Przepisy Łukasza Kitlińskiego, sezon 6, Bielsko-Biała

Sałatka filipińska
Sałatka filipińska

PRZYSTAWKA:

Sałatka filipińska ze świńskim melonem

Składniki:

  • 2 cebule dymki
  • 4 pomidory
  • 1 mango
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • pieprz
  • 2 opakowania szynki prosciutto
  • 2 małe melony

Sposób przygotowania:

Pomidory i mango obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w plastry, mango w kostkę, cebulę drobno siekamy. Składniki mieszamy i doprawiamy do smaku imbirem i pieprzem. Melony kroimy na niewielkie kawałki, następnie każdy z nich owijamy plastrem szynki. Podajemy z sokiem­.

Sok warzywno-owocowy

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg buraków
  • 1 pietruszka
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 10-20 g świeżego imbiru

Sposób przygotowania:

Warzywa i owoce obieramy a następnie przepuszczamy przez sokowirówkę. Całość mieszamy i odstawiamy na około 30 minut.

Uszy Italii
Uszy Italii

DANIE GŁÓWNE:

Uszy Italii

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1/2 kostki masła
  • 2 główki czosnku
  • około 15 suszonych grzybów (1 opakowanie)
  • 150 ml półwytrawnego wina białego
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • 1 kostka bulionowa
  • 500 g tortellini
  • 20 dag parmezanu
  • 1 słoiczek zielonych oliwek
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie sera feta
  • świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Grzyby moczymy w wodzie dzień wcześniej. Następnie na maśle delikatnie rumienimy posiekaną cebulę. Dodajemy drobno pokrojone grzyby oraz posiekany czosnek. Wodę po moczeniu grzybów zachowujemy. Całość mieszamy i posypujemy dwiema łyżkami mąki. Cały czas mieszając dodajemy wino i czekamy aż płyn się zredukuje. Na koniec dolewamy wodę z moczenia grzybów. Do osobnej miseczki odlewamy kilka łyżek sosu z patelni, dodajemy do niego śmietanę i dokładnie mieszamy. Zawartość miseczki wlewamy z powrotem na patelnię. Następnie dodajemy drobno pokrojoną kostkę bulionową. Cały czas mieszając czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem. Tortellini wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez około 15 minut. Makaron odcedzamy, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, aby się nie kleił, a następnie dokładnie mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem. Podajemy udekorowany pokrojonym w drobne kostki serkiem feta i posiekanymi suszonymi pomidorami, oliwkami oraz startym parmezanem i listkiem mięty.

Wstrząśnięty i zimny
Wstrząśnięty i zimny

DESER:

Wstrząśnięty i zimny

Składniki:

  • 1 litr lodów waniliowych z orzechami i karmelem
  • 1 banan
  • 1 opakowanie migdałów
  • sos czekoladowy do dekoracji
  • biszkopty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Migdały moczymy we wrzątku, aby pozbyć się skórek, miksujemy na miazgę a następnie zalewamy gorącą wodą. Po chwili odcedzamy kilkakrotnie za pomocą gazy. Otrzymane mleko migdałowe miksujemy z bananem i lodami aż do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do pucharków, dekorujemy sosem czekoladowym i biszkoptami. Podajemy z kawą espresso.

podziel się:

Pozostałe wiadomości