PRZYSTAWKA:
Niepokorny początek
Składniki:
- 2 szklanki mąki besan
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka chili
- szczypta kurkumy
- 2 ziemniaki
- 2 garści różyczek kalafiora
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 duża cebula
- 1 słoiczek gotowego tajskiego sosu słodko-kwaśnego
Sposób przygotowania:
Bakłażana, cukinię i cebulę kroimy w plastry. Ziemniaki kroimy: jednego w plasterki, drugiego w drobną kostkę. Część papryki kroimy w kostkę, drugą część w krążki. Kalafiora kruszymy na drobne kawałki. Wszystkie warzywa wsypujemy do dużego naczynia. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajko i przyprawy. Całość mieszamy do momentu, aż z warzywnej masy da się formować w kulki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Warzywa smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu na pergaminie. Podajemy na liściu sałaty z sosem czosnkowym oraz tajskim sosem słodko-kwaśnym.
Sos czosnkowy
Składniki:
- 1-2 ząbki czosnku
- małe opakowanie śmietany
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę, następnie dodajemy do śmietany. Mieszamy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
DANIE GŁÓWNE:
Miłosna gruszka z bogatym wnętrzem
Składniki:
- 3 bakłażany
- 1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- opakowanie sera mozzarella
- dwie puszki całych pomidorów
- opakowanie pomidorków koktajlowych do dekoracji
- roszponka do dekoracji
- biała kasza gryczana
Sposób przygotowania:
Bakłażany kroimy wzdłuż i wydrążamy, nie usuwając szypułek. Na oliwie szklimy drobno posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy mięso mielone. Całość chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy drobno posiekany miąższ bakłażana oraz pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią. Farsz smażymy jeszcze przez około 5 minut. Gotowym farszem napełniamy wydrążone bakłażany. Pieczemy w temperaturze 180oC do momentu, aż bakłażan zacznie delikatnie tracić swój naturalny kształt. Następnie przykrywamy go plasterkami sera mozzarella i zapiekamy, do lekkiego zbrązowienia sera. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Bakłażana podajemy z kaszą, pomidorkami koktajlowymi i roszponką.
DESER:
Charlotte za palisadą
Składniki:
- 15 dag mascarpone
- 1 cytryna
- 5 płaskich łyżek cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 125 ml śmietanki kremówki
- 1 mała puszka moreli
- 1 opakowanie waflowych rurek
- świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Z umytej i sparzonej wrzątkiem cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mikserem ucieramy na gładką masę: sok z cytryny z cukrem i serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie letniej wody, następnie mieszamy z dwiema łyżkami mascarpone i dodajemy do masy. Całość ponownie razem miksujemy i odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i również łączymy z masą. Foremki wykładamy folią. Przy krawędzi ustawiamy pionowo rurki, a wnętrze wypełniamy masą. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Morele miksujemy z odrobiną zalewy, a otrzymanym sosem polewamy gotowy deser. Danie dekorujemy startą skórką z cytryny i miętą.