Przepisy KAMILA LEMIESZEWSKIEGO, 4 sezon, Łódź

Domowa z makaronem
Domowa z makaronem

PRZYSTAWKA:

Domowa z makaronem

Składniki:

  • kość mięsna wołowego
  • szyja indycza
  • kawałki drobiu
  • 2 kostki rosołowe
  • mały przecier pomidorowy lub pomidory smażone na maśle z cebulą
  • 4 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka pieprzu
  • makaron
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie
  • rozmaryn

Sposób przygotowania:

Do garnka nalewamy około 3/4 wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy kawałek drobiu i kostkę rosołową. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Wywar solimy i doprawiamy pieprzem według uznania. Dorzucamy ziarenka pieprzu i liście laurowe. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę, a pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach tarki. Warzywa dodajemy kolejno do garnka i wciąż. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną cebulę. Po około 15 minutach dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z patelni. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi i rozmarynem. Gotujemy jeszcze przez około 30 minut. Osobno gotujemy makaron. Ugotowany makaron wykładamy na talerze i zalewamy zupą. Możemy podać ze śmietaną i posiekaną pietruszką.

Makaron

Składniki:

  • 100 dag mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 450 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Do mąki wbijamy jajka. Stopniowo dodajemy wodę, mleko i sól. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę. Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy. Kroimy na drobny makaron. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Jeśli makaron wypłynął na powierzchnie oznacza, że jest gotowy.

DANIE GŁÓWNE:

Słodka polędwica

Słodka polędwica
Słodka polędwica

Sos

Składniki:

  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 cebula posiekana
  • 1/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki sok z granatu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki ziarenek granatu
  • pieprz czarny ziarnisty świeżo mielony
  • 2 łyżki szczypiorku

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy wino i dodajemy cebulkę, dusimy na wolnym ogniu aż większość płynu wyparuje. Wlewamy bulion z kurczaka, sok z granatu i gotujemy przez około 5 minut, aż sos się zredukuje o połowę. Dodajemy miód i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Mieszamy z ziarenkami granatu i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Polędwiczki

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 250 ml półwytrawnego, czerwonego wina
  • marynowany zielony pieprz
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz
  • ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • pestki słonecznika
  • czerwona papryka do przybrania

Sposób przygotowania:

Polędwicę krótko obsmażamy na oliwie z obu stron 2- 3 minuty. Przekładamy mięso do garnka i zalewamy winem. Dusimy mięso w winie ok. 10 – 15 minut. Po zakończeniu duszenia zagęszczamy odrobiną mąki i śmietany sos powstały z wina i przyprawiamy go solą, pieprzem i oczywiście zielonym pieprzem. Po zagotowaniu polewamy nim polędwicę. Mięso podajemy z opiekanymi w piekarniku z oliwą, ziołami i pestkami słonecznika ćwiartkami ziemniaków, polane sosem i przybrane owocami granatu oraz drobno pokrojoną papryką.

DESER:

Buraczane kluseczki z jogurtem

Buraczane kluseczki z jogurtem
Buraczane kluseczki z jogurtem

Kluseczki buraczane

Składniki:

  • 200 g ugotowanych (lub upieczonych) buraków
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki z orzechów laskowych
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko

Dodatki (do wyboru)

  • jogurt
  • dżem jagodowy
  • syrop z czarnego bzu
  • bita śmietana
  • banan do przybrania
  • kakao do posypania bitej śmietany

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i buraki miksujemy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W dużym garnku gotujemy wodę. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy wałek, który kroimy na kluski wielkości około 3cm. Pokrojone kluski kładziemy na wrzącą wodę i delikatnie mieszamy. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Łyżką cedzakową wykładamy na talerz, dokładnie odsączając wodę. Czynność powtarzamy aż zużyjemy całe ciasto. Kluski podajemy ciepłe z miodem, dżemem jagodowym, udekorowane bitą śmietaną i plasterkami banana.

Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

podziel się:

Pozostałe wiadomości