Przepisy MACIEJA ZIENIA, 4 sezon, Warszawa

Patriotka
Patriotka

PRZYSTAWKA

Patriotka

Składniki:

  • duży kalafior
  • 4 szalotki
  • 100 g masła extra
  • 50 ml oliwy do smażenia
  • 100 ml białego wina
  • 200 g obranych ziemniaków
  • 1 litr rosołu drobiowego
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 2 czerwone papryki
  • sól
  • biały pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodajemy ziemniaki. Całość podlewamy białym winem i redukujemy do 1/3 objętości. Następnie dodajemy kalafior i podlewamy rosołem drobiowym. Gotujemy do miękkości, miksujemy ze śmietanką, doprawiamy solą i białym pieprzem. Paprykę pieczemy w piekarniku przez około 10 min. w temperaturze 160˚C. Następnie obieramy i miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem podajemy z paprykowym kleksem, udekorowany listkami bazylii.

DANIE GŁÓWNE:

Drgająca szczytówka z fenkułem

Drgająca szczytówka z fenkułem
Drgająca szczytówka z fenkułem
Źródło: TVN
  • 4 filety z dorady
  • 800 g ziemniaków
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • kostka masła
  • duży fenkuł
  • limonka
  • 60 ml oliwy
  • 50 ml białego wina
  • 2 sztuki trawy cytrynowej
  • papryczka chilli
  • 100 ml bulionu rybnego
  • świeża natka pietruszki
  • sól morska

Sposób przygotowania:

Ziemianki gotujemy i przecieramy na purée. Następnie dodajemy miękkie masło, mleko kokosowe i wasabi. Fenkuł kroimy w cienkie plastry (carpaccio) doprawiamy oliwą, sokiem z limonki i solą morską. Filet z dorady smażymy po 2 min. z każdej strony. Na patelnię wlewamy 50 ml białego wina, dodajemy trawę cytrynową i odrobinę chilli. Wino redukujemy o połowę, dodajemy wywar rybny i znowu redukujemy do 1/3 objętości. Następnie dodajemy zimne masło i siekaną natkę pietruszki. Rybę podajemy z ziemniaczanym purée i fenkułem.

DESER:

Zmysłowy duet na gorąco

Zmysłowy duet
Zmysłowy duet

Migdałowa kruszonka

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g płatków migdałów
  • 150 g truskawek
  • 100 g malin

Sposób przygotowania:

Mąkę, masło i cukier rozcieramy w rękach do uzyskania kruszonki. Następnie łączymy z migdałami. Połowę kruszonki wykładamy na dno żaroodpornych miseczek, następnie układamy truskawki, maliny i posypujemy resztą kruszonki. Całość zapiekamy około 15 min. w temperaturze 170˚C. Gotowy deser podajemy z pianką z szampana.

Pianka z szampana

Składniki:

  • 160 g cukru
  • 160 ml wody
  • 210 ml szampana
  • sok z jednej limonki
  • 6 g żelatyny w listkach

Sposób przygotowania:

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie z lodem przez około 30 min. 160 ml wody wraz z cukrem zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Do lekko ciepłej wody z cukrem dodajemy odciśniętą żelatynę i dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy szampana oraz sok z limonki. Przelewamy do syfonu, do którego wkręcamy trzy naboje, po wkręceniu każdego silnie potrząsamy. Następnie syfon umiesz

Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

podziel się:

Pozostałe wiadomości