PRZYSTAWKA:
Botwinka - nie zawsze chłodna dziewczynka
Składniki:
- 3-4 pęczki młodej botwinki
- pęczek rzodkiewek
- pęczek koperku
- 4 łyżki masła
- 1l bulionu z drobiu
- sól, pieprz
- szklanka śmietany 18%
- przyprawa uniwersalna
- 2 duże buraki
Sposób przygotowania:
Umyte liście botwinki, drobno siekamy. Rzodkiewki ścieramy na dużych oczkach tarki, koperek drobno siekamy. Całość podsmażamy na rozgrzanym maśle około 5 minut. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojone w ćwiartki buraki dla nadania zupie odpowiedniego koloru. Gotujemy 10 minut doprawiając do smaku przyprawą uniwersalną, pieprzem i solą. Na koniec zbielamy śmietaną. Przed podaniem z zupy wyjmujemy buraki. Gotową zupę podajemy z pierożkami.
Pierożki
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
Do mąki dodajmy szczyptę soli i zalewamy szklanką wrzącej wody. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wykrajamy krążki kieliszkiem. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi pierożków. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnie wody.
Farsz
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka posiekanego koperek
- sól
Sposób przygotowania:
Ugotowane na twardo jajka ugniatamy na pastę, dodajemy sól i drobno posiekany koperek.
DANIE GŁÓWNE:
Polskie biusty w pikantnym towarzystwie
Składniki:
- 2 kg młodych małych ziemniaków
- filet z piersi z kurczaka
- pęczek świeżego koperku
- opakowanie świeżego szpinaku
- opakowanie sera mozzarella
- mały pęczek świeżej bazylii
- 10 dag suszonych pomidorów
- 4 kotlety schabowe
- 1/2 kg pieczarek
- 1 papryczka chili
- 4 plastry sera żółtego
- musztarda rosyjska
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Filet kroimy na cztery części i delikatnie rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i posiekaną świeżą bazylią. Następnie na każdej porcji mięsa układamy świeży szpinak, mozzarellę i suszone pomidory. Zawijamy jak zrazy i obsmażamy na oleju z każdej strony. Kotlety schabowe rozbijamy, smarujemy musztardą, posypujemy solą i drobno posiekaną papryczką chili. Następnie na każdym kotlecie układamy plaster żółtego sera oraz pokrojone w paski i podsmażone pieczarki. Zawijamy również jak zrazy i obsmażamy z każdej strony. Obsmażone mięsa układamy w osobnych naczyniach i pieczemy do miękkości w piekarniku w temperaturze 180°C. Schab pieczemy trochę dłużej. Przed podaniem kroimy w około 2 cm plastry. Gotowe mięsa podajemy z ziemniakami i sałatką.
Sałatka
Składniki:
- mix sałat
- małe opakowanie pomidorków koktajlowych
- garść czarnych oliwek
- ogórek konserwowy
- kiełki brokułów
Sposób przygotowania:
Mix sałat łączymy z ćwiartkami pomidorków koktajlowych, oliwkami, plastrami ogórka konserwowego, posypujemy kiełkami i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Sos
Składniki:
- mały pęczek świeżej mięty
- mały pęczek świeżego koperku
- sok z cytryny
- oliwa
- pieprz kolorowy
- sól
Sposób przygotowania:
Miętę i koperek drobno siekamy. Dodajemy oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Sangria
Składniki:
- hiszpańskie wino owocowe
- 2 twarde kwaśne jabłka
- 1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
Jabłka, kroimy w kostkę, dodajemy ćwiartki obranej pomarańczy. Całość zalewamy winem. Schładzamy dodając kostki lodu.
DESER:
Mistrzyni dopasowania
Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów
- 1 kg truskawek
- 350 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 80 g cukru pudru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka cukru
- tabliczka mlecznej czekolady
- listki świeżej mięty do dekoracji
- maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na jasną i puszysta masę. Dodajemy serek mascarpone. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą z żółtek delikatnie mieszając. Wodę słodzimy cukrem i maczamy w niej biszkopty. Przekładamy do pucharków w następującej kolejności: biszkopty, połówki truskawek oraz masę serową. Czynność powtarzamy zachowując kolejność. Deser podajemy posypany startą czekoladą, udekorowany malinami i listkiem świeżej mięty.