PRZYSTAWKA:
Skrywane wspomnienia
Składniki:
- 2 szalotki
- 1 łyżka masła
- 250 g szparagów (zielone końce)
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 125 ml tłustej śmietany
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 125 g gotowanych krewetek
- 4 gotowe paszteciki
Przygotowanie:
Szalotki drobno siekamy i szklimy na maśle. Szparagi myjemy, osuszamy i dodajemy do szalotek. Całość dusimy przez około trzy minuty. Wyjmujemy szparagi. Dolewamy wino. Płyn redukujemy o połowę i dodajemy śmietanę. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez kolejne pięć minut. Następnie ponownie dodajemy szparagi oraz zamarynowane wcześniej w soku z cytryny krewetki. Całość podgrzewamy w sosie przez około trzy minuty. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotowym farszem napełniamy paszteciki i podpiekamy przez około 7-8 minut w temperaturze 180°C. Podajemy ciepłe, udekorowane świeżą miętą.
DANIE GŁÓWNE:
Lazurowe wybrzeże
Składniki:
- 1 por
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 8 ząbków czosnku
- opakowanie makaronu tagliatelle
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 1/2 l śmietany 36%
- 1/2 kg owoców morza
- sól, pieprz
- pieprz cytrynowy
- pęczek koperku
- 4 filety miętusa
- 250 g masła
- sok z cytryny
- 200 g mąki
- kiełki zielonego groszku do dekoracji
Sposób przygotowania:
Pora, cebulę, marchewkę i czosnek kroimy w drobne paski. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pokrojone warzywa podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy owoce morza. Całość chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Następnie zalewamy śmietaną i dusimy przez kolejne pięć minut. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek i ugotowany makaron. Rybę oprószamy solą, pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące i podsmażamy na maśle, na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez kolejne 10 minut. Upieczoną rybę podajemy z makaronem udekorowaną kiełkami zielonego groszku.
DESER:
Sosnowe marzenia
Składniki:
- 1 słodki czekoladowy baton z karmelowym nadzieniem
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki miodu
- 40 g masła
- opakowanie prażonego ryżu
- 15-20 świeżych truskawek
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- listki świeżej mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Batonik, czekoladę, masło i miód rozpuszczamy w garnuszku na parze. Następnie dodajemy ryż. Z gotowej masy formujemy szyszki i odstawiamy do lodówki do wystygnięcia. Truskawki miksujemy i przyprawiamy chili. Szyszki podajemy z sosem truskawkowym. Deser dekorujemy truskawkami i świeżą miętą.