Przepisy Klaudi Tolman, sezon 6, Warszawa

Ofiary zwinnej dzierzby.jpg
Ofiary zwinnej dzierzby.jpg

PRZYSTAWKA:

Egzotyczne ofiary zwinnej dzierzby

Składniki:

  • 1/2 kg mrożonych krewetek z ogonkami (gotowanych)
  • 1 duży świeży ananas
  • 2 cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Krewetki rozmrażamy. Ananasa obieramy i kroimy w kwadraty. Przygotowujemy marynatę: sok z jednej cytryny mieszamy z oliwą, sosem sojowym, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i pieprzem. Krewetki moczymy w marynacie przez około godzinę następnie nakłuwamy na szpikulce szaszłykowe na przemian z ananasem. Gotowe szaszłyki grillujemy lub zapiekamy w piekarniku do zrumienienia w temperaturze 200oC. Podajemy z ćwiartkami cytryny oraz z mango chutney.

Wersja wegetariańska:

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • olej rzepakowy
  • 200 g sera koziego w roladzie
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • świeży ananas lub ananas z puszki pokrojony w kwadraty

Sposób przygotowania:

Umytego bakłażana kroimy w podłużne plastry grubości około pół centymetra. Solimy, czekamy, aż puści sok, płuczemy, a następnie wycieramy z wody. Posypujemy pieprzem i smażymy na oleju rzepakowym do lekkiego zbrązowienia. Zdejmujemy z patelni i posypujemy ziołami prowansalskimi. Ser kozi kroimy w kostkę, a następnie pojedynczo zawijamy w plastry bakłażana. Nadziewamy na szaszłyki na przemian z ananasem. Grillujemy lub zapiekamy w piekarniku do zrumienienia w temperaturze 200oC. Podajemy z chutneyem z mango.

Mango chutney

Składniki:

  • 2 świeże mango
  • 1 papryczka peperoni
  • chili
  • pieprz cayenne
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • kilka kropli sos tabasco (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Mango myjemy, obieramy, kroimy i miksujemy na gładki sos. W razie potrzeby rozrzedzamy syropem pozostałym w puszce. Dodajemy posiekaną papryczkę (bez pestek). Doprawiamy przyprawami według uznania, aż do otrzymania odpowiedniego słodko-ostrego smaku. Podajemy do szaszłyków krewetkowych.

DANIE GŁÓWNE:

Co ty pierniczysz? Pyry i buraki

Składniki:

  • 600 g wątróbki indyczej
  • 1/2 l mleka (do namoczenia wątróbki)
  • mąka
  • sól
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z włókien, zalewamy mlekiem, (do całkowitego jej zanurzenia) i zostawiamy w kąpieli mlecznej na około półtorej godziny. Następnie namoczoną wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki (nie szersze, iż półtora centymetra), obtaczamy w mące i smażymy na oleju rzepakowym. Stan usmażenia sprawdzamy przecinając kawałek wątróbki na pół – w środku musi być nadal miękka, ale już nie krwista. Solimy dopiero na talerzu. Tak przygotowaną wątróbkę zalewamy sosem piernikowym.

Wersja wegetariańska:

Składniki:

  • 35 g płatków owsianych
  • 20 g płatków żytnich
  • 20 g ziaren amarantusa
  • 2 łyżki zmielonej babki płesznik (dostępna w sklepach zielarskich)
  • 1/2 szklanki słonecznika,
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki migdałów blanszowanych
  • 1/2 szklanki śliwek kalifornijskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu (lub innego słodkiego syropu np. z agawy, klonowego)
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego (rozpuszczonego)
  • około 180 ml wody

Wariant: śliwki można zastąpić żurawiną, rodzynkami, suszonymi morelami lub innymi suszonymi owocami.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Gotową masę odstawiamy do dokładnego przegryzienia się ze sobą składników (minimum 3 godziny, ale najlepiej na całą noc). Następnie masę formujemy w krążki lub, upraszczając sobie zadanie, umieszczamy w silikonowych natłuszczonych foremkach do mini-muffinów. Można także zaskoczyć gości i formując krążki w samym ich środku umieścić śliwkę. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 20-30 minut. Podajemy z sosem piernikowym.

Sos piernikowy

Składniki:

  • 160 g pierników glazurowanych (bez nadzienia)
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki rumu
  • pieprz czarny świeżo zmielony lub mix słodkiej i ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Rodzynki najpierw parzymy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Następnie odlewamy wrzątek, zalewamy rodzynki rumem (lub innym mocnym alkoholem) i odstawiamy na około 10 minut. Pierniki łamiemy i wrzucamy do garnka / miksera, wsypujemy rodzynki, wlewamy trochę wody i miksujemy. Pozostały rum z rodzynek zostawiamy do ewentualnego doprawienia sosu. Doprawiamy do smaku pieprzem lub mieszanką ostrej i słodkiej papryki. Gotowym sosem polewamy wątróbkę.

Zapiekane ziemniaki

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • suszony tymianek
  • 1/4 kostki masła (może być klarowane)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w talarki i posypujemy tymiankiem oraz solą. Gotujemy na parze około 10-12 minut, nie dogotowując ich. Następnie przekładamy na blachę do pieczenia, i polewamy roztopionym masłem. Możemy je ewentualnie doprawić dodatkową ilością tymianku lub soli (w zależności od potrzeb). Zapiekamy w temperaturze 200oC (z termoobiegiem), do lekkiego zrumienienia.

Ostre buraki

Składniki:

  • 1 1/2 kg buraków
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • chili
  • pieperz czarny
  • sól

Sposób przygotowania:

Gotujemy buraki przez około 30-35 minut w osolonej wodzie. Następnie przelewamy zimną wodą, obieramy, kroimy na kształt frytek. Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, chili, pieprz, i odrobinę solimy. Buraki wkładamy w marynatę na minimum minut 30 minut.

DESER:

Kwadrat słońcem zabarwiony.jpg
Kwadrat słońcem zabarwiony.jpg

Brązowy kwadrat słońcem zabarwiony

Składniki:

  • 160 g płatków orkiszowych / amarantusowych zmielonych na pył

lub 160 g mąki orkiszowej / amarantusowej

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 40 g daktyli bez pestek
  • 40 g ekologicznych moreli suszonych
  • 80 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek (niewędzonych)
  • 8 łyżek soku jabłkowego

(lub innego kwaśnego soku np. porzeczkowego, rabarbarowego)

  • 1 laska wanilii
  • 4 jajka
  • 300 g ciemnobrązowego cukru muscovado
  • 2 łyżki kakao
  • garść płatków migdałowych
  • garść suszonej żurawiny (można zastąpić malinami świeżymi lub mrożonymi)

Sposób przygotowania:

Płatki orkiszowe / amarantusowe mielimy na pył w mikserze i przesypujemy do dużej miski. Tabliczkę czekolady rozdrabniamy i dodajemy do miski. W garnuszku (lub mikserze z opcją podgrzewania) umieszczamy wstępnie rozdrobnione daktyle, morele i śliwki, zalewamy sokiem, co jakiś czas mieszając. Doprowadzamy do konsystencji powideł i dodajemy do pozostałych składników. Laskę wanilii rozcinamy i wydobywamy z niej nasionka, które następnie dodajemy do naszej masy. Następnie dodajemy pozostałe składniki: jajka, cukier, kakao, płatki migdałowe, żurawinę lub maliny i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blachę. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 25-35 minut. Stan wypieczenia sprawdzamy wykałaczką – powinna być w miarę sucha po wyjęciu z ciasta. Upieczone ciasto kroimy jeszcze ciepłe, wówczas nie będzie się kruszyć i kawałki zachowają ładny kształt. Podajemy z musem cytrynowym.

Cytrynowy mus

Składniki:

  • sok z 3 limonek lub z 3 cytryn
  • 160 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 250 g masła

Sposób przygotowania:

Do garnka na małym ogniu (lub miksera z opcją podgrzewania) wkładamy po kolei wszystkie składniki. Następnie stopniowo dodajemy rozdrobnione na małe kawałki masło i dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła.

podziel się:

Pozostałe wiadomości