Przepisy Karoliny Wojciechowskiej, sezon 5, Bydgoszcz

Botwinka
Botwinka

PRZYSTAWKA:

Botwinka - nie zawsze chłodna dziewczynka

Składniki:

  • 3-4 pęczki młodej botwinki
    • pęczek rzodkiewek
      • pęczek koperku
        • 4 łyżki masła
          • 1l bulionu z drobiu
            • sól, pieprz
              • szklanka śmietany 18%
                • przyprawa uniwersalna
                  • 2 duże buraki

                    Sposób przygotowania:

                    Umyte liście botwinki, drobno siekamy. Rzodkiewki ścieramy na dużych oczkach tarki, koperek drobno siekamy. Całość podsmażamy na rozgrzanym maśle około 5 minut. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojone w ćwiartki buraki dla nadania zupie odpowiedniego koloru. Gotujemy 10 minut doprawiając do smaku przyprawą uniwersalną, pieprzem i solą. Na koniec zbielamy śmietaną. Przed podaniem z zupy wyjmujemy buraki. Gotową zupę podajemy z pierożkami.

                    Pierożki

                    Składniki:

                    • 2 szklanki mąki
                      • szczypta soli
                        • szklanka wody

                          Sposób przygotowania:

                          Do mąki dodajmy szczyptę soli i zalewamy szklanką wrzącej wody. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wykrajamy krążki kieliszkiem. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi pierożków. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnie wody.

                          Farsz

                          Składniki:

                          • 3 jajka
                            • 1 łyżka posiekanego koperek
                              • sól

                                Sposób przygotowania:

                                Ugotowane na twardo jajka ugniatamy na pastę, dodajemy sól i drobno posiekany koperek.

                                DANIE GŁÓWNE:

                                Polskie biusty w pikantnym towarzystwie

                                Polskie biusty
                                Polskie biusty

                                Składniki:

                                • 2 kg młodych małych ziemniaków
                                  • filet z piersi z kurczaka
                                    • pęczek świeżego koperku
                                      • opakowanie świeżego szpinaku
                                        • opakowanie sera mozzarella
                                          • mały pęczek świeżej bazylii
                                            • 10 dag suszonych pomidorów
                                              • 4 kotlety schabowe
                                                • 1/2 kg pieczarek
                                                  • 1 papryczka chili
                                                    • 4 plastry sera żółtego
                                                      • musztarda rosyjska
                                                        • sól, pieprz

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Filet kroimy na cztery części i delikatnie rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i posiekaną świeżą bazylią. Następnie na każdej porcji mięsa układamy świeży szpinak, mozzarellę i suszone pomidory. Zawijamy jak zrazy i obsmażamy na oleju z każdej strony. Kotlety schabowe rozbijamy, smarujemy musztardą, posypujemy solą i drobno posiekaną papryczką chili. Następnie na każdym kotlecie układamy plaster żółtego sera oraz pokrojone w paski i podsmażone pieczarki. Zawijamy również jak zrazy i obsmażamy z każdej strony. Obsmażone mięsa układamy w osobnych naczyniach i pieczemy do miękkości w piekarniku w temperaturze 180°C. Schab pieczemy trochę dłużej. Przed podaniem kroimy w około 2 cm plastry. Gotowe mięsa podajemy z ziemniakami i sałatką.

                                                          Sałatka

                                                          Składniki:

                                                          • mix sałat
                                                            • małe opakowanie pomidorków koktajlowych
                                                              • garść czarnych oliwek
                                                                • ogórek konserwowy
                                                                  • kiełki brokułów

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Mix sałat łączymy z ćwiartkami pomidorków koktajlowych, oliwkami, plastrami ogórka konserwowego, posypujemy kiełkami i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

                                                                    Sos

                                                                    Składniki:

                                                                    • mały pęczek świeżej mięty
                                                                      • mały pęczek świeżego koperku
                                                                        • sok z cytryny
                                                                          • oliwa
                                                                            • pieprz kolorowy
                                                                              • sól

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Miętę i koperek drobno siekamy. Dodajemy oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

                                                                                Sangria

                                                                                Składniki:

                                                                                • hiszpańskie wino owocowe
                                                                                  • 2 twarde kwaśne jabłka
                                                                                    • 1 pomarańcza

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Jabłka, kroimy w kostkę, dodajemy ćwiartki obranej pomarańczy. Całość zalewamy winem. Schładzamy dodając kostki lodu.

                                                                                      DESER:

                                                                                      Mistrzyni dopasowania

                                                                                      Mistrzyni dopasowania
                                                                                      Mistrzyni dopasowania

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 1 opakowanie biszkoptów
                                                                                        • 1 kg truskawek
                                                                                          • 350 g serka mascarpone
                                                                                            • 4 jajka
                                                                                              • 80 g cukru pudru
                                                                                                • 1 szklanka wody
                                                                                                  • 1 łyżka cukru
                                                                                                    • tabliczka mlecznej czekolady
                                                                                                      • listki świeżej mięty do dekoracji
                                                                                                        • maliny do dekoracji

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na jasną i puszysta masę. Dodajemy serek mascarpone. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą z żółtek delikatnie mieszając. Wodę słodzimy cukrem i maczamy w niej biszkopty. Przekładamy do pucharków w następującej kolejności: biszkopty, połówki truskawek oraz masę serową. Czynność powtarzamy zachowując kolejność. Deser podajemy posypany startą czekoladą, udekorowany malinami i listkiem świeżej mięty.

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości