Przepisy Macieja Michno, 5 sezon, Kraków

Pora na rower
Pora na rower

PRZYSTAWKA:

Pora na rower

Składniki:

  • 5 porów
    • 4 średnie ziemniaki
      • 1 korzeń pietruszki
        • 1 seler
          • świeży imbir
            • 300 ml cydru
              • masło
                • sól, pieprz
                  • kwaśna śmietana

                    Sposób przygotowania:

                    Warzywa obieramy, kroimy i szklimy na maśle. Następnie podlewamy cydrem i wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa miksujemy a następnie przecieramy przez sito do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz startym imbirem. Jeżeli krem jest zbyt gęsty dodajemy trochę wody. Zupę podajemy z natką pietruszki, “kleksem” śmietany i kminkowym pieczywem.

                    Pieczywo

                    Składniki:

                    • 30 dag mąki
                      • 3 dag drożdży
                        • 60 g bryndzy
                          • 1 żółtko
                            • 2 łyżeczki soli
                              • 1 łyżka cukru
                                • 60 g masła
                                  • kminek

                                    Sposób przygotowania:

                                    W misce siekamy masło. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Dodajemy do posiekanego masła. Następnie dodajemy żółtko i bryndzę. Składniki ponownie siekamy z masłem. Dodajemy sól i mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrabiając dodajemy ziarna kminku do smaku (ok. jednej łyżeczki). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy niezbyt cienko. Wykrajamy ciastka dowolnego kształtu. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 12 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

                                    DANIE GŁÓWNE:

                                    Łopatka z wolnobiegu

                                    Łopatka z wolnobiegu
                                    Łopatka z wolnobiegu

                                    Składniki:

                                    • 2 kg łopatki wieprzowej
                                      • 5 ząbków czosnku
                                        • 2 łyżki soli
                                          • 1 1/2 łyżki pieprzu czarnego
                                            • 1 1/2 łyżki nasion kopru włoskiego
                                              • 100 ml cydru

                                                Sposób przygotowania:

                                                W moździerzu rozcieramy nasiona kopru włoskiego i pieprz, następnie dodajemy obrany czosnek i sól. Całość ucieramy do uzyskania konsystencji pasty. Mięso dokładnie nacieramy powstałą pastą i umieszczamy w woreczku próżniowym, który następnie zamykamy. Woreczek z mięsem zanurzamy w dużym naczyniu wypełnionym wodą, tak, aby mięso było całkowicie zanurzone. Naczynie umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez minimum osiem godzin w temp 85°C. Następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Po wystygnięciu wyjmujemy mięso z woreczka i oddzielamy od wytworzonej podczas pieczenia galaretki. Galaretkę delikatnie podgrzewamy w niewielkim rondlu, dodając odrobinę cydru i redukujemy do 1/3 objętości. Doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia. Do gorącego sosu dodajemy niewielki kawałek zimnego masła. Mieszamy do osiągnięcia aksamitnego sosu. W piekarniku włączamy grill na maksymalną temperaturę. Wkładamy mięso i opiekamy do uzyskania złotej skórki. Wyjmujemy z pieca, odkładamy na deskę, żeby mięso “odpoczęło”. Następnie kroimy w plastry. Podajemy z fasolką, szpinakiem, polane sosem.

                                                Fasolki ze szpinakiem

                                                Składniki:

                                                • 3/4 puszki drobnej białej fasoli
                                                  • 6 pęczków szpinaku
                                                    • 3 ząbki czosnku
                                                      • gałązka rozmarynu
                                                        • sól pieprz
                                                          • masło

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Szpinak myjemy, odrywamy liście. Do roztopionego na patelni masła dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, szpinak i razem krótko dusimy. Następnie dodajemy fasolę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy więcej masła.

                                                            DESER:

                                                            Nakaz pedałowania po rabarbary

                                                            Nakaz pedałowania
                                                            Nakaz pedałowania

                                                            Ciasto kruche

                                                            Składniki:

                                                            • 1 żółtko
                                                              • 1 żółtko ugotowane na twardo
                                                                • 10 dag masła
                                                                  • 1 łyżeczka smalcu
                                                                    • 1/3 szklanki cukru pudru
                                                                      • 25 dag mąki
                                                                        • imbir w proszku

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Siekamy masło, dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy. Rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut.

                                                                          Mus cytrynowy

                                                                          Składniki:

                                                                          • 60 dag sera mascarpone
                                                                            • cukier puder
                                                                              • cytryna
                                                                                • limonka
                                                                                  • liście mięty
                                                                                    • kandyzowane kwiaty

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Ścieramy skórkę z cytryny i limonki. W misce mieszamy ser z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy startą skórkę z cytryny i limonki, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i limonki. Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem formujemy z musu kulki. Podajemy na ciastku imbirowym z sosem z rabarbaru. Dekorujemy listkami mięty i kandyzowanymi kwiatami.

                                                                                      Sos rabarbarowy

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 1 kg rabarbaru
                                                                                        • cukier
                                                                                          • woda

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Rabarbar obieramy i siekamy. Następnie dusimy w garnku z cukrem i niewielką ilością wody do miękkości. Miksujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości