Przystawka
Meduza Merry
Składniki:
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 6 listków bazylii
- 5 łyżeczek wódki
- 1 łyżeczka chili
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki żelatyny
- 6 plastrów wędzonego łososia
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy pomidory z puszki, wciskamy czosnek, Doprawiamy chili, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Miksujemy blenderem, dodajemy posiekaną bazylię, wlewamy wódkę, wsypujemy żelatynę i dobrze mieszamy. Przelewamy do małych miseczek, czekamy, aż przestygnie i wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z plastrami wędzonego łososia.
Danie główne:
Pigi al'a Polonia
Kulki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 150 g sera żółtego
- 1/3 kostki masła
- 2 jaja
- bułka tara
- olej
Sposób przygotowania:
Tłuczkiem ubijamy ugotowane ziemniaki z dodatkiem masła, startym serem oraz z dwoma całymi jajkami. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W między czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do naczynia wsypujemy 6 łyżek mąki, 2 jajka i 1 szklankę wody gazowanej. Dokładnie mieszamy. W powstałym cieście naleśnikowym zanurzamy ostudzone kulki ziemniaczane. Każdą osobno. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju ok. 3-5 minut. Wyjmujemy kulki na papier i odsączamy
z tłuszczu.
Schabowe pierogi
Składniki:
- 750 g schabu bez kości
- Mąka
- Sól
- Masło klarowane
Sposób przygotowania: Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Solimy i obtaczamy z dwóch stron mąką. Na mięsie układamy farsz borowikowy i formujemy pieroga. Brzegi dokładnie ubijamy tłuczkiem. Smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż mięso się zarumieni.Farsz do schabowego
Składniki:
- 600 g borowików
- 1 cebula
- pieprz
- 150 g masła klarowanego
Sposób przygotowania:
Posiekane borowiki i cebulę smażymy na maśle. Doprawiamy pieprzem i dusimy około 15 minut. Na talerzu układamy kulki ziemniaczane i schabowy pieróg. Podajemy z modrą kapustą
Deser
Gruchała na jajach
Składniki:
- 2 gruszki
- laska wanilii
- butelka wina półsłodkiego
- 4 jaja żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 białko
- kardamon
- cynamon
- goździki
- skórka cytryny
Sposób przygotowania:
Wlewamy wino do garnka . Dodajemy przyprawy. Obrane i wydrążone gruszki gotujemy około 20 minut w winie z dodatkiem odrobiny przypraw, laski wanilii i skórki z cytryny. Jaja ucieramy z cukrem. Z białka ubijamy pianę i dodajemy do zrobionego wcześniej kogla-mogla. Dokładnie mieszamy. Gruszki kroimy na pół, układamy na talerzu i oblewamy koglem-moglem z pianą. Wierzch deseru karmelizujemy za pomocą palnika. Podajemy z musem z mrożonych truskawek.