PRZYSTAWKA:
Chłodne przyjęcie
Gazpaczo:
Składniki:
- 1 duża puszka pomidorów pelati
- 1 melon, najlepiej galia
- 1 papryka
- 1 mały ząbek czosnek
- ½ szklanki rozdrobnionych migdałów
- cytryna
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki sake lub octu winnego
- 4-6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wrzucamy pomidory, pokrojoną w kostkę melona oraz paprykę, posiekany czosnek, sake lub ocet winny, oliwę, migdały, sól i pieprz. Miksujemy całość, aż do uzyskania dość gładkiej konsystencji. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Salsa krewetkowa
Składniki:
- kilkanaście krewetek jumbo
- tymianek
- masło
Sposób przygotowania:
Krewetki smażymy na patelni na maśle dosłownie 4-5 minut. Dodajemy świeży tymianek oraz 3-4 łyżki konfitury ze skórek arbuza. Konfitura ze skórek arbuzaSkładniki:
- 1 arbuz
- świeży imbir
- papryka jalapeno
- 2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Kroimy arbuza, oddzielamy miąższ od białej części. Obieraczką do warzyw obieramy białą część arbuza z zielonej skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy przez 1 godzinę, często mieszając, aby cukier się nie przypalił. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ponownie gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę i znów odstawiamy na 12 godzin. Powtarzamy czynności, aż do uzyskania gęstego syropu, do którego ścieramy całą skórkę z cytryny uważając, aby nie zetrzeć białej części skórki. Dodajemy starty świeży imbir oraz drobno posiekaną paprykę jalapeno.
DANIE GŁÓWNE:
Jag - nie, to co?Żeberka jagnięce
Składniki:
- 1 kg żeberek z jagnięciny
- 6-8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy Dijon
- zioła prowansalskie
- pół szklanki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula, najlepiej dymka
- ¼ kostki masła
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyszczamy kości z jagnięciny, mięso solimy, pieprzymy i obsmażamy na oliwie, aż do uzyskania złotobrązowego koloru z każdej strony. Przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego, dodajemy gałązki rozmarynu i pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 150°C. Po 20 minutach smarujemy żeberka musztardą. W osobnym naczyniu mieszamy miękkie masło, posiekany czosnek, zioła prowansalskie, drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz i bułkę tartą. Masę rozwałkowujemy na folii spożywczej, formujemy prostokąt odpowiadający kształtowi żeberek i kładziemy na mięso. Pieczemy dalej przez 5 minut podwyższając temperaturę do 180°C
SosSkładniki:
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- łyżka masła
- oliwa
- szczypta posiekanego świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Na patelnię z oliwą i sokami z podsmażonej jagnięciny dodajemy wino i redukujemy przez 10-15 minut. Dodajemy tymianek i masło. Mieszamy do uzyskania jedwabistej konsystencji.
Rollsy ziemniaczane:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- wafle tortowe
- 10 dkg wędzonego boczku
- 15 dkg pieczarek
- masło
- 1 żółtko jajka
- sól
- zielony pieprz marynowany
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy podsmażony, pokrojony w małe kawałki boczek i podsmażone, drobno posiekane pieczarki oraz odrobinę masła, sól i pieprz. Powstałą masę przekładamy na wafel tortowy. Gdy wafel zmięknie rolujemy. Roladę kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki, obtaczamy w żółtku i bułce tartej i podsmażamy na patelni do uzyskania złotego koloru.
Marchewki:
Składniki:
- opakowanie małych marchewek mrożonych
- szklanka soku pomarańczowego
- świeży imbir
- pół garści natki świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Marchewki gotujemy w soku pomarańczowym aż do prawie całkowitego jego zredukowania. Dodajemy starty imbir i świeżą kolendrę. Upieczone żeberka polewamy sosem, podajemy z ziemniaczanymi rolsami i marchewkami, dekorujemy natką pietruszki.
DESER:
Figowe włosy anielskie
Gniazda
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta Kataifi
- 10 dkg orzechów włoskich
- 10 dkg pistacji
- 10 dkg orzechów pekan
- 4 figi
- syrop cukrowy
- esencja waniliowa
- 1 cytryna
- 25 dkg gęstej kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Posiekane orzechy mieszamy razem z miodem, dodajemy esencję waniliową i startą skórkę z cytryny. Z ciasta formujemy gniazdka i do środka, na dno wkładamy wcześniej przygotowane orzechy a następnie rozciętą na cztery figę. Do rozgrzanego do 200oC władamy nasze gniazdka i pieczemy przez ok. 10 min – do uzyskania złotego koloru ciasta.
Karmelowe koszyczki:
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- oliwa
Na rozgrzaną patelnię wlewamy rozpuszczamy ½ szklanki cukru w wodzie. Tworzymy karmel. Niewielką miseczkę smarujemy oliwą. Za pomocą trzepaczki nanosimy karmel w kilku miejscach tak, aby powstał koszyczek, wkładami do zamrażarki. Po zastygnięciu koszyczek odklejamy delikatnie od miseczki i dekorujemy ciasto.
Upieczone gniazdka dekorujemy koszyczkami z karmelu, obok kładziemy łyżkę gęstej, kwaśniej śmietany.