Przepisy Krzysztofa Piątka, sezon 6, Radom

Meduza Merry.jpg
Meduza Merry.jpg

Przystawka

Meduza Merry

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 listków bazylii
  • 5 łyżeczek wódki
  • 1 łyżeczka chili
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki żelatyny
  • 6 plastrów wędzonego łososia

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy pomidory z puszki, wciskamy czosnek, Doprawiamy chili, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Miksujemy blenderem, dodajemy posiekaną bazylię, wlewamy wódkę, wsypujemy żelatynę i dobrze mieszamy. Przelewamy do małych miseczek, czekamy, aż przestygnie i wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z plastrami wędzonego łososia.

Danie główne:

Pigi à la Polonia.jpg
Pigi à la Polonia.jpg

Pigi al'a Polonia

Kulki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g sera żółtego
  • 1/3 kostki masła
  • 2 jaja
  • bułka tara
  • olej

Sposób przygotowania:

Tłuczkiem ubijamy ugotowane ziemniaki z dodatkiem masła, startym serem oraz z dwoma całymi jajkami. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W między czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do naczynia wsypujemy 6 łyżek mąki, 2 jajka i 1 szklankę wody gazowanej. Dokładnie mieszamy. W powstałym cieście naleśnikowym zanurzamy ostudzone kulki ziemniaczane. Każdą osobno. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju ok. 3-5 minut. Wyjmujemy kulki na papier i odsączamy

z tłuszczu.

Schabowe pierogi

Składniki:

  • 750 g schabu bez kości
  • Mąka
  • Sól
  • Masło klarowane

Sposób przygotowania: Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Solimy i obtaczamy z dwóch stron mąką. Na mięsie układamy farsz borowikowy i formujemy pieroga. Brzegi dokładnie ubijamy tłuczkiem. Smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż mięso się zarumieni.Farsz do schabowego

Składniki:

  • 600 g borowików
  • 1 cebula
  • pieprz
  • 150 g masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Posiekane borowiki i cebulę smażymy na maśle. Doprawiamy pieprzem i dusimy około 15 minut. Na talerzu układamy kulki ziemniaczane i schabowy pieróg. Podajemy z modrą kapustą

Gruchała na jajach.jpg
Gruchała na jajach.jpg

Deser

Gruchała na jajach

Składniki:

  • 2 gruszki
  • laska wanilii
  • butelka wina półsłodkiego
  • 4 jaja żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 białko
  • kardamon
  • cynamon
  • goździki
  • skórka cytryny

Sposób przygotowania:

Wlewamy wino do garnka . Dodajemy przyprawy. Obrane i wydrążone gruszki gotujemy około 20 minut w winie z dodatkiem odrobiny przypraw, laski wanilii i skórki z cytryny. Jaja ucieramy z cukrem. Z białka ubijamy pianę i dodajemy do zrobionego wcześniej kogla-mogla. Dokładnie mieszamy. Gruszki kroimy na pół, układamy na talerzu i oblewamy koglem-moglem z pianą. Wierzch deseru karmelizujemy za pomocą palnika. Podajemy z musem z mrożonych truskawek.

podziel się:

Pozostałe wiadomości