Przepisy MAGDY ZACHARIASIEWICZ, 4 sezon, Wrocław

Moutabbal
Moutabbal

PRZYSTAWKA

Moutabbal czyli bakłażanowa quick rozgrzewka

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 150 g pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażany kroimy w plastry. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Następnie obieramy bakłażany ze skórki i miksujemy. Dodajemy pastę tahini, roztarte ząbki czosnku, sok z cytryny. Całość jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Podajemy z sosem jogurtowym i chlebkiem arabskim.

Jogurt z ogórkiem

Składniki:

  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duża łyżka pasty tahini
  • średni ogórek
  • łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • mały pęczek dymki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ogórka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do jogurtu wraz z pozostałymi składnikami. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu i doprawiamy solą do smaku.

DANIE GŁÓWNE

Wybuchowa uczta rybna z granatem

Uczta rybna z granatem
Uczta rybna z granatem

Składniki:

  • 90 dag filetów z ryby ( okoń)
  • 3/4 szklanki pasty tahini
  • ok. 1 i pół szklanki wody
  • sok z 2 i pół limonek
  • 3 duże cebule pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka ziaren granatu do przybrania
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania:

Tahini mieszamy z wodą oraz sokiem z limonki aż do otrzymania sosu o konsystencji kremowej zupy. Umytą i osuszoną rybę solimy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Następnie Rybę zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę. Usmażoną cebulę przekładamy do sosu. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kawałki usmażonej ryby. Całość zapiekamy około pół godziny w temperaturze 210°C. Przed podaniem rybę posypujemy ziarenkami granatu i posiekaną natką pietruszki.

DESER:

Cynamonowo-gruszkowe tango

Cynamonowo-gruszkowe tango
Cynamonowo-gruszkowe tango

Składniki:

  • 240 g pasty tahini
  • 260 g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g płatków migdałów
  • 200 g gruszek, obranych i pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 250 ml soku jabłkowego
  • płatki migdałów do obsypania deseru
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pastę tahini mieszamy z miodem. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem, następnie całość przesiewamy do większego naczynia. Dodajemy tahini z miodem, migdały, sok jabłkowy i obrane, pokrojone w 2 cm kostkę gruszki. Całość mieszamy. Formę o średnicy 20 - 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto, które dodatkowo możemy oprószyć płatkami migdałów. Deser pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Deser studzimy i prószymy cukrem pudrem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości