Przepisy Karoliny Wojciechowskiej, sezon 5, Bydgoszcz

Botwinka
Botwinka

PRZYSTAWKA:

Botwinka - nie zawsze chłodna dziewczynka

Składniki:

  • 3-4 pęczki młodej botwinki
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki masła
  • 1l bulionu z drobiu
  • sól, pieprz
  • szklanka śmietany 18%
  • przyprawa uniwersalna
  • 2 duże buraki

Sposób przygotowania:

Umyte liście botwinki, drobno siekamy. Rzodkiewki ścieramy na dużych oczkach tarki, koperek drobno siekamy. Całość podsmażamy na rozgrzanym maśle około 5 minut. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojone w ćwiartki buraki dla nadania zupie odpowiedniego koloru. Gotujemy 10 minut doprawiając do smaku przyprawą uniwersalną, pieprzem i solą. Na koniec zbielamy śmietaną. Przed podaniem z zupy wyjmujemy buraki. Gotową zupę podajemy z pierożkami.

Pierożki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

Do mąki dodajmy szczyptę soli i zalewamy szklanką wrzącej wody. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wykrajamy krążki kieliszkiem. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi pierożków. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnie wody.

Farsz

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka posiekanego koperek
  • sól

Sposób przygotowania:

Ugotowane na twardo jajka ugniatamy na pastę, dodajemy sól i drobno posiekany koperek.

DANIE GŁÓWNE:

Polskie biusty w pikantnym towarzystwie

Polskie biusty
Polskie biusty

Składniki:

  • 2 kg młodych małych ziemniaków
  • filet z piersi z kurczaka
  • pęczek świeżego koperku
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • opakowanie sera mozzarella
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 4 kotlety schabowe
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 4 plastry sera żółtego
  • musztarda rosyjska
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Filet kroimy na cztery części i delikatnie rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i posiekaną świeżą bazylią. Następnie na każdej porcji mięsa układamy świeży szpinak, mozzarellę i suszone pomidory. Zawijamy jak zrazy i obsmażamy na oleju z każdej strony. Kotlety schabowe rozbijamy, smarujemy musztardą, posypujemy solą i drobno posiekaną papryczką chili. Następnie na każdym kotlecie układamy plaster żółtego sera oraz pokrojone w paski i podsmażone pieczarki. Zawijamy również jak zrazy i obsmażamy z każdej strony. Obsmażone mięsa układamy w osobnych naczyniach i pieczemy do miękkości w piekarniku w temperaturze 180°C. Schab pieczemy trochę dłużej. Przed podaniem kroimy w około 2 cm plastry. Gotowe mięsa podajemy z ziemniakami i sałatką.

Sałatka

Składniki:

  • mix sałat
  • małe opakowanie pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych oliwek
  • ogórek konserwowy
  • kiełki brokułów

Sposób przygotowania:

Mix sałat łączymy z ćwiartkami pomidorków koktajlowych, oliwkami, plastrami ogórka konserwowego, posypujemy kiełkami i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

Sos

Składniki:

  • mały pęczek świeżej mięty
  • mały pęczek świeżego koperku
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • pieprz kolorowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Miętę i koperek drobno siekamy. Dodajemy oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Sangria

Składniki:

  • hiszpańskie wino owocowe
  • 2 twarde kwaśne jabłka
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

Jabłka, kroimy w kostkę, dodajemy ćwiartki obranej pomarańczy. Całość zalewamy winem. Schładzamy dodając kostki lodu.

DESER:

Mistrzyni dopasowania

Mistrzyni dopasowania
Mistrzyni dopasowania

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 kg truskawek
  • 350 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • listki świeżej mięty do dekoracji
  • maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na jasną i puszysta masę. Dodajemy serek mascarpone. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą z żółtek delikatnie mieszając. Wodę słodzimy cukrem i maczamy w niej biszkopty. Przekładamy do pucharków w następującej kolejności: biszkopty, połówki truskawek oraz masę serową. Czynność powtarzamy zachowując kolejność. Deser podajemy posypany startą czekoladą, udekorowany malinami i listkiem świeżej mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości