PRZYSTAWKA:
Sałatka filipińska ze świńskim melonem
Składniki:
- 2 cebule dymki
- 4 pomidory
- 1 mango
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- pieprz
- 2 opakowania szynki prosciutto
- 2 małe melony
Sposób przygotowania:
Pomidory i mango obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w plastry, mango w kostkę, cebulę drobno siekamy. Składniki mieszamy i doprawiamy do smaku imbirem i pieprzem. Melony kroimy na niewielkie kawałki, następnie każdy z nich owijamy plastrem szynki. Podajemy z sokiem.
Sok warzywno-owocowy
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg buraków
- 1 pietruszka
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 10-20 g świeżego imbiru
Sposób przygotowania:
Warzywa i owoce obieramy a następnie przepuszczamy przez sokowirówkę. Całość mieszamy i odstawiamy na około 30 minut.
DANIE GŁÓWNE:
Uszy Italii
Składniki:
- 1 cebula
- 1/2 kostki masła
- 2 główki czosnku
- około 15 suszonych grzybów (1 opakowanie)
- 150 ml półwytrawnego wina białego
- 2 łyżki mąki
- 150 ml śmietany 30%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- 1 kostka bulionowa
- 500 g tortellini
- 20 dag parmezanu
- 1 słoiczek zielonych oliwek
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 1 opakowanie sera feta
- świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Grzyby moczymy w wodzie dzień wcześniej. Następnie na maśle delikatnie rumienimy posiekaną cebulę. Dodajemy drobno pokrojone grzyby oraz posiekany czosnek. Wodę po moczeniu grzybów zachowujemy. Całość mieszamy i posypujemy dwiema łyżkami mąki. Cały czas mieszając dodajemy wino i czekamy aż płyn się zredukuje. Na koniec dolewamy wodę z moczenia grzybów. Do osobnej miseczki odlewamy kilka łyżek sosu z patelni, dodajemy do niego śmietanę i dokładnie mieszamy. Zawartość miseczki wlewamy z powrotem na patelnię. Następnie dodajemy drobno pokrojoną kostkę bulionową. Cały czas mieszając czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem. Tortellini wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez około 15 minut. Makaron odcedzamy, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, aby się nie kleił, a następnie dokładnie mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem. Podajemy udekorowany pokrojonym w drobne kostki serkiem feta i posiekanymi suszonymi pomidorami, oliwkami oraz startym parmezanem i listkiem mięty.
DESER:
Wstrząśnięty i zimny
Składniki:
- 1 litr lodów waniliowych z orzechami i karmelem
- 1 banan
- 1 opakowanie migdałów
- sos czekoladowy do dekoracji
- biszkopty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Migdały moczymy we wrzątku, aby pozbyć się skórek, miksujemy na miazgę a następnie zalewamy gorącą wodą. Po chwili odcedzamy kilkakrotnie za pomocą gazy. Otrzymane mleko migdałowe miksujemy z bananem i lodami aż do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do pucharków, dekorujemy sosem czekoladowym i biszkoptami. Podajemy z kawą espresso.