Przepisy MAGDALENY ROZENFELD, 4 sezon, Łódź

Kukurydziana rozgrzewka
Kukurydziana rozgrzewka

PRZYSTAWKA:

Kukurydziana rozgrzewka z pomarańczowym akcentem

Zupa kukurydziana

Składniki:

  • 1 litr dobrego, domowego bulionu warzywnego
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 małe cebule
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 2cm świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól
  • czosnek
  • chili w proszku
  • płaska łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek wiórek kokosowych
  • 2 łyżki serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Bulion wlewamy do garnka, cebulę kroimy w grubą kostkę i dodajemy wraz z kukurydzą i wodą z puszki kukurydzy do wywaru. Całość gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy 1,5 puszki mleka kokosowego, starty imbir, miód, kolendrę, cynamon, czosnek, szafran i gotujemy (bez przykrycia) kolejne 5 minut. Kiedy przyprawy „oddadzą” smaki dodajemy sól i chili zgodnie z upodobaniem. Całość miksujemy, następnie przecieramy przez sito, aby usunąć łuski od ziaren kukurydzy i osiągnąć aksamitną konsystencję. Zupę ponownie podgrzewamy, zagęszczamy mąką kukurydzianą i zagotowujemy. Następnie pozostałe pół puszki mleka kokosowego wlewamy do małego rondelka, łączymy z wiórkami kokosowymi i redukujemy płyn do 1/4 objętości, następnie mieszamy z serkiem mascarpone na gładką masę, którą należy schłodzić. Zupę podajemy ozdobioną sporą ilością kokosowej śmietany, świeżą kolendrą i szafranem.

Pomarańczowy akcent

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego 275 g
  • 0,5 kg marchewki
  • szklanka soku pomarańczowego
  • pół szklanki wody
  • laska kory cynamonu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 5 g masła
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • łyżeczka curry w proszku
  • sól, pieprz cytrynowy
  • ziarna sezamu
  • jajko

Sposób przygotowania:

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do rondla o szerokim dnie lub dużej, głębokiej patelni wlewamy wodę, sok pomarańczowy, dodajemy przełamaną laskę cynamonu, ziele angielskie, goździki, utarty imbir, masło. Całość gotujemy około 5 minut. Do powstałego wywaru dodajemy marchewkę, wlewamy sok z cytryny, dusimy do prawie całkowitego odparowania płynu. Dodajemy cukier, sól, pieprz cytrynowy, mieszamy. Farsz studzimy. Wyjmujemy cynamon, goździki i ziele angielskie. Piekarnik ustawiamy na 200°C z termoobiegiem, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Blat lub stolnicę podsypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy na około 4 milimetry, rozsmarowujemy warstwę farszu i rolujemy. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Zrolowane ciasto kroimy na około 1,5 cm kawałki, rozkładamy płasko na blasze ( będzie widać zakręcony wzór z pomarańczowego farszu) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 15-20 minut do wyrośnięcia i zarumienienia. Podajemy jako indywidualną zakąskę lub dodatek do kremowej zupy kukurydzianej.

DANIE GŁÓWNE:

Saltimbocca w barwnej odsłonie

Saltimbocca w barwnej odsłonie
Saltimbocca w barwnej odsłonie

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 350 g mielonej jagnięciny
  • 10 dużych plastrów szynki serrano lub parmeńskiej
  • 50 g sera parmezan lub grana padano
  • listki świeżej mięty
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zioła prowansalskie zaparzamy na sitku wrzątkiem. Kroimy 10 listków mięty i łączymy z jagnięcym mięsem mielonym, solimy, pieprzymy i odstawiamy. Z piersi kurczaka przygotowujemy płaskie kotlety grubości około 1cm (grubsze kawałki mięsa kroimy w poprzek, następnie rozbijamy lekko mięso przekładając je folią spożywczą). Kurczaka popieprzymy, lekko obsypujemy czosnkiem i bardzo delikatnie solimy (ser i szynka są wystarczająco słone). Następnie na każdy kawałek nakładamy zioła, ścieramy ser równomiernie pokrywając powierzchnię. Następnie przekładamy warstwą mielonej jagnięciny (też do 1 cm) ponownie ścieramy ser, na każdym kawałku układamy kilka listków mięty, ostatnią warstwą jest plaster szynki, który należy połączyć z mięsem wykałaczkami łącząc w ten sposób wszystkie warstwy. Tak przygotowane mięso odstawiamy na minimum 20 min.( W tym czasie przygotowujemy ryż). Zamarynowane mięso pieczemy na oleju z łyżką masła najpierw od strony z szynką, kiedy pierś kurczaka zacznie być dosmażona (będzie to widać na brzegach) wtedy odwracamy mięso i dopiekamy. Całość jest wyjątkowo soczysta dzięki takiemu przeplataniu warstw mięsa i sera. Gotowe mięso podajemy z ryżem, i połówką granatu.

Ryż

Składniki:

  • 250 g ryżu białego (basmati lub jaśminowy)
  • szklanka groszku mrożonego
  • 8 g masła
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, następnie dodajemy masło, pieprz cytrynowy, groszek zielony, skórkę i sok z cytryny, podlewamy odrobiną wody i na maleńkim ogniu gotujemy około 10 minut często mieszając do uzyskania lekko lepkiej masy. W razie potrzeby dolewamy wody. Trzymamy szczelnie przykryte do momentu podania.

Sałata lodowa

Składniki:

  • 2 jabłka
  • owoce granatu
  • czerwona cebula
  • curry w proszku
  • 4 liście limonki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamico
  • sok z granatu
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego

Sposób przygotowania:

W małym rondelku podgrzewamy oliwę, ocet, sok z granatu, liście limonki i miód. Całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka dzielimy na 16tki i posypujemy curry. Sałatę lodową rozdrabniamy i układamy na talerzu, następnie kroimy czerwoną cebulę w piórka i posypujemy nimi sałatę. Patelnię grillową lekko smarujemy olejem, rozgrzewamy i grillujemy na niej cząstki jabłka. Następnie rozkładamy je na sałacie, polewamy sosem i posypuje owocami granatu. Tym samym sosem kropimy mięso.

DESER:

W orzeźwiającym trójkącie smaku

W orzeźwiającym trójkącie smaku
W orzeźwiającym trójkącie smaku

Tort czekoladowy

Ciasto

Składniki:

  • 150 g połamanej ciemnej/gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 5 jaj rozmiaru L
  • 1 łyżka kakao
  • 180 g cukru

Mus

Składniki:

  • 50 g połamanej ciemnej czekolady
  • 50 g połamanej mlecznej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 jajek rozmiaru L
  • 2 łyżeczki kakao
  • 125 g cukru
  • 3 lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80/90 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

W misce ustawionej nad gotującą się wodą rozpuszczamy masło z czekoladą. Dobrze mieszamy a następnie studzimy. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Miksujemy żółtka z kakao, dodajemy do ostudzonej czekolady i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Ubite białka łączymy z masą czekoladową, dokładnie, ale bardzo ostrożnie mieszamy i wykładamy na blachę. Pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Nie przejmujemy się, kiedy wyrośnięte ciasto szybko opadnie – tak ma być. Mus przygotowujemy po ostudzeniu pieczonego spodu. W tej samej misce rozpuszczamy masło i dwa smaki czekolady. Powstałą masę studzimy. Żółtka z kakao miksujemy i dodajemy do ostudzonej czekolady mieszając. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Mikserem ubijamy białka na bardzo sztywną, białą pianę wraz z cukrem. Ubite białka łączymy z masą czekoladową, starając się zachować jak najwięcej „powietrza” w masie. Powstały mus wylewamy na upieczony spód i schładzamy w lodówce przynajmniej 4 godziny. Ciasto jest najpyszniejsze kolejnego dnia. Wierzch ciasta najlepiej obsypać prażonymi migdałami. Ciasto podajemy z lodami i owocem marakui.

Lody mango

Składniki:

  • 300 g zamrożonego miąższu owoców mango
  • 100 g zamrożonego ananasa
  • 5 łyżek jogurtu min 3%
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 2 do 4 łyżki miodu wielokwiatowego
  • kilka listków mięty
  • skórka starta z limonki

Sposób przygotowania:

Ceramiczne naczynie schładzamy w zamrażarce. Owoce, jogurt, serek mascarpone, miód i miętę oraz skórkę z limonki miksujemy na jednolitą masę. Gdyby lody okazały się mało słodkie dodajemy miód do smaku, jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę jogurtu. Lody przekładamy do schłodzonego pojemnika i podajemy od razu lub przechowujemy je w zamrażarce. Przed samym podaniem lody należy wyjąć z zamrażarki i „ocieplić”, ponieważ najsmaczniejsze są zdecydowanie w postaci bardziej aksamitnej miękkiej.

Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

podziel się:

Pozostałe wiadomości