Przepisy Łukasza Piwowarczyka, sezon 6, Warszawa

Chłodne przyjęcie.jpg
Chłodne przyjęcie.jpg

PRZYSTAWKA:

Chłodne przyjęcie

Gazpaczo:

Składniki:

  • 1 duża puszka pomidorów pelati
  • 1 melon, najlepiej galia
  • 1 papryka
  • 1 mały ząbek czosnek
  • ½ szklanki rozdrobnionych migdałów
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki sake lub octu winnego
  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia wrzucamy pomidory, pokrojoną w kostkę melona oraz paprykę, posiekany czosnek, sake lub ocet winny, oliwę, migdały, sól i pieprz. Miksujemy całość, aż do uzyskania dość gładkiej konsystencji. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Salsa krewetkowa

Składniki:

  • kilkanaście krewetek jumbo
  • tymianek
  • masło

Sposób przygotowania:

Krewetki smażymy na patelni na maśle dosłownie 4-5 minut. Dodajemy świeży tymianek oraz 3-4 łyżki konfitury ze skórek arbuza. Konfitura ze skórek arbuzaSkładniki:

  • 1 arbuz
  • świeży imbir
  • papryka jalapeno
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Kroimy arbuza, oddzielamy miąższ od białej części. Obieraczką do warzyw obieramy białą część arbuza z zielonej skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy przez 1 godzinę, często mieszając, aby cukier się nie przypalił. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ponownie gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę i znów odstawiamy na 12 godzin. Powtarzamy czynności, aż do uzyskania gęstego syropu, do którego ścieramy całą skórkę z cytryny uważając, aby nie zetrzeć białej części skórki. Dodajemy starty świeży imbir oraz drobno posiekaną paprykę jalapeno.

Jag-nie, to co.jpg
Jag-nie, to co.jpg

DANIE GŁÓWNE:

Jag - nie, to co?Żeberka jagnięce

Składniki:

  • 1 kg żeberek z jagnięciny
  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • zioła prowansalskie
  • pół szklanki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula, najlepiej dymka
  • ¼ kostki masła
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Oczyszczamy kości z jagnięciny, mięso solimy, pieprzymy i obsmażamy na oliwie, aż do uzyskania złotobrązowego koloru z każdej strony. Przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego, dodajemy gałązki rozmarynu i pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 150°C. Po 20 minutach smarujemy żeberka musztardą. W osobnym naczyniu mieszamy miękkie masło, posiekany czosnek, zioła prowansalskie, drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz i bułkę tartą. Masę rozwałkowujemy na folii spożywczej, formujemy prostokąt odpowiadający kształtowi żeberek i kładziemy na mięso. Pieczemy dalej przez 5 minut podwyższając temperaturę do 180°C

SosSkładniki:

  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • oliwa
  • szczypta posiekanego świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Na patelnię z oliwą i sokami z podsmażonej jagnięciny dodajemy wino i redukujemy przez 10-15 minut. Dodajemy tymianek i masło. Mieszamy do uzyskania jedwabistej konsystencji.

Rollsy ziemniaczane:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • wafle tortowe
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 15 dkg pieczarek
  • masło
  • 1 żółtko jajka
  • sól
  • zielony pieprz marynowany

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy podsmażony, pokrojony w małe kawałki boczek i podsmażone, drobno posiekane pieczarki oraz odrobinę masła, sól i pieprz. Powstałą masę przekładamy na wafel tortowy. Gdy wafel zmięknie rolujemy. Roladę kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki, obtaczamy w żółtku i bułce tartej i podsmażamy na patelni do uzyskania złotego koloru.

Marchewki:

Składniki:

  • opakowanie małych marchewek mrożonych
  • szklanka soku pomarańczowego
  • świeży imbir
  • pół garści natki świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Marchewki gotujemy w soku pomarańczowym aż do prawie całkowitego jego zredukowania. Dodajemy starty imbir i świeżą kolendrę. Upieczone żeberka polewamy sosem, podajemy z ziemniaczanymi rolsami i marchewkami, dekorujemy natką pietruszki.

Figowe włosy anielskie.jpg
Figowe włosy anielskie.jpg

DESER:

Figowe włosy anielskie

Gniazda

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta Kataifi
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 10 dkg pistacji
  • 10 dkg orzechów pekan
  • 4 figi
  • syrop cukrowy
  • esencja waniliowa
  • 1 cytryna
  • 25 dkg gęstej kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Posiekane orzechy mieszamy razem z miodem, dodajemy esencję waniliową i startą skórkę z cytryny. Z ciasta formujemy gniazdka i do środka, na dno wkładamy wcześniej przygotowane orzechy a następnie rozciętą na cztery figę. Do rozgrzanego do 200oC władamy nasze gniazdka i pieczemy przez ok. 10 min – do uzyskania złotego koloru ciasta.

Karmelowe koszyczki:

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • oliwa

Na rozgrzaną patelnię wlewamy rozpuszczamy ½ szklanki cukru w wodzie. Tworzymy karmel. Niewielką miseczkę smarujemy oliwą. Za pomocą trzepaczki nanosimy karmel w kilku miejscach tak, aby powstał koszyczek, wkładami do zamrażarki. Po zastygnięciu koszyczek odklejamy delikatnie od miseczki i dekorujemy ciasto.

Upieczone gniazdka dekorujemy koszyczkami z karmelu, obok kładziemy łyżkę gęstej, kwaśniej śmietany.

podziel się:

Pozostałe wiadomości