Przepisy ŁUKASZA GRUSZCZYŃSKIEGO, sezon 5, Kielce

Bruschetta duo
Bruschetta duo

PRZYSTAWKA

Bruschetta duo

Składniki:

  • 3 bruschetty
  • 300 g mrożonego groszku
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 100 g łuskanych ziaren słonecznika
  • 100 g łuskanych ziaren dyni
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 200 g sera pecorino
  • 200 g mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 1/2 małego kalafiora
  • 1 szalotka
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szalotkę drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, a po chwili pokrojony kalafior. Bruschettę kroimy na kromki i skrapiamy oliwą z czosnkiem. Pieczemy w temperaturze 170°C do lekkiego zrumienienia. Podajemy po dwie bruschetty na jedną osobę. Pierwszą z pesto numer I i świeżą mozzarellą. Drugą z pesto numer II i kalafiorem z marchewką.

Pesto nr I

Sposób przygotowania:

Rozmrożony groszek miksujemy z miętą i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pesto nr II

Sposób przygotowania:

Na gorącej patelni, cały czas mieszając, prażymy pestki dyni i słonecznika. Następnie całość miksujemy średnio drobno z bazylią, oliwą i serem pecorino.

DANIE GŁÓWNE:

Tagliatelle jam session

Tagliatelle jam session
Tagliatelle jam session

Składniki:

  • 1 szalotka
  • 250 g świeżych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g mascarpone
  • 125 ml śmietany 18%
  • słoik suszonych pomidorów w oliwie
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • świeża natka pietruszki
  • 500 g makaronu tagliatelle

Sposób przygotowanie:

Pokrojone grzyby podsmażamy na oliwie. Gdy lekko się zrumienią dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory. Gdy całość lekko się poddusi dodajemy mascarpone ze śmietaną. Danie dekorujemy kolorowymi pomidorkami i posiekaną natką pietruszki. Podajmy z ugotowanym al dente makaronem.

DESER

Malinowy unplugged

Malinowy unplugged
Malinowy unplugged

Składniki:

  • 500 g malin
  • muesli z dodatkiem mlecznej czekolady i korzennych ciasteczek
  • 500 g gęstego jogurtu
  • opakowanie strzelających cukierków

Sposób przygotowanie :

Na dno szklanek wsypujemy strzelające cukierki. Kolejne składniki układamy warstwowo: musli z dodatkiem korzennych ciasteczek oraz mlecznej czekolady, następnie gęsty jogurt, maliny i ponownie warstwę gęstego jogurtu. Deser dekorujemy malinami i pokruszonymi ciastkami korzennymi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości