ŁUCJA DUSEK-FRANCUZ
PRZYSTAWKA:
Zalewano polywka z gałuszkami
Składniki:
- 1 1/2 kg mięsa wędzonego: żeberka, kości, szynka
- 3/4 l mleka
- szczypiorek
- bałuszanka
Sposób wykonania:
Mięso wędzone wkładamy do garnka i zalewamy wodą do całkowitego zanurzenia mięsa. Gotujemy około 1 1/2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W osobnym garnku gotujemy mleko. Gotowy wywar z mięsa odlewamy do osobnego garnka i dodajemy do niego przegotowane mleko. Całość mieszamy. Jeśli wywar jest zbyt esencjonalny w smaku, możemy dolać jeszcze trochę mleka. Do gotowej zupy dodajemy drobno posiekany świeży szczypiorek i listki bałuszanki. Mięso z wywaru kroimy w cienkie plasterki i również dodajemy do zupy. Podajemy z kluskami i szczypiorkiem dla dekoracji.
Gałuszki
Składniki:
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem mieszamy. Łyżką formujemy kluski i wrzucamy je do gotującej się osolonej wody. Gotujemy przez około 15-20 minut aż kluski będą miękkie.
DANIE GŁÓWNE:
Siwy dym u gaździny
Składniki:
- 3-4 kg ziemniaków
- 2 jajka
- około 4 łyżek mąki
- 1 łyżka soli
- 40 dag boczku wędzonego
- małe opakowanie kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, mąkę i sól. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej blasze z otrzymanego ciasta formujemy placki i pieczemy z obu stron na złocisty kolor. Boczek kroimy w kostkę i mocno podsmażamy. Upieczone placki podajemy polane śmietaną i posypane skwarkami.
DESER:
Przysmak z tromby
Składniki:
- 4 duże jabłka
- konfitura z malin
- 1 laska wanilii
- cynamon w proszku
- cukier wanilinowy
- 1/2 litra śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy i odcinamy „kapelusz” od strony ogonka. Wydrążamy gniazda nasienne, a w ich miejsce umieszczamy konfiturę z malin. Jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy śmietaną. Dodajemy laskę wanilii. Całość posypujemy cynamonem i cukrem wanilinowym. Jabłka pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut, aż będą miękkie. Podajemy polane śmietaną.