Przepisy Magdy Szperkowskiej, sezon 5, Bydgoszcz

Skrywane wspomnienia
Skrywane wspomnienia

PRZYSTAWKA:

Skrywane wspomnienia

Składniki:

  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 250 g szparagów (zielone końce)
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 125 ml tłustej śmietany
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 125 g gotowanych krewetek
  • 4 gotowe paszteciki

Przygotowanie:

Szalotki drobno siekamy i szklimy na maśle. Szparagi myjemy, osuszamy i dodajemy do szalotek. Całość dusimy przez około trzy minuty. Wyjmujemy szparagi. Dolewamy wino. Płyn redukujemy o połowę i dodajemy śmietanę. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez kolejne pięć minut. Następnie ponownie dodajemy szparagi oraz zamarynowane wcześniej w soku z cytryny krewetki. Całość podgrzewamy w sosie przez około trzy minuty. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotowym farszem napełniamy paszteciki i podpiekamy przez około 7-8 minut w temperaturze 180°C. Podajemy ciepłe, udekorowane świeżą miętą.

DANIE GŁÓWNE:

Lazurowe wybrzeże

Lazurowe wybrzeże
Lazurowe wybrzeże

Składniki:

  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 8 ząbków czosnku
  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 l śmietany 36%
  • 1/2 kg owoców morza
  • sól, pieprz
  • pieprz cytrynowy
  • pęczek koperku
  • 4 filety miętusa
  • 250 g masła
  • sok z cytryny
  • 200 g mąki
  • kiełki zielonego groszku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pora, cebulę, marchewkę i czosnek kroimy w drobne paski. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pokrojone warzywa podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy owoce morza. Całość chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Następnie zalewamy śmietaną i dusimy przez kolejne pięć minut. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek i ugotowany makaron. Rybę oprószamy solą, pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące i podsmażamy na maśle, na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez kolejne 10 minut. Upieczoną rybę podajemy z makaronem udekorowaną kiełkami zielonego groszku.

DESER:

Sosnowe marzenia

Sosnowe marzenia
Sosnowe marzenia

Składniki:

  • 1 słodki czekoladowy baton z karmelowym nadzieniem
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki miodu
  • 40 g masła
  • opakowanie prażonego ryżu
  • 15-20 świeżych truskawek
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Batonik, czekoladę, masło i miód rozpuszczamy w garnuszku na parze. Następnie dodajemy ryż. Z gotowej masy formujemy szyszki i odstawiamy do lodówki do wystygnięcia. Truskawki miksujemy i przyprawiamy chili. Szyszki podajemy z sosem truskawkowym. Deser dekorujemy truskawkami i świeżą miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości