posypujemy prażonymi migdałami.
DESER:
Ognisty łakoć sieniawian
Składniki:
- 1/2 kg sera białego
- 10 dag żurawiny
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- skórka z dwóch pomarańczy
- 10 dag włoskich orzechów
- puszka brzoskwiń do dekoracji
- 10 kostek cukru
- 100 g alkoholu
Ciasto:
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Ser mielimy, dodajemy żurawinę, cukier, żółtka, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy, pokruszone orzechy włoskie i wszystko starannie mieszamy. Przygotowujemy ciasto na naleśniki: mieszamy mąkę, mleko, jajka, wodę mineralną oraz proszek do pieczenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przygotowanym wcześniej serem smarujemy naleśniki składając je w kształt trójkąta. Na każdym talerzu układamy dwa naleśniki, obok połówkę brzoskwini do której wkładamy zanurzoną w alkoholu kostkę cukru. Przed podaniem kostkę podpalamy. Naleśniki podajemy ozdobione płonącą brzoskwinią, bitą śmietaną i świeżą miętą.