PRZYSTAWKA:
Egzotyczne ofiary zwinnej dzierzby
Składniki:
- 1/2 kg mrożonych krewetek z ogonkami (gotowanych)
- 1 duży świeży ananas
- 2 cytryny
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Krewetki rozmrażamy. Ananasa obieramy i kroimy w kwadraty. Przygotowujemy marynatę: sok z jednej cytryny mieszamy z oliwą, sosem sojowym, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i pieprzem. Krewetki moczymy w marynacie przez około godzinę następnie nakłuwamy na szpikulce szaszłykowe na przemian z ananasem. Gotowe szaszłyki grillujemy lub zapiekamy w piekarniku do zrumienienia w temperaturze 200oC. Podajemy z ćwiartkami cytryny oraz z mango chutney.
Wersja wegetariańska:
Składniki:
- 1 bakłażan
- olej rzepakowy
- 200 g sera koziego w roladzie
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- świeży ananas lub ananas z puszki pokrojony w kwadraty
Sposób przygotowania:
Umytego bakłażana kroimy w podłużne plastry grubości około pół centymetra. Solimy, czekamy, aż puści sok, płuczemy, a następnie wycieramy z wody. Posypujemy pieprzem i smażymy na oleju rzepakowym do lekkiego zbrązowienia. Zdejmujemy z patelni i posypujemy ziołami prowansalskimi. Ser kozi kroimy w kostkę, a następnie pojedynczo zawijamy w plastry bakłażana. Nadziewamy na szaszłyki na przemian z ananasem. Grillujemy lub zapiekamy w piekarniku do zrumienienia w temperaturze 200oC. Podajemy z chutneyem z mango.
Mango chutney
Składniki:
- 2 świeże mango
- 1 papryczka peperoni
- chili
- pieprz cayenne
- ostra papryka
- słodka papryka
- kilka kropli sos tabasco (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Mango myjemy, obieramy, kroimy i miksujemy na gładki sos. W razie potrzeby rozrzedzamy syropem pozostałym w puszce. Dodajemy posiekaną papryczkę (bez pestek). Doprawiamy przyprawami według uznania, aż do otrzymania odpowiedniego słodko-ostrego smaku. Podajemy do szaszłyków krewetkowych.
DANIE GŁÓWNE:
Co ty pierniczysz? Pyry i buraki
Składniki:
- 600 g wątróbki indyczej
- 1/2 l mleka (do namoczenia wątróbki)
- mąka
- sól
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z włókien, zalewamy mlekiem, (do całkowitego jej zanurzenia) i zostawiamy w kąpieli mlecznej na około półtorej godziny. Następnie namoczoną wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki (nie szersze, iż półtora centymetra), obtaczamy w mące i smażymy na oleju rzepakowym. Stan usmażenia sprawdzamy przecinając kawałek wątróbki na pół – w środku musi być nadal miękka, ale już nie krwista. Solimy dopiero na talerzu. Tak przygotowaną wątróbkę zalewamy sosem piernikowym.
Wersja wegetariańska:
Składniki:
- 35 g płatków owsianych
- 20 g płatków żytnich
- 20 g ziaren amarantusa
- 2 łyżki zmielonej babki płesznik (dostępna w sklepach zielarskich)
- 1/2 szklanki słonecznika,
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki migdałów blanszowanych
- 1/2 szklanki śliwek kalifornijskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu (lub innego słodkiego syropu np. z agawy, klonowego)
- 1 czubata łyżka masła klarowanego (rozpuszczonego)
- około 180 ml wody
Wariant: śliwki można zastąpić żurawiną, rodzynkami, suszonymi morelami lub innymi suszonymi owocami.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Gotową masę odstawiamy do dokładnego przegryzienia się ze sobą składników (minimum 3 godziny, ale najlepiej na całą noc). Następnie masę formujemy w krążki lub, upraszczając sobie zadanie, umieszczamy w silikonowych natłuszczonych foremkach do mini-muffinów. Można także zaskoczyć gości i formując krążki w samym ich środku umieścić śliwkę. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 20-30 minut. Podajemy z sosem piernikowym.
Sos piernikowy
Składniki:
- 160 g pierników glazurowanych (bez nadzienia)
- 2/3 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki rumu
- pieprz czarny świeżo zmielony lub mix słodkiej i ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Rodzynki najpierw parzymy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Następnie odlewamy wrzątek, zalewamy rodzynki rumem (lub innym mocnym alkoholem) i odstawiamy na około 10 minut. Pierniki łamiemy i wrzucamy do garnka / miksera, wsypujemy rodzynki, wlewamy trochę wody i miksujemy. Pozostały rum z rodzynek zostawiamy do ewentualnego doprawienia sosu. Doprawiamy do smaku pieprzem lub mieszanką ostrej i słodkiej papryki. Gotowym sosem polewamy wątróbkę.
Zapiekane ziemniaki
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- suszony tymianek
- 1/4 kostki masła (może być klarowane)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w talarki i posypujemy tymiankiem oraz solą. Gotujemy na parze około 10-12 minut, nie dogotowując ich. Następnie przekładamy na blachę do pieczenia, i polewamy roztopionym masłem. Możemy je ewentualnie doprawić dodatkową ilością tymianku lub soli (w zależności od potrzeb). Zapiekamy w temperaturze 200oC (z termoobiegiem), do lekkiego zrumienienia.
Ostre buraki
Składniki:
- 1 1/2 kg buraków
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- chili
- pieperz czarny
- sól
Sposób przygotowania:
Gotujemy buraki przez około 30-35 minut w osolonej wodzie. Następnie przelewamy zimną wodą, obieramy, kroimy na kształt frytek. Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, chili, pieprz, i odrobinę solimy. Buraki wkładamy w marynatę na minimum minut 30 minut.
DESER:
Brązowy kwadrat słońcem zabarwiony
Składniki:
- 160 g płatków orkiszowych / amarantusowych zmielonych na pył
lub 160 g mąki orkiszowej / amarantusowej
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 40 g daktyli bez pestek
- 40 g ekologicznych moreli suszonych
- 80 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek (niewędzonych)
- 8 łyżek soku jabłkowego
(lub innego kwaśnego soku np. porzeczkowego, rabarbarowego)
- 1 laska wanilii
- 4 jajka
- 300 g ciemnobrązowego cukru muscovado
- 2 łyżki kakao
- garść płatków migdałowych
- garść suszonej żurawiny (można zastąpić malinami świeżymi lub mrożonymi)
Sposób przygotowania:
Płatki orkiszowe / amarantusowe mielimy na pył w mikserze i przesypujemy do dużej miski. Tabliczkę czekolady rozdrabniamy i dodajemy do miski. W garnuszku (lub mikserze z opcją podgrzewania) umieszczamy wstępnie rozdrobnione daktyle, morele i śliwki, zalewamy sokiem, co jakiś czas mieszając. Doprowadzamy do konsystencji powideł i dodajemy do pozostałych składników. Laskę wanilii rozcinamy i wydobywamy z niej nasionka, które następnie dodajemy do naszej masy. Następnie dodajemy pozostałe składniki: jajka, cukier, kakao, płatki migdałowe, żurawinę lub maliny i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blachę. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 25-35 minut. Stan wypieczenia sprawdzamy wykałaczką – powinna być w miarę sucha po wyjęciu z ciasta. Upieczone ciasto kroimy jeszcze ciepłe, wówczas nie będzie się kruszyć i kawałki zachowają ładny kształt. Podajemy z musem cytrynowym.
Cytrynowy mus
Składniki:
- sok z 3 limonek lub z 3 cytryn
- 160 g cukru pudru
- 3 jajka
- 250 g masła
Sposób przygotowania:
Do garnka na małym ogniu (lub miksera z opcją podgrzewania) wkładamy po kolei wszystkie składniki. Następnie stopniowo dodajemy rozdrobnione na małe kawałki masło i dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła.