Przepisy Macieja Michno, 5 sezon, Kraków

Pora na rower
Pora na rower

PRZYSTAWKA:

Pora na rower

Składniki:

  • 5 porów
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 seler
  • świeży imbir
  • 300 ml cydru
  • masło
  • sól, pieprz
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, kroimy i szklimy na maśle. Następnie podlewamy cydrem i wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa miksujemy a następnie przecieramy przez sito do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz startym imbirem. Jeżeli krem jest zbyt gęsty dodajemy trochę wody. Zupę podajemy z natką pietruszki, “kleksem” śmietany i kminkowym pieczywem.

Pieczywo

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 60 g bryndzy
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 60 g masła
  • kminek

Sposób przygotowania:

W misce siekamy masło. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Dodajemy do posiekanego masła. Następnie dodajemy żółtko i bryndzę. Składniki ponownie siekamy z masłem. Dodajemy sól i mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrabiając dodajemy ziarna kminku do smaku (ok. jednej łyżeczki). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy niezbyt cienko. Wykrajamy ciastka dowolnego kształtu. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 12 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

DANIE GŁÓWNE:

Łopatka z wolnobiegu

Łopatka z wolnobiegu
Łopatka z wolnobiegu

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1 1/2 łyżki pieprzu czarnego
  • 1 1/2 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 100 ml cydru

Sposób przygotowania:

W moździerzu rozcieramy nasiona kopru włoskiego i pieprz, następnie dodajemy obrany czosnek i sól. Całość ucieramy do uzyskania konsystencji pasty. Mięso dokładnie nacieramy powstałą pastą i umieszczamy w woreczku próżniowym, który następnie zamykamy. Woreczek z mięsem zanurzamy w dużym naczyniu wypełnionym wodą, tak, aby mięso było całkowicie zanurzone. Naczynie umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez minimum osiem godzin w temp 85°C. Następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Po wystygnięciu wyjmujemy mięso z woreczka i oddzielamy od wytworzonej podczas pieczenia galaretki. Galaretkę delikatnie podgrzewamy w niewielkim rondlu, dodając odrobinę cydru i redukujemy do 1/3 objętości. Doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia. Do gorącego sosu dodajemy niewielki kawałek zimnego masła. Mieszamy do osiągnięcia aksamitnego sosu. W piekarniku włączamy grill na maksymalną temperaturę. Wkładamy mięso i opiekamy do uzyskania złotej skórki. Wyjmujemy z pieca, odkładamy na deskę, żeby mięso “odpoczęło”. Następnie kroimy w plastry. Podajemy z fasolką, szpinakiem, polane sosem.

Fasolki ze szpinakiem

Składniki:

  • 3/4 puszki drobnej białej fasoli
  • 6 pęczków szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • sól pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Szpinak myjemy, odrywamy liście. Do roztopionego na patelni masła dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, szpinak i razem krótko dusimy. Następnie dodajemy fasolę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy więcej masła.

DESER:

Nakaz pedałowania po rabarbary

Nakaz pedałowania
Nakaz pedałowania

Ciasto kruche

Składniki:

  • 1 żółtko
  • 1 żółtko ugotowane na twardo
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 25 dag mąki
  • imbir w proszku

Sposób przygotowania:

Siekamy masło, dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy. Rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut.

Mus cytrynowy

Składniki:

  • 60 dag sera mascarpone
  • cukier puder
  • cytryna
  • limonka
  • liście mięty
  • kandyzowane kwiaty

Sposób przygotowania:

Ścieramy skórkę z cytryny i limonki. W misce mieszamy ser z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy startą skórkę z cytryny i limonki, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i limonki. Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem formujemy z musu kulki. Podajemy na ciastku imbirowym z sosem z rabarbaru. Dekorujemy listkami mięty i kandyzowanymi kwiatami.

Sos rabarbarowy

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • cukier
  • woda

Sposób przygotowania:

Rabarbar obieramy i siekamy. Następnie dusimy w garnku z cukrem i niewielką ilością wody do miękkości. Miksujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

podziel się:

Pozostałe wiadomości