PRZYSTAWKA:Hartowana zakąska kaszubskaSkładniki:• 4 kromki chleba pszennego• łyżka masła • 4 plastry sera pleśniowego• 12 dag łososia bałtyckiego• kilka listków rukoli • garść kiełków rzodkiewki• cytryna Sposób przygotowania: Kromki chleba smarujemy masłem, na każdej kromce układamy kilka plasterków sera i łososia. Całość zapiekamy w piekarniku. Przed podaniem dekorujemy rukolą i kiełkami, skrapiamy cytryną oraz przyprawiamy pieprzem i solą.DANIE GŁÓWNE:Przysmak kowala, czyli młoda bulwa o smaku wiejskiego lata
Składniki:• 8 jajek wiejskich• 25 dag boczku wędzonego• młode ziemniaki• 4 małe kalafiory • koperek• 15 dag masła• bułka tarta Sposób przygotowania:Kalafiora myjemy a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem masła i koperku. Boczek kroimy w 1cm plastry i podsmażamy na patelni. Na wytopionym z boczku tłuszczu smażymy jajka sadzone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, kalafiorem, boczkiem oraz dodatkiem świeżo ukwaszonego mleka do picia lub do polania ziemniaków. DESER:Razowa legumina, czyli praktyczna kuchnia domowa przedwojennej gospodyni
Składniki:• 150 g czerstwego razowego chleba • 5 jajek• 5 łyżek cukru• kawałek kory cynamonu• goździki• łyżka sklarowanego masła• bułka tarta• śmietana• dżem jagodowySposób przygotowania:Czerstwy chleb razowy ścieramy na tarce i przesiewamy przez sito. Ucieramy 5 żółtek z 5 łyżkami cukru, wsypujemy szklankę przygotowanego wcześniej chleba, dodajemy kawałek utłuczonego cynamonu i 2 goździki. Wlewamy łyżkę sklarowanego masła, mieszamy z ubitą pianą z białek, przekładamy do rondla wysmarowanego masłem oraz wysypanego bułką tartą i pieczemy 20 – 30 minut w temperaturze 180°C. Podajemy z dżemem jagodowym oraz przestudzoną kwaśną śmietaną zmieszaną z cukrem i posypaną cynamonem. Dekorujemy goździkami.