PRZYSTAWKA:Pieczarkowo – serowa wariacja z miętowym akcentemSkładniki:• 400 g świeżych pieczarek • 200 g sera żółtego typu ementaler • natka pietruszki• bazylia• tymianek• szczypiorek lub cebula dymka• oliwa z oliwek• ocet winny• sól• pieprz kolorowy Sposób przygotowania:Pieczarki myjemy, następnie usuwamy trzonki a kapelusze kroimy jak najcieniej. Ser kroimy w krótkie i cienkie paski. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno szatkujemy. Wrzucamy wszystko, łącznie z bazylią i tymiankiem, do miski, dodajemy oliwę i ocet, po czym całość ostrożnie mieszamy uważając by nie rozgnieść pieczarek. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około pół godziny. Podajemy schłodzone na talerzu lub w małej miseczce.DANIE GŁÓWNECud, miód i... kurczak
Składniki:• 4 filety z piersi kurczaka (około 800-1000 g)• 3 torebki ryżu (długoziarnisty lub basmati)• puszka ananasa w syropie (najlepiej żeby ananas był w kawałkach)• około 200 ml śmietany 18% • 2 żółte papryki• rodzynki• świeża sałata• 100 g ziaren łuskanego słonecznika • miód (najlepiej półpłynny, ciemny)• ocet winny lub balsamiczny• oliwa z oliwek• oregano• bazylia• curry• kurkuma• czosnek granulowany• pieprz (najlepiej kolorowy)• sólSposób przygotowania:Mięso czyścimy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, zalewamy oliwą. Posypujemy curry, kurkumą, czosnkiem granulowanym (proporcje mniej więcej 3/1/1), dodajemy trochę soli i pieprzu. Wcieramy przyprawy w mięso, miskę przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Paprykę kroimy w kostkę. Sałatę płuczemy dokładnie i odrywamy liście. Następnie przygotowujemy sos winegret do sałaty: w szklance mieszamy oliwę z octem, dodajemy tymianek i bazylię. Całość dokładnie mieszamy. Sałatę wrzucamy do miski i zalewamy winegretem. Na małej patelni na odrobinie oleju prażymy ziarna słonecznika, które następnie dodajemy do sałaty. Zamarynowanego wcześniej kurczaka podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek, następnie wlewamy trochę wody i zaczynamy dusić na małym ogniu pod przykryciem. Dodajemy ponownie curry, kurkumę i czosnek. Po około pięciu minutach dorzucamy paprykę i dalej dusimy. Dodajemy syrop z puszki z ananasem. Po kolejnych pięciu minutach dorzucamy rodzynki i ananasa. Kiedy mięso jest już uduszone, a papryka miękka, dodajemy miód – po jednej łyżce. W sumie powinniśmy dodać około sześciu łyżek stołowych miodu. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy, tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję sosu. Jeżeli jest za mało gęsty, odparowujemy wodę. Na koniec posypujemy do smaku kolorowym pieprzem. Torebki ryżu wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy według wskazań na opakowaniu. Do wody przed gotowaniem wsypujemy trochę curry, żeby ryż miał odpowiedni kolor i smak. Kurczaka podajemy z ryżem i przygotowaną wcześniej sałatą.DESER:Jabłkowe słodkości
Składniki:• 4 czerwone jabłka• rodzynki• miód • masło• 4 banany• 400 g serka mascarpone• czekolada lub kakao w proszkuKruszonkaSkładniki:1/2 szklanki masła1/2 szklanki cukru pudru1 szklanka mąkiSposób przygotowania:Masło, cukier puder i mąkę razem dokładnie ucieramy, następnie wykładamy płasko na papierze do pieczenia na blachę. Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy konsystencja kruszonki już nam odpowiada i ewentualnie wyjmujemy ją wcześniej. Gotową kruszonkę odstawiamy żeby wystygła i kruszymy w palcach albo ucieramy na tarce. Dodajemy do deseru w ilości według uznania.Sposób przygotowania deseru:Mascarpone mieszamy z czekoladą do uzyskania jednolitej konsystencji. Kroimy banany na plasterki, wrzucamy do mascarpone, delikatnie mieszamy żeby nie zmiażdżyć bananów. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na grube plastry. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy miód. Przed karmelizacją, wrzucamy jabłka, następnie rodzynki. Smażymy około pięciu minut, co jakiś czas mieszając i przekładając jabłka. Gorące jabłka z rodzynkami wrzucamy do płaskich misek lub wysokich szklanek, na wierzch nakładamy czekoladowe mascarpone z bananami, całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.