PRZYSTAWKA
Bruschetta duo
Składniki:
- 3 bruschetty
- 300 g mrożonego groszku
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 100 g łuskanych ziaren słonecznika
- 100 g łuskanych ziaren dyni
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- 200 g sera pecorino
- 200 g mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- 1/2 małego kalafiora
- 1 szalotka
- zioła prowansalskie
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Szalotkę drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, a po chwili pokrojony kalafior. Bruschettę kroimy na kromki i skrapiamy oliwą z czosnkiem. Pieczemy w temperaturze 170°C do lekkiego zrumienienia. Podajemy po dwie bruschetty na jedną osobę. Pierwszą z pesto numer I i świeżą mozzarellą. Drugą z pesto numer II i kalafiorem z marchewką.
Pesto nr I
Sposób przygotowania:
Rozmrożony groszek miksujemy z miętą i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pesto nr II
Sposób przygotowania:
Na gorącej patelni, cały czas mieszając, prażymy pestki dyni i słonecznika. Następnie całość miksujemy średnio drobno z bazylią, oliwą i serem pecorino.
DANIE GŁÓWNE:
Tagliatelle jam session
Składniki:
- 1 szalotka
- 250 g świeżych grzybów
- 1 ząbek czosnku
- 250 g mascarpone
- 125 ml śmietany 18%
- słoik suszonych pomidorów w oliwie
- 200 g pomidorów koktajlowych
- świeża natka pietruszki
- 500 g makaronu tagliatelle
Sposób przygotowanie:
Pokrojone grzyby podsmażamy na oliwie. Gdy lekko się zrumienią dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory. Gdy całość lekko się poddusi dodajemy mascarpone ze śmietaną. Danie dekorujemy kolorowymi pomidorkami i posiekaną natką pietruszki. Podajmy z ugotowanym al dente makaronem.
DESER
Malinowy unplugged
Składniki:
- 500 g malin
- muesli z dodatkiem mlecznej czekolady i korzennych ciasteczek
- 500 g gęstego jogurtu
- opakowanie strzelających cukierków
Sposób przygotowanie :
Na dno szklanek wsypujemy strzelające cukierki. Kolejne składniki układamy warstwowo: musli z dodatkiem korzennych ciasteczek oraz mlecznej czekolady, następnie gęsty jogurt, maliny i ponownie warstwę gęstego jogurtu. Deser dekorujemy malinami i pokruszonymi ciastkami korzennymi.