Przepisy Karoliny Łojkuć, sezon 6, Grudziądz

Czeski film.jpg
Czeski film.jpg

PRZYSTAWKA:

Czeski film

Składniki:

  • 500 g kg piersi z kurczaka
  • 300 g sera żółtego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżka oleju
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozbijamy jajka. Wszystko dokładnie mieszamy z mąką, przyprawą uniwersalną, olejem i natką pietruszki. Z powstałego ciasta formujemy niewielkie placki i smażymy z obu stron, aż do zarumienienia.

Wyzwanie farmera.jpg
Wyzwanie farmera.jpg

DANIE GŁÓWNE:

Wyznanie farmera

Składniki:

  • 6 – 7 cukini
  • 500 g boczku wędzonego
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 3 serki topione ziołowe
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy cukinie pokrojone w ćwiartki wzdłuż. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz granulowanym czosnkiem. Dodajemy śmietanę. Gdy zagotuje się, danie zagęszczamy serkami ziołowymi. Podajemy z domowym chlebem z ziarnami i plastrami cukinii.

Cielak w kasku.jpg
Cielak w kasku.jpg

DESER:

Cielak w kasku

Ciasto

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 6 jajek
  • 3 łyżki dżemu
  • 4-5 łyżek kakao
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 500 g sera twarogowego
  • 2-3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

3 jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko, olej oraz dżem. Masę raz jeszcze dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę.

Masę serową przygotowujemy mieszając ser z 3 jajkami, budyniem oraz solą. Na ciasto kakaowe nakładamy łyżką „łaty” z masy serowej. Całość pieczemy w 180°C przez około godzinę.

Lody

Składniki:

  • 70 g cukru
  • 1 laski wanilii
  • 500 g zamrożonego pełnotłustego mleka w kostkach
  • 200 g śmietany 36% schłodzonej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie ubijamy na jednolitą masę, którą następnie wkładamy do zamrażalnika, aby stężały. Przed podaniem zamarzniętą masę rozkruszamy, na przykłada blenderem, formujemy kulki i umieszczamy na cieście kakaowym

podziel się:

Pozostałe wiadomości