PRZYSTAWKA:
Fioletowy, zielony, czarny
Składniki:
- 250 g mąki krupczatki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 5 g soli
- 50 ml wody
- 2 buraki
- ser kozi
- miód balsamiczny
Sposób przygotowania:
Buraki pieczemy w temperaturze 150°C przez 50 min. Następnie obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę, masło, żółtka, sól i wodę mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Zawijamy w folię i odstawiamy na 40 min do lodówki. Następnie z ciasta wycinamy kółka, które układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 150°C przez 15-20 min. Na upieczonym cieście układamy kolejno: cieniutko pokrojonego buraka, ser kozi i pastę z rukoli. Polewamy miodem balsamicznym. Podajemy na talerzu udekorowanym czarnym sosem balsamicznym.
Czarny sos balsamiczny
Składniki:
- 1/2 szklanki octu balsamicznego
- czarny barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
Ocet balsamiczny wlewamy do małego garnka, dodajemy łyżkę czarnego barwnika. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
Pasta z rukoli
Składniki:
- rukola
- oliwa oliwek
- łyżka soku z limonki
Sposób przygotowania:
Rukolę miksujemy z oliwą i sokiem z limonki.
DANIE GŁÓWNE:
Morze Czarne
Składniki:
- 8 krewetek na osobę
- 200 g kiełbasy chorizo
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- łyżka białego wina
- papryczka chilli
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Pokrojone w plastry chorizo, czosnek i chilli podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy krewetki. Całość szybko obsmażamy, podlewamy winem i doprawiamy sokiem z cytryny. Gotowe danie podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Makaron
Składniki:
- 400 g mąki krupczatki
- 100 g mąki pszennej
- 4 jajka
- oliwa
- sól
- łyżka sepi (atrament kałamarnicy)
Sposób przygotowania:
Składniki mieszamy i bardzo dokładnie wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Następnie rozwałkowujemy placek, który dzielimy na pół. Posypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy. Możemy też skorzystać z maszynki do krojenia makaronu. Gotowy makaron zostawiamy, aby trochę podsechł a następnie gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli i oliwy przez około 2 minuty.
DESER
Mała czarna
Galaretka
Składniki:
- 3 łyżeczki mielonej kawy
- 1/2 szklanki cukru
- 6 łyżeczek żelatyny
- czarny barwnik spożywczy
- świeże truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Kawę zaparzamy w dwóch szklankach wody. Cukier rozpuszczamy w rondelku z 1/4 szklanki wrzątku. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy na minutę. Barwnik spożywczy rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Łączymy kawę, syrop cukrowy, barwnik spożywczy i żelatynę. Mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Następnie przelewamy do małych szklaneczek i schładzamy w lodówce aż do stężenia. Deser podajemy udekorowany połówką truskawki.
Sos waniliowy
Składniki:
- szklanka mleka
- laska wanilii
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Mleko gotujemy z miąższem z laski wanilii. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie w metalowej misce zalewamy utarte żółtka mlekiem i mieszamy. Miskę stawiamy na rondelku z gotującą się wodą i podgrzewamy aż do zgęstnienia sosu.