PRZYSTAWKA:
Pora na rower
Składniki:
- 5 porów
- 4 średnie ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 seler
- świeży imbir
- 300 ml cydru
- masło
- sól, pieprz
- kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, kroimy i szklimy na maśle. Następnie podlewamy cydrem i wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa miksujemy a następnie przecieramy przez sito do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz startym imbirem. Jeżeli krem jest zbyt gęsty dodajemy trochę wody. Zupę podajemy z natką pietruszki, “kleksem” śmietany i kminkowym pieczywem.
Pieczywo
Składniki:
- 30 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 60 g bryndzy
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 60 g masła
- kminek
Sposób przygotowania:
W misce siekamy masło. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Dodajemy do posiekanego masła. Następnie dodajemy żółtko i bryndzę. Składniki ponownie siekamy z masłem. Dodajemy sól i mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrabiając dodajemy ziarna kminku do smaku (ok. jednej łyżeczki). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy niezbyt cienko. Wykrajamy ciastka dowolnego kształtu. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 12 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
DANIE GŁÓWNE:
Łopatka z wolnobiegu
Składniki:
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki soli
- 1 1/2 łyżki pieprzu czarnego
- 1 1/2 łyżki nasion kopru włoskiego
- 100 ml cydru
Sposób przygotowania:
W moździerzu rozcieramy nasiona kopru włoskiego i pieprz, następnie dodajemy obrany czosnek i sól. Całość ucieramy do uzyskania konsystencji pasty. Mięso dokładnie nacieramy powstałą pastą i umieszczamy w woreczku próżniowym, który następnie zamykamy. Woreczek z mięsem zanurzamy w dużym naczyniu wypełnionym wodą, tak, aby mięso było całkowicie zanurzone. Naczynie umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez minimum osiem godzin w temp 85°C. Następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Po wystygnięciu wyjmujemy mięso z woreczka i oddzielamy od wytworzonej podczas pieczenia galaretki. Galaretkę delikatnie podgrzewamy w niewielkim rondlu, dodając odrobinę cydru i redukujemy do 1/3 objętości. Doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia. Do gorącego sosu dodajemy niewielki kawałek zimnego masła. Mieszamy do osiągnięcia aksamitnego sosu. W piekarniku włączamy grill na maksymalną temperaturę. Wkładamy mięso i opiekamy do uzyskania złotej skórki. Wyjmujemy z pieca, odkładamy na deskę, żeby mięso “odpoczęło”. Następnie kroimy w plastry. Podajemy z fasolką, szpinakiem, polane sosem.
Fasolki ze szpinakiem
Składniki:
- 3/4 puszki drobnej białej fasoli
- 6 pęczków szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- sól pieprz
- masło
Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy, odrywamy liście. Do roztopionego na patelni masła dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, szpinak i razem krótko dusimy. Następnie dodajemy fasolę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy więcej masła.
DESER:
Nakaz pedałowania po rabarbary
Ciasto kruche
Składniki:
- 1 żółtko
- 1 żółtko ugotowane na twardo
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka smalcu
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 25 dag mąki
- imbir w proszku
Sposób przygotowania:
Siekamy masło, dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy. Rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut.
Mus cytrynowy
Składniki:
- 60 dag sera mascarpone
- cukier puder
- cytryna
- limonka
- liście mięty
- kandyzowane kwiaty
Sposób przygotowania:
Ścieramy skórkę z cytryny i limonki. W misce mieszamy ser z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy startą skórkę z cytryny i limonki, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i limonki. Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem formujemy z musu kulki. Podajemy na ciastku imbirowym z sosem z rabarbaru. Dekorujemy listkami mięty i kandyzowanymi kwiatami.
Sos rabarbarowy
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- cukier
- woda
Sposób przygotowania:
Rabarbar obieramy i siekamy. Następnie dusimy w garnku z cukrem i niewielką ilością wody do miękkości. Miksujemy i odstawiamy do ostygnięcia.