Przepisy Magdy Szperkowskiej, sezon 5, Bydgoszcz

Skrywane wspomnienia
Skrywane wspomnienia

PRZYSTAWKA:

Skrywane wspomnienia

Składniki:

  • 2 szalotki
    • 1 łyżka masła
      • 250 g szparagów (zielone końce)
        • 100 ml wytrawnego białego wina
          • 125 ml tłustej śmietany
            • sól, pieprz
              • sok z cytryny
                • 1/2 pęczka natki pietruszki
                  • 125 g gotowanych krewetek
                    • 4 gotowe paszteciki

                      Przygotowanie:

                      Szalotki drobno siekamy i szklimy na maśle. Szparagi myjemy, osuszamy i dodajemy do szalotek. Całość dusimy przez około trzy minuty. Wyjmujemy szparagi. Dolewamy wino. Płyn redukujemy o połowę i dodajemy śmietanę. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez kolejne pięć minut. Następnie ponownie dodajemy szparagi oraz zamarynowane wcześniej w soku z cytryny krewetki. Całość podgrzewamy w sosie przez około trzy minuty. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotowym farszem napełniamy paszteciki i podpiekamy przez około 7-8 minut w temperaturze 180°C. Podajemy ciepłe, udekorowane świeżą miętą.

                      DANIE GŁÓWNE:

                      Lazurowe wybrzeże

                      Lazurowe wybrzeże
                      Lazurowe wybrzeże

                      Składniki:

                      • 1 por
                        • 1 cebula
                          • 1 marchewka
                            • 8 ząbków czosnku
                              • opakowanie makaronu tagliatelle
                                • 50 ml ciemnego sosu sojowego
                                  • 1/2 l śmietany 36%
                                    • 1/2 kg owoców morza
                                      • sól, pieprz
                                        • pieprz cytrynowy
                                          • pęczek koperku
                                            • 4 filety miętusa
                                              • 250 g masła
                                                • sok z cytryny
                                                  • 200 g mąki
                                                    • kiełki zielonego groszku do dekoracji

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Pora, cebulę, marchewkę i czosnek kroimy w drobne paski. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pokrojone warzywa podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy owoce morza. Całość chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Następnie zalewamy śmietaną i dusimy przez kolejne pięć minut. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek i ugotowany makaron. Rybę oprószamy solą, pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące i podsmażamy na maśle, na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez kolejne 10 minut. Upieczoną rybę podajemy z makaronem udekorowaną kiełkami zielonego groszku.

                                                      DESER:

                                                      Sosnowe marzenia

                                                      Sosnowe marzenia
                                                      Sosnowe marzenia

                                                      Składniki:

                                                      • 1 słodki czekoladowy baton z karmelowym nadzieniem
                                                        • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
                                                          • 3 łyżki miodu
                                                            • 40 g masła
                                                              • opakowanie prażonego ryżu
                                                                • 15-20 świeżych truskawek
                                                                  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
                                                                    • listki świeżej mięty do dekoracji

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Batonik, czekoladę, masło i miód rozpuszczamy w garnuszku na parze. Następnie dodajemy ryż. Z gotowej masy formujemy szyszki i odstawiamy do lodówki do wystygnięcia. Truskawki miksujemy i przyprawiamy chili. Szyszki podajemy z sosem truskawkowym. Deser dekorujemy truskawkami i świeżą miętą.

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości