Przepisy MAGDALENY ŁĘGOWSKIEJ, sezon 5, Toruń

Nadziany pyszałek
Nadziany pyszałek

PRZYSTAWKA:

Nadziany pyszałek

Składniki:

  • 50 g sera parmezan w kawałku
  • 1 średniej wielkości gruszka
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka płynnego miodu akacjowego
  • 10 g orzechów włoskich
  • szczypta tymianku
  • gałązki świeżego tymianku do dekoracji

Marynata

  • 1/2 szklanki octu owocowego
  • 1 szklanka wody
  • 100 g cukru
  • kilka goździków
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę gotując razem: ocet, cukier, wodę i goździki, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Gruszkę myjemy, kroimy na ósemki, dodajemy marynaty i zagotowujemy. Następnie wyjmujemy goździki, dodajemy szczyptę cynamonu i pozostawiamy gruszkę w zalewie najlepiej na około 12 godzin. Ser kroimy w kostki o szerokości około 1,5 cm. Każdą kostkę sera owijamy szczelnie jednym plasterkiem szynki parmeńskiej. Na patyki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie gruszkę i owinięty ser. Tak przygotowane danie zapiekamy w temperaturze 220°C przez około 10 minut, aż gruszka osiągnie pożądaną miękkość. Po wyjęciu z piekarnika ciepłe szaszłyki smarujemy płynnym miodem i posypujemy posiekanymi orzechami i tymiankiem. Przystawkę można też przygotować ze świeżej gruszki.

DANIE GŁÓWNE:

Świeżo upieczone aktoreczki

Świeżo upieczone aktoreczki
Świeżo upieczone aktoreczki

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1 mała główka brokułu
  • 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 150 g sera gorgonzola
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • gałązki pomidorów do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, przekrajamy wzdłuż, wydrążamy usuwając pestki, smarujemy oliwą i lekko solimy. Na patelni podsmażamy mięso mielone delikatnie przyprawione solą i pieprzem, tak by uzyskać konsystencję kuleczek. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na osobnej patelni. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie obsmażone mięso łączymy z cebulą i brokułem. Dodajemy śmietanę. Całość zagęszczamy serem gorgonzola. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinie. Zapiekamy owinięte folią aluminiową przez około 30 minut w temperaturze 220°C. Podajemy z gałązkami pieczonych pomidorów.

DESER:

Napuszona balerina

Napuszona balerina
Napuszona balerina

Składniki:

  • białka (1 białko przypada na jedną bezę)
  • cukier (na 1 białko 3 łyżki cukru)
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie śmietany 30 %
  • 250 g owoców (świeże truskawki lub maliny)
  • 1 fix do śmietany
  • sorbet owocowy ( najlepiej o smaku wybranych owoców)

Sposób przygotowania:

Jajka należy sparzyć. Następnie oddzielamy białka i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając do nich stopniowo cukier. Powstałą pianę wyciskamy szprycą lub wykładamy łyżką na papier do pieczenia tworząc płaskie placki o średnicy około 10 cm. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 160°C, a następnie przez kolejne 50 minut w temperaturze 140°C. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z fixem. Umyte owoce miksujemy. Na każdą wystudzoną bezę nakładamy kulkę sorbetu, którą przykrywamy bitą śmietaną. Polewamy sosem owocowym. Dekorujemy owocem miechunki peruwiańskiej.

podziel się:

Pozostałe wiadomości