Przepisy Łukasza Grygiela, sezon 6, Częstochowa

Niepokorny początek
Niepokorny początek

PRZYSTAWKA:

Niepokorny początek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki besan
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka chili
  • szczypta kurkumy
  • 2 ziemniaki
  • 2 garści różyczek kalafiora
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 słoiczek gotowego tajskiego sosu słodko-kwaśnego

Sposób przygotowania:

Bakłażana, cukinię i cebulę kroimy w plastry. Ziemniaki kroimy: jednego w plasterki, drugiego w drobną kostkę. Część papryki kroimy w kostkę, drugą część w krążki. Kalafiora kruszymy na drobne kawałki. Wszystkie warzywa wsypujemy do dużego naczynia. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajko i przyprawy. Całość mieszamy do momentu, aż z warzywnej masy da się formować w kulki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Warzywa smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu na pergaminie. Podajemy na liściu sałaty z sosem czosnkowym oraz tajskim sosem słodko-kwaśnym.

Sos czosnkowy

Składniki:

  • 1-2 ząbki czosnku
  • małe opakowanie śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę, następnie dodajemy do śmietany. Mieszamy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

DANIE GŁÓWNE:

Miłosna gruszka z bogatym wnętrzem

Miłosna gruszka
Miłosna gruszka

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • opakowanie sera mozzarella
  • dwie puszki całych pomidorów
  • opakowanie pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • roszponka do dekoracji
  • biała kasza gryczana

Sposób przygotowania:

Bakłażany kroimy wzdłuż i wydrążamy, nie usuwając szypułek. Na oliwie szklimy drobno posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy mięso mielone. Całość chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy drobno posiekany miąższ bakłażana oraz pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią. Farsz smażymy jeszcze przez około 5 minut. Gotowym farszem napełniamy wydrążone bakłażany. Pieczemy w temperaturze 180oC do momentu, aż bakłażan zacznie delikatnie tracić swój naturalny kształt. Następnie przykrywamy go plasterkami sera mozzarella i zapiekamy, do lekkiego zbrązowienia sera. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Bakłażana podajemy z kaszą, pomidorkami koktajlowymi i roszponką.

DESER:

Charlotte za palisadą

Charlotte za palisadą
Charlotte za palisadą

Składniki:

  • 15 dag mascarpone
  • 1 cytryna
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 1 mała puszka moreli
  • 1 opakowanie waflowych rurek
  • świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Z umytej i sparzonej wrzątkiem cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mikserem ucieramy na gładką masę: sok z cytryny z cukrem i serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie letniej wody, następnie mieszamy z dwiema łyżkami mascarpone i dodajemy do masy. Całość ponownie razem miksujemy i odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i również łączymy z masą. Foremki wykładamy folią. Przy krawędzi ustawiamy pionowo rurki, a wnętrze wypełniamy masą. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Morele miksujemy z odrobiną zalewy, a otrzymanym sosem polewamy gotowy deser. Danie dekorujemy startą skórką z cytryny i miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości