Przepisy Kacpra Zadwórnego, sezon 6 Jelenia Góra

Przyskam Myszki Miki.jpg
Przyskam Myszki Miki.jpg

PRZYSTAWKA:

Przysmak myszki Miki

Składniki:

  • 4 serki topione
  • 1/2 litra mleka 3.2%
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 pomidory
  • 4 plasterki szynki
  • pęczek szczypiorku
  • ¼ kostki masła
  • pieprz do smaku
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Serki topione blendujemy z mlekiem i śmietaną. Szynkę kroimy w drobną kostkę i pod-smażamy na maśle i dodajemy do masy serowej wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Po zagotowaniu na małym ogniu, ciągle mieszając, doprawiamy pieprzem do smaku. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Usypujemy z niego okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C. Gdy ser się roztopi, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Czips odkrawamy nożem

z papieru. Zupę dekorujemy szczypiorkiem, pomidorem oraz czipsem serowym.

Balbina na trawie.jpg
Balbina na trawie.jpg

DANIE GŁÓWNE:

Balbina na trawie

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z gęsi
  • oliwa z oliwek
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa mielona
  • truskawka

Sposób przygotowania:

Piersi gęsi układamy w naczyniu żaroodpornym, nacieramy oliwą i solą. Następnie pieczemy je pod przykryciem przez około 2 godziny w temperaturze 150°C. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę naczynia i włączamy funkcję grilla.

Szpinak rozmrażamy i odciskamy wodę. Podsmażamy go krótko na maśle, następnie dolewamy do niego śmietanę. Dodajemy wyciśnięty czosnek i czekamy aż zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso układamy na szpinaku

PureeSkładniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 ml śmietany 18%
  • 50g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • rozmaryn

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Dodajemy masło, śmietanę, mleko i rozgniatamy. Dekorujemy rozmarynem.

SosSkładniki:

  • borówki
  • 1/2 pomarańczy
  • dżem z pomarańczy z imbirem
  • likier pomarańczowy
  • cykoria

Sposób przygotowania:

Podsmażamy borówki, dodajemy sok ze świeżej pomarańczy, likier pomarańczowy i dżem imbirowo-pomarańczowy. Czekamy, aż alkohol się zredukuje i sos zgęstnieje. Podajemy na liściu cykorii.

Sałata Składniki

  • 1 sałata rzymska
  • 50 g parmezanu
  • 1 szklanka majonezu
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • sok z połówki cytryny
  • musztarda
  • pieprz

Sposób przygotowania

Sałatę lodową myjemy i kroimy. Miksujemy majonez, oliwę z oliwek, czosnek, sos worcester, sok z cytryny, parmezan, pieprz i musztardę. Sos mieszamy z sałatą. Podajemy w osobnych miseczkach.

Siedmiu krasnoludków.jpg
Siedmiu krasnoludków.jpg

DESER:

Siedmiu krasnoludków

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 40 ml wina słodkiego białego
  • mango
  • pomarańcza
  • truskawki
  • kiwi
  • borówki amerykańskie
  • granat
  • mandarynki

Sposób przygotowania:

Żółtka, cukier i wino dokładnie mieszamy, następnie wstawiamy do kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy, aż powstanie zabajone. Owoce kroimy w kostkę, układamy w pucharku i zalewamy zabajone.

podziel się:

Pozostałe wiadomości