PRZYSTAWKA:
Przysmak myszki Miki
Składniki:
- 4 serki topione
- 1/2 litra mleka 3.2%
- 200 ml śmietany 18%
- 2 pomidory
- 4 plasterki szynki
- pęczek szczypiorku
- ¼ kostki masła
- pieprz do smaku
- parmezan
Sposób przygotowania:
Serki topione blendujemy z mlekiem i śmietaną. Szynkę kroimy w drobną kostkę i pod-smażamy na maśle i dodajemy do masy serowej wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Po zagotowaniu na małym ogniu, ciągle mieszając, doprawiamy pieprzem do smaku. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Usypujemy z niego okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C. Gdy ser się roztopi, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Czips odkrawamy nożem
z papieru. Zupę dekorujemy szczypiorkiem, pomidorem oraz czipsem serowym.
DANIE GŁÓWNE:
Balbina na trawie
Składniki:
- 2 podwójne piersi z gęsi
- oliwa z oliwek
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa mielona
- truskawka
Sposób przygotowania:
Piersi gęsi układamy w naczyniu żaroodpornym, nacieramy oliwą i solą. Następnie pieczemy je pod przykryciem przez około 2 godziny w temperaturze 150°C. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę naczynia i włączamy funkcję grilla.
Szpinak rozmrażamy i odciskamy wodę. Podsmażamy go krótko na maśle, następnie dolewamy do niego śmietanę. Dodajemy wyciśnięty czosnek i czekamy aż zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso układamy na szpinaku
PureeSkładniki:
- 1 kg ziemniaków
- 500 ml śmietany 18%
- 50g masła
- 1/2 szklanki mleka
- rozmaryn
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Dodajemy masło, śmietanę, mleko i rozgniatamy. Dekorujemy rozmarynem.
SosSkładniki:
- borówki
- 1/2 pomarańczy
- dżem z pomarańczy z imbirem
- likier pomarańczowy
- cykoria
Sposób przygotowania:
Podsmażamy borówki, dodajemy sok ze świeżej pomarańczy, likier pomarańczowy i dżem imbirowo-pomarańczowy. Czekamy, aż alkohol się zredukuje i sos zgęstnieje. Podajemy na liściu cykorii.
Sałata Składniki
- 1 sałata rzymska
- 50 g parmezanu
- 1 szklanka majonezu
- 2 łyżki sosu Worcester
- sok z połówki cytryny
- musztarda
- pieprz
Sposób przygotowania
Sałatę lodową myjemy i kroimy. Miksujemy majonez, oliwę z oliwek, czosnek, sos worcester, sok z cytryny, parmezan, pieprz i musztardę. Sos mieszamy z sałatą. Podajemy w osobnych miseczkach.
DESER:
Siedmiu krasnoludków
Składniki:
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 40 ml wina słodkiego białego
- mango
- pomarańcza
- truskawki
- kiwi
- borówki amerykańskie
- granat
- mandarynki
Sposób przygotowania:
Żółtka, cukier i wino dokładnie mieszamy, następnie wstawiamy do kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy, aż powstanie zabajone. Owoce kroimy w kostkę, układamy w pucharku i zalewamy zabajone.