Przepisy KUBY ŁABNO, 3 sezon, Warszawa

Przepisy KUBY ŁABNO, 3 sezon, Warszawa
Przepisy KUBY ŁABNO, 3 sezon, Warszawa
Kolorowa samba warzywna, czyli do wyboru do kompotu
Kolorowa samba warzywna, czyli do wyboru do kompotu

PRZYSTAWKATłuściutkie pajdki, czyli staropolski przysmak z dzieciństwaChlebSkładniki: • 1/2 kg mąki pszennej• 1/2 szklanki otrąb• garść siemienia lnianego• garść pestek słonecznika• 1/2 szklanki mleka• 50 g drożdży• łyżeczka cukru• 1 łyżka kminku• szczypta soli• 1szklanka wodySposób przygotowania:Do miski wsypujemy siemię lniane, pestki słonecznika, otręby, mąkę, płaską łyżkę soli.Następnie oddajemy rozpuszczone w mleku drożdże i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodając trochę wody. Po wyrobieniu ciasta przekładamy je do wysmarowanej oliwą miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po godzinie wkładamy ciasto do formy i jeszcze odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 250ºC ok. 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy jeszcze przez godzinę.Smalec:Składniki:• 1/2 kg słoniny• 30 dag mięsa mielonego lub boczku• 2 średnie cebule• sól pieprz do smakuSposób przygotowania:Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy na średnim ogniu. Następnie dodajemy cebulę również pokrojoną w kostkę. Osobno smażymy na patelni mięso mielone. Przyprawiamy do smaku. Po zeszkleniu się cebuli dodajemy mięso i całość smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Gotowy smalec, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i odstawiamy do ostygnięcia. DANIE GŁÓWNEKolorowa samba warzywna, czyli do wyboru do kompotu

Pulpety mięsne

Składniki:• 1/2 kg mięsa wieprzowego• 30 dag cielęciny• jedna cebula• 2 ząbki czosnku• jajko• łyżeczka soli i pieprzu• szczypta majeranku• 2 łyżki mąki• łyżka oliwy z oliwekSposób przygotowania:Mięso razem z cebulą i czosnkiem mielimy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Z wyrobionej masy formujemy kulki, które obtaczamy w mące i smażymy na oliwie przez 2 minuty z każdej strony.Sos warzywnySkładniki:• 2 marchewki • 1 pietruszka• pół selera• cebula• jeden por• natka pietruszki i selera• szklanka bulionu warzywnego • sól pieprz• łyżka masła i oliwy z oliwek• 2 listki laurowe• 4 ziarenka pieprzu• 2 ziarenka ziela angielskiegoSposób przygotowania:Warzywa bardzo drobno kroimy lub ścieramy na grubych oczkach. Do rondla dajemy masło, oliwę i warzywa. Doprawiamy do smaku, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodajemy obsmażone wcześniej pulpety i dusimy jeszcze przez ok. 20 minut. Pulpety podajemy z duszonymi warzywami i purée ziemniaczanym.DESERRozśpiewany deser na lekkim rauszu

CiastoSkładniki:• 4 jaja• 15 dag cukru• 20 dag masła• 15 dag orzechów włoskich• 5 dag mąki• 2 łyżeczki kakao• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej• powidła morelowe Sposób przygotowania:Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka, kakao, zmielone orzechy orazprzesianą mąkę z sodą. Całość ponownie dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Gotowa masę wykładamy do formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 50 minut. Wystudzone ciasto smarujemy powidłami morelowymi, na które wykładamy masę orzechową z alkoholem a następnie polewamy masa czekoladową.Masa orzechowa z alkoholemSkładniki:• 30 dag orzechów włoskich• 0,25l wódki• 0,25l rumuSposób przygotowania:Zmielone orzechy mieszamy z alkoholami i wykładamy na upieczone ciasto.Masa czekoladowaSkładniki:• 3 jajka• 15 dag cukru• 20 dag masła• 10 dag czekolady• 2 łyżki kakao• kieliszek spirytusuSposób przygotowania:Jajka z cukrem ubijamy na parze. Ubitą do białości masę jajeczną studzimy. Masło ucieramy z cukrem i kakao, następnie dodajemy roztopioną czekoladę, na koniec dolewamy kieliszek spirytusu. Tak przygotowane masło łączymy z masą jajeczną. Gotową masę polewamy upieczone ciasto.Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu
Rozśpiewany deser na lekkim rauszu
podziel się:

Pozostałe wiadomości