Przepisy Justyny Stasiak , sezon 6, Jelenia Góra

Zrolowane na trzy.jpg
Zrolowane na trzy.jpg

PRZYSTAWKA:

Zrolowane na trzy

Ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
    • 1 łyżeczka cukru
      • 4 jajka
        • 600 ml mleka
          • szczypta soli
            • 7 łyżek oleju

              Sposób przygotowania:

              Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Wylewamy na patelnię i smażymy naleśniki z każdej strony, aż do zarumienienia. Naleśniki smarujemy przygotowanymi farszami i zawijamy w rulony, które następnie kroimy na około 5-7cm kawałki.

              Farsz 1

              Składniki:

              • Około 300 ml jogurtu greckiego
                • kiełki rzodkiewki
                  • starty ser pleśniowy
                    • sól
                      • pieprz
                        • zioła prowansalskie

                          Sposób przygotowania:

                          Naleśnika smarujemy jogurtem greckim doprawionym solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, posypujemy kiełkami rzodkiewki oraz startym serem pleśniowym..

                          Farsz 2

                          Składniki:

                          • 1 kremowy serek naturalny
                            • koperek
                              • sól
                                • pieprz
                                  • 1 świeży ogórek
                                    • 1 opakowanie łososia wędzonego

                                      Sposób przygotowania:

                                      Serek mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Smarujemy naleśniki serkiem i układamy starty świeży ogórek oraz kawałki łososia.

                                      Farsz 3

                                      Składniki:

                                      • 2 piersi z kurczaka
                                        • sos sojowy
                                          • oliwa z oliwek
                                            • 1 brokuł
                                              • majonez
                                                • ziarna słonecznika
                                                  • żurawina

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Kroimy piersi kurczaka, namaczamy przez 15 minut w sosie sojowym, następnie smażymy z każdej strony aż do zarumienienia. Brokuł kroimy na małe różyczki i wrzucamy do wrzątku na 3-4 minuty. Po wystygnięciu dodajemy majonez, garść podsmażonych na patelni ziaren słonecznika i żurawinę.

                                                    Wypas na sygnale.jpg
                                                    Wypas na sygnale.jpg

                                                    DANIE GŁÓWNE:

                                                    Wypas na sygnale

                                                    Składniki:

                                                    • 1 1/2 litra bulionu
                                                      • 3-4 ziemniaki
                                                        • 3 cukinie
                                                          • 2 papryki
                                                            • 1/2 kg. pieczarek
                                                              • 2-3 cebule
                                                                • 1 kg łopatki bądź szynki wieprzowej
                                                                  • kilka suszonych śliwek
                                                                    • kilka suszonych pomidorów
                                                                      • łyżka miodu
                                                                        • 1 koncentrat pomidorowy
                                                                          • 2 opakowania przyprawy do gulaszu
                                                                            • 5 ząbków czosnku
                                                                              • mała papryczka chili
                                                                                • sól
                                                                                  • pieprz.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Ziemniaki gotujemy w bulionie. Mięso kroimy w dużą kostkę, obtaczamy w przyprawie do gulaszu i delikatnie podsmażamy. Dorzucamy do bulionu. Cebulę z pieczarkami podsmażamy i dodajemy do garnka. Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę, cukinię, suszone śliwki, pomidory, łyżkę miodu, koncentrat pomidorowy i papryczkę chili. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż mięso zmięknie. Podajemy ze świeżym chlebem.

                                                                                    Kurzy rarytasik.jpg
                                                                                    Kurzy rarytasik.jpg

                                                                                    DESER:

                                                                                    Kurzy rarytasik

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 6 jajek
                                                                                      • 1 kostka masła
                                                                                        • 1 1/2 szklanki cukru pudru
                                                                                          • 2 łyżki żelatyny
                                                                                            • rodzynki
                                                                                              • orzechy
                                                                                                • migdały
                                                                                                  • 1 opakowanie biszkoptów
                                                                                                    • kawa parzona
                                                                                                      • nalewka z pigwy
                                                                                                        • gorzka czekolada
                                                                                                          • mleko

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem. Do połowy szklanki mleka dodajemy żelatynę, mieszamy, podgrzewamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zacznie gęstnieć, wlewamy żółtka. Dodajemy bakalie i białka ubite na sztywną pianę, dokładnie mieszamy. Biszkopty namaczamy w mocnej kawie z dodatkiem nalewki.

                                                                                                            Na dnie niewielkich szklanych pucharków układamy biszkopty, na które wylewamy masę. Całość posypujemy startą, gorzką czekoladą.

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości