Przepisy Małgorzaty Bochniak 3. edycja, Podhale

Przepisy Małgorzaty Bochniak 3. edycja, Podhale
Przepisy Małgorzaty Bochniak 3. edycja, Podhale

PRZYSTAWKA:

Przysmak Podhalanki

Składniki:

  • 18 dag oscypka
  • 2 jajka
  • szczypta soli, szczypta pieprzu,
  • 20 dag bułki tartej
  • 15 dag dżemu żurawinowego

Sposób przygotowania:

Ser kroimy w 2 cm plastry. Przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie każdy plaster moczymy w rozbełtanym jajku z przyprawami i obtaczamy w tartej bułce. Wykładamy na rozgrzany olej i smażymy około minuty z każdej strony. Podajemy z żurawiną.

DANIE GŁÓWNE:

Klepaniec Maryny

Klepaniec Maryny
Klepaniec Maryny

Składniki:

  • 70 dag piersi z kurczaka
  • 15 dag sera żółtego
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • koperek
  • pieprz, sól
  • przyprawa uniwersalna
  • słodka papryka
  • serek topiony

Sposób przygotowania:

Porcjujemy pierś z kurczaka i lekko rozbijamy. Następnie przyprawiamy. Masło kroimy w plastry i układamy na powierzchni kurczaka. Dodajemy tarty ser żółty i drobno pokrojony koperek. Pierś z nadzieniem zawijamy a następnie panierujemy w jajku z przyprawami i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu przez około 2 minuty z każdej strony. Pokrojone w kostkę ziemniaki wsypujemy do rękawa do pieczenia, dodajemy przyprawy, masło. Zamykamy szczelnie i pieczemy 25 minut w piekarniku w temperaturze 200°C Przed podaniem mięso rozkrajamy na pół, do środka wkładamy serek topiony i dekorujemy winogronami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Sałatka wiosenna:

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • ogórek zielony
  • słoik pieczarek marynowanych
  • pół cytryny
  • prażone migdały

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa kroimy i doprawiamy oliwą z oliwek, pieprzem, solą oraz sokiem z połowy cytryny. Przed podaniem posypujemy prażonymi migdałami.

DESER:

Ognisty łakoć sieniawian

Ognisty łakoć sieniawian
Ognisty łakoć sieniawian

Składniki:

  • 1/2 kg sera białego
  • 10 dag żurawiny
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • skórka z dwóch pomarańczy
  • 10 dag włoskich orzechów
  • puszka brzoskwiń do dekoracji
  • 10 kostek cukru
  • 100 g alkoholu

Ciasto:

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Ser mielimy, dodajemy żurawinę, cukier, żółtka, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy, pokruszone orzechy włoskie i wszystko starannie mieszamy. Przygotowujemy ciasto na naleśniki: mieszamy mąkę, mleko, jajka, wodę mineralną oraz proszek do pieczenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przygotowanym wcześniej serem smarujemy naleśniki składając je w kształt trójkąta. Na każdym talerzu układamy dwa naleśniki, obok połówkę brzoskwini do której wkładamy zanurzoną w alkoholu kostkę cukru. Przed podaniem kostkę podpalamy. Naleśniki podajemy ozdobione płonącą brzoskwinią, bitą śmietaną i świeżą miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości