Przepisy Łucji Dusek-Francuz, sezon 5, Cieszyn

Zalewano polywka
Zalewano polywka

ŁUCJA DUSEK-FRANCUZ

PRZYSTAWKA:

Zalewano polywka z gałuszkami

Składniki:

  • 1 1/2 kg mięsa wędzonego: żeberka, kości, szynka
  • 3/4 l mleka
  • szczypiorek
  • bałuszanka

Sposób wykonania:

Mięso wędzone wkładamy do garnka i zalewamy wodą do całkowitego zanurzenia mięsa. Gotujemy około 1 1/2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W osobnym garnku gotujemy mleko. Gotowy wywar z mięsa odlewamy do osobnego garnka i dodajemy do niego przegotowane mleko. Całość mieszamy. Jeśli wywar jest zbyt esencjonalny w smaku, możemy dolać jeszcze trochę mleka. Do gotowej zupy dodajemy drobno posiekany świeży szczypiorek i listki bałuszanki. Mięso z wywaru kroimy w cienkie plasterki i również dodajemy do zupy. Podajemy z kluskami i szczypiorkiem dla dekoracji.

Gałuszki

Składniki:

  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki razem mieszamy. Łyżką formujemy kluski i wrzucamy je do gotującej się osolonej wody. Gotujemy przez około 15-20 minut aż kluski będą miękkie.

DANIE GŁÓWNE:

Siwy dym u gaździny

Siwy dym u gaździny
Siwy dym u gaździny

Składniki:

  • 3-4 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • około 4 łyżek mąki
  • 1 łyżka soli
  • 40 dag boczku wędzonego
  • małe opakowanie kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, mąkę i sól. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej blasze z otrzymanego ciasta formujemy placki i pieczemy z obu stron na złocisty kolor. Boczek kroimy w kostkę i mocno podsmażamy. Upieczone placki podajemy polane śmietaną i posypane skwarkami.

DESER:

Przysmak z tromby

Przysmak z tromby
Przysmak z tromby

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • konfitura z malin
  • 1 laska wanilii
  • cynamon w proszku
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 litra śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy i odcinamy „kapelusz” od strony ogonka. Wydrążamy gniazda nasienne, a w ich miejsce umieszczamy konfiturę z malin. Jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy śmietaną. Dodajemy laskę wanilii. Całość posypujemy cynamonem i cukrem wanilinowym. Jabłka pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut, aż będą miękkie. Podajemy polane śmietaną.

podziel się:

Pozostałe wiadomości