Przepisy Katarzyny Zalewskiej, 5 sezon, Warszawa

Fioletowy, zielony, czarny
Fioletowy, zielony, czarny

PRZYSTAWKA:

Fioletowy, zielony, czarny

Składniki:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 5 g soli
  • 50 ml wody
  • 2 buraki
  • ser kozi
  • miód balsamiczny

Sposób przygotowania:

Buraki pieczemy w temperaturze 150°C przez 50 min. Następnie obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę, masło, żółtka, sól i wodę mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Zawijamy w folię i odstawiamy na 40 min do lodówki. Następnie z ciasta wycinamy kółka, które układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 150°C przez 15-20 min. Na upieczonym cieście układamy kolejno: cieniutko pokrojonego buraka, ser kozi i pastę z rukoli. Polewamy miodem balsamicznym. Podajemy na talerzu udekorowanym czarnym sosem balsamicznym.

Czarny sos balsamiczny

Składniki:

  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • czarny barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Ocet balsamiczny wlewamy do małego garnka, dodajemy łyżkę czarnego barwnika. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

Pasta z rukoli

Składniki:

  • rukola
  • oliwa oliwek
  • łyżka soku z limonki

Sposób przygotowania:

Rukolę miksujemy z oliwą i sokiem z limonki.

DANIE GŁÓWNE:

Morze Czarne

Morze Czarne
Morze Czarne

Składniki:

  • 8 krewetek na osobę
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka białego wina
  • papryczka chilli
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pokrojone w plastry chorizo, czosnek i chilli podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy krewetki. Całość szybko obsmażamy, podlewamy winem i doprawiamy sokiem z cytryny. Gotowe danie podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Makaron

Składniki:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • oliwa
  • sól
  • łyżka sepi (atrament kałamarnicy)

Sposób przygotowania:

Składniki mieszamy i bardzo dokładnie wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Następnie rozwałkowujemy placek, który dzielimy na pół. Posypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy. Możemy też skorzystać z maszynki do krojenia makaronu. Gotowy makaron zostawiamy, aby trochę podsechł a następnie gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli i oliwy przez około 2 minuty.

DESER

Mała czarna

Mała czarna
Mała czarna

Galaretka

Składniki:

  • 3 łyżeczki mielonej kawy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • czarny barwnik spożywczy
  • świeże truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kawę zaparzamy w dwóch szklankach wody. Cukier rozpuszczamy w rondelku z 1/4 szklanki wrzątku. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy na minutę. Barwnik spożywczy rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Łączymy kawę, syrop cukrowy, barwnik spożywczy i żelatynę. Mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Następnie przelewamy do małych szklaneczek i schładzamy w lodówce aż do stężenia. Deser podajemy udekorowany połówką truskawki.

Sos waniliowy

Składniki:

  • szklanka mleka
  • laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Mleko gotujemy z miąższem z laski wanilii. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie w metalowej misce zalewamy utarte żółtka mlekiem i mieszamy. Miskę stawiamy na rondelku z gotującą się wodą i podgrzewamy aż do zgęstnienia sosu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości