Przepisy Łucji Dusek-Francuz, sezon 5, Cieszyn

Zalewano polywka
Zalewano polywka

ŁUCJA DUSEK-FRANCUZ

PRZYSTAWKA:

Zalewano polywka z gałuszkami

Składniki:

  • 1 1/2 kg mięsa wędzonego: żeberka, kości, szynka
    • 3/4 l mleka
      • szczypiorek
        • bałuszanka

          Sposób wykonania:

          Mięso wędzone wkładamy do garnka i zalewamy wodą do całkowitego zanurzenia mięsa. Gotujemy około 1 1/2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W osobnym garnku gotujemy mleko. Gotowy wywar z mięsa odlewamy do osobnego garnka i dodajemy do niego przegotowane mleko. Całość mieszamy. Jeśli wywar jest zbyt esencjonalny w smaku, możemy dolać jeszcze trochę mleka. Do gotowej zupy dodajemy drobno posiekany świeży szczypiorek i listki bałuszanki. Mięso z wywaru kroimy w cienkie plasterki i również dodajemy do zupy. Podajemy z kluskami i szczypiorkiem dla dekoracji.

          Gałuszki

          Składniki:

          • 1 żółtko
            • 1/2 szklanki mleka
              • 1/2 szklanki wody
                • szczypta proszku do pieczenia
                  • 1/2 szklanki mąki
                    • sól do smaku

                      Sposób przygotowania:

                      Wszystkie składniki razem mieszamy. Łyżką formujemy kluski i wrzucamy je do gotującej się osolonej wody. Gotujemy przez około 15-20 minut aż kluski będą miękkie.

                      DANIE GŁÓWNE:

                      Siwy dym u gaździny

                      Siwy dym u gaździny
                      Siwy dym u gaździny

                      Składniki:

                      • 3-4 kg ziemniaków
                        • 2 jajka
                          • około 4 łyżek mąki
                            • 1 łyżka soli
                              • 40 dag boczku wędzonego
                                • małe opakowanie kwaśnej śmietany

                                  Sposób przygotowania:

                                  Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, mąkę i sól. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej blasze z otrzymanego ciasta formujemy placki i pieczemy z obu stron na złocisty kolor. Boczek kroimy w kostkę i mocno podsmażamy. Upieczone placki podajemy polane śmietaną i posypane skwarkami.

                                  DESER:

                                  Przysmak z tromby

                                  Przysmak z tromby
                                  Przysmak z tromby

                                  Składniki:

                                  • 4 duże jabłka
                                    • konfitura z malin
                                      • 1 laska wanilii
                                        • cynamon w proszku
                                          • cukier wanilinowy
                                            • 1/2 litra śmietany 30%

                                              Sposób przygotowania:

                                              Jabłka myjemy i odcinamy „kapelusz” od strony ogonka. Wydrążamy gniazda nasienne, a w ich miejsce umieszczamy konfiturę z malin. Jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy śmietaną. Dodajemy laskę wanilii. Całość posypujemy cynamonem i cukrem wanilinowym. Jabłka pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut, aż będą miękkie. Podajemy polane śmietaną.

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości