PRZYSTAWKA:
Nadziany pyszałek
Składniki:
- 50 g sera parmezan w kawałku
- 1 średniej wielkości gruszka
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- 1 łyżka płynnego miodu akacjowego
- 10 g orzechów włoskich
- szczypta tymianku
- gałązki świeżego tymianku do dekoracji
Marynata
- 1/2 szklanki octu owocowego
- 1 szklanka wody
- 100 g cukru
- kilka goździków
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę gotując razem: ocet, cukier, wodę i goździki, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Gruszkę myjemy, kroimy na ósemki, dodajemy marynaty i zagotowujemy. Następnie wyjmujemy goździki, dodajemy szczyptę cynamonu i pozostawiamy gruszkę w zalewie najlepiej na około 12 godzin. Ser kroimy w kostki o szerokości około 1,5 cm. Każdą kostkę sera owijamy szczelnie jednym plasterkiem szynki parmeńskiej. Na patyki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie gruszkę i owinięty ser. Tak przygotowane danie zapiekamy w temperaturze 220°C przez około 10 minut, aż gruszka osiągnie pożądaną miękkość. Po wyjęciu z piekarnika ciepłe szaszłyki smarujemy płynnym miodem i posypujemy posiekanymi orzechami i tymiankiem. Przystawkę można też przygotować ze świeżej gruszki.
DANIE GŁÓWNE:
Świeżo upieczone aktoreczki
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 1 mała główka brokułu
- 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
- 150 g sera gorgonzola
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- gałązki pomidorów do dekoracji
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, przekrajamy wzdłuż, wydrążamy usuwając pestki, smarujemy oliwą i lekko solimy. Na patelni podsmażamy mięso mielone delikatnie przyprawione solą i pieprzem, tak by uzyskać konsystencję kuleczek. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na osobnej patelni. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie obsmażone mięso łączymy z cebulą i brokułem. Dodajemy śmietanę. Całość zagęszczamy serem gorgonzola. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinie. Zapiekamy owinięte folią aluminiową przez około 30 minut w temperaturze 220°C. Podajemy z gałązkami pieczonych pomidorów.
DESER:
Napuszona balerina
Składniki:
- białka (1 białko przypada na jedną bezę)
- cukier (na 1 białko 3 łyżki cukru)
- szczypta soli
- 1 opakowanie śmietany 30 %
- 250 g owoców (świeże truskawki lub maliny)
- 1 fix do śmietany
- sorbet owocowy ( najlepiej o smaku wybranych owoców)
Sposób przygotowania:
Jajka należy sparzyć. Następnie oddzielamy białka i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając do nich stopniowo cukier. Powstałą pianę wyciskamy szprycą lub wykładamy łyżką na papier do pieczenia tworząc płaskie placki o średnicy około 10 cm. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 160°C, a następnie przez kolejne 50 minut w temperaturze 140°C. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z fixem. Umyte owoce miksujemy. Na każdą wystudzoną bezę nakładamy kulkę sorbetu, którą przykrywamy bitą śmietaną. Polewamy sosem owocowym. Dekorujemy owocem miechunki peruwiańskiej.