PRZYSTAWKA:
Domowa z makaronem
Składniki:
- kość mięsna wołowego
- szyja indycza
- kawałki drobiu
- 2 kostki rosołowe
- mały przecier pomidorowy lub pomidory smażone na maśle z cebulą
- 4 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 cebula
- liść laurowy
- 3 ziarenka pieprzu
- makaron
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie
- rozmaryn
Sposób przygotowania:
Do garnka nalewamy około 3/4 wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy kawałek drobiu i kostkę rosołową. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Wywar solimy i doprawiamy pieprzem według uznania. Dorzucamy ziarenka pieprzu i liście laurowe. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę, a pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach tarki. Warzywa dodajemy kolejno do garnka i wciąż. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną cebulę. Po około 15 minutach dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z patelni. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi i rozmarynem. Gotujemy jeszcze przez około 30 minut. Osobno gotujemy makaron. Ugotowany makaron wykładamy na talerze i zalewamy zupą. Możemy podać ze śmietaną i posiekaną pietruszką.
Makaron
Składniki:
- 100 dag mąki pszennej
- 5 jajek
- 450 ml mleka
- 250 ml wody
- 1 łyżka oleju
- sól
Sposób przygotowania:
Do mąki wbijamy jajka. Stopniowo dodajemy wodę, mleko i sól. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę. Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy. Kroimy na drobny makaron. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Jeśli makaron wypłynął na powierzchnie oznacza, że jest gotowy.
DANIE GŁÓWNE:
Słodka polędwica
Sos
Składniki:
- 1/3 szklanki białego wina
- 1 cebula posiekana
- 1/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1/3 szklanki sok z granatu
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki ziarenek granatu
- pieprz czarny ziarnisty świeżo mielony
- 2 łyżki szczypiorku
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy wino i dodajemy cebulkę, dusimy na wolnym ogniu aż większość płynu wyparuje. Wlewamy bulion z kurczaka, sok z granatu i gotujemy przez około 5 minut, aż sos się zredukuje o połowę. Dodajemy miód i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Mieszamy z ziarenkami granatu i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Polędwiczki
Składniki:
- 500 g polędwicy wołowej
- 250 ml półwytrawnego, czerwonego wina
- marynowany zielony pieprz
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
- ziemniaki
- oliwa z oliwek
- pestki słonecznika
- czerwona papryka do przybrania
Sposób przygotowania:
Polędwicę krótko obsmażamy na oliwie z obu stron 2- 3 minuty. Przekładamy mięso do garnka i zalewamy winem. Dusimy mięso w winie ok. 10 – 15 minut. Po zakończeniu duszenia zagęszczamy odrobiną mąki i śmietany sos powstały z wina i przyprawiamy go solą, pieprzem i oczywiście zielonym pieprzem. Po zagotowaniu polewamy nim polędwicę. Mięso podajemy z opiekanymi w piekarniku z oliwą, ziołami i pestkami słonecznika ćwiartkami ziemniaków, polane sosem i przybrane owocami granatu oraz drobno pokrojoną papryką.
DESER:
Buraczane kluseczki z jogurtem
Kluseczki buraczane
Składniki:
- 200 g ugotowanych (lub upieczonych) buraków
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 70 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki z orzechów laskowych
- sól i pieprz do smaku
- jajko
Dodatki (do wyboru)
- jogurt
- dżem jagodowy
- syrop z czarnego bzu
- bita śmietana
- banan do przybrania
- kakao do posypania bitej śmietany
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i buraki miksujemy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W dużym garnku gotujemy wodę. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy wałek, który kroimy na kluski wielkości około 3cm. Pokrojone kluski kładziemy na wrzącą wodę i delikatnie mieszamy. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Łyżką cedzakową wykładamy na talerz, dokładnie odsączając wodę. Czynność powtarzamy aż zużyjemy całe ciasto. Kluski podajemy ciepłe z miodem, dżemem jagodowym, udekorowane bitą śmietaną i plasterkami banana.
Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >