Przepisy Katarzyny Zalewskiej, 5 sezon, Warszawa

Fioletowy, zielony, czarny
Fioletowy, zielony, czarny

PRZYSTAWKA:

Fioletowy, zielony, czarny

Składniki:

  • 250 g mąki krupczatki
    • 125 g masła
      • 1 żółtko
        • 5 g soli
          • 50 ml wody
            • 2 buraki
              • ser kozi
                • miód balsamiczny

                  Sposób przygotowania:

                  Buraki pieczemy w temperaturze 150°C przez 50 min. Następnie obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę, masło, żółtka, sól i wodę mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Zawijamy w folię i odstawiamy na 40 min do lodówki. Następnie z ciasta wycinamy kółka, które układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 150°C przez 15-20 min. Na upieczonym cieście układamy kolejno: cieniutko pokrojonego buraka, ser kozi i pastę z rukoli. Polewamy miodem balsamicznym. Podajemy na talerzu udekorowanym czarnym sosem balsamicznym.

                  Czarny sos balsamiczny

                  Składniki:

                  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
                    • czarny barwnik spożywczy

                      Sposób przygotowania:

                      Ocet balsamiczny wlewamy do małego garnka, dodajemy łyżkę czarnego barwnika. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

                      Pasta z rukoli

                      Składniki:

                      • rukola
                        • oliwa oliwek
                          • łyżka soku z limonki

                            Sposób przygotowania:

                            Rukolę miksujemy z oliwą i sokiem z limonki.

                            DANIE GŁÓWNE:

                            Morze Czarne

                            Morze Czarne
                            Morze Czarne

                            Składniki:

                            • 8 krewetek na osobę
                              • 200 g kiełbasy chorizo
                                • 3-4 ząbki czosnku
                                  • oliwa z oliwek
                                    • łyżka białego wina
                                      • papryczka chilli
                                        • natka pietruszki

                                          Sposób przygotowania:

                                          Pokrojone w plastry chorizo, czosnek i chilli podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy krewetki. Całość szybko obsmażamy, podlewamy winem i doprawiamy sokiem z cytryny. Gotowe danie podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

                                          Makaron

                                          Składniki:

                                          • 400 g mąki krupczatki
                                            • 100 g mąki pszennej
                                              • 4 jajka
                                                • oliwa
                                                  • sól
                                                    • łyżka sepi (atrament kałamarnicy)

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Składniki mieszamy i bardzo dokładnie wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Następnie rozwałkowujemy placek, który dzielimy na pół. Posypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy. Możemy też skorzystać z maszynki do krojenia makaronu. Gotowy makaron zostawiamy, aby trochę podsechł a następnie gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli i oliwy przez około 2 minuty.

                                                      DESER

                                                      Mała czarna

                                                      Mała czarna
                                                      Mała czarna

                                                      Galaretka

                                                      Składniki:

                                                      • 3 łyżeczki mielonej kawy
                                                        • 1/2 szklanki cukru
                                                          • 6 łyżeczek żelatyny
                                                            • czarny barwnik spożywczy
                                                              • świeże truskawki do dekoracji

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Kawę zaparzamy w dwóch szklankach wody. Cukier rozpuszczamy w rondelku z 1/4 szklanki wrzątku. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy na minutę. Barwnik spożywczy rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Łączymy kawę, syrop cukrowy, barwnik spożywczy i żelatynę. Mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Następnie przelewamy do małych szklaneczek i schładzamy w lodówce aż do stężenia. Deser podajemy udekorowany połówką truskawki.

                                                                Sos waniliowy

                                                                Składniki:

                                                                • szklanka mleka
                                                                  • laska wanilii
                                                                    • 3 żółtka
                                                                      • 1/2 szklanki cukru

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Mleko gotujemy z miąższem z laski wanilii. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie w metalowej misce zalewamy utarte żółtka mlekiem i mieszamy. Miskę stawiamy na rondelku z gotującą się wodą i podgrzewamy aż do zgęstnienia sosu.

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości