PRZYSTAWKA:
Zrolowane na trzy
Ciasto
Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cukru
- 4 jajka
- 600 ml mleka
- szczypta soli
- 7 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Wylewamy na patelnię i smażymy naleśniki z każdej strony, aż do zarumienienia. Naleśniki smarujemy przygotowanymi farszami i zawijamy w rulony, które następnie kroimy na około 5-7cm kawałki.
Farsz 1
Składniki:
- Około 300 ml jogurtu greckiego
- kiełki rzodkiewki
- starty ser pleśniowy
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Naleśnika smarujemy jogurtem greckim doprawionym solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, posypujemy kiełkami rzodkiewki oraz startym serem pleśniowym..
Farsz 2
Składniki:
- 1 kremowy serek naturalny
- koperek
- sól
- pieprz
- 1 świeży ogórek
- 1 opakowanie łososia wędzonego
Sposób przygotowania:
Serek mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Smarujemy naleśniki serkiem i układamy starty świeży ogórek oraz kawałki łososia.
Farsz 3
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- sos sojowy
- oliwa z oliwek
- 1 brokuł
- majonez
- ziarna słonecznika
- żurawina
Sposób przygotowania:
Kroimy piersi kurczaka, namaczamy przez 15 minut w sosie sojowym, następnie smażymy z każdej strony aż do zarumienienia. Brokuł kroimy na małe różyczki i wrzucamy do wrzątku na 3-4 minuty. Po wystygnięciu dodajemy majonez, garść podsmażonych na patelni ziaren słonecznika i żurawinę.
DANIE GŁÓWNE:
Wypas na sygnale
Składniki:
- 1 1/2 litra bulionu
- 3-4 ziemniaki
- 3 cukinie
- 2 papryki
- 1/2 kg. pieczarek
- 2-3 cebule
- 1 kg łopatki bądź szynki wieprzowej
- kilka suszonych śliwek
- kilka suszonych pomidorów
- łyżka miodu
- 1 koncentrat pomidorowy
- 2 opakowania przyprawy do gulaszu
- 5 ząbków czosnku
- mała papryczka chili
- sól
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w bulionie. Mięso kroimy w dużą kostkę, obtaczamy w przyprawie do gulaszu i delikatnie podsmażamy. Dorzucamy do bulionu. Cebulę z pieczarkami podsmażamy i dodajemy do garnka. Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę, cukinię, suszone śliwki, pomidory, łyżkę miodu, koncentrat pomidorowy i papryczkę chili. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż mięso zmięknie. Podajemy ze świeżym chlebem.
DESER:
Kurzy rarytasik
Składniki:
- 6 jajek
- 1 kostka masła
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- rodzynki
- orzechy
- migdały
- 1 opakowanie biszkoptów
- kawa parzona
- nalewka z pigwy
- gorzka czekolada
- mleko
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem. Do połowy szklanki mleka dodajemy żelatynę, mieszamy, podgrzewamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zacznie gęstnieć, wlewamy żółtka. Dodajemy bakalie i białka ubite na sztywną pianę, dokładnie mieszamy. Biszkopty namaczamy w mocnej kawie z dodatkiem nalewki.
Na dnie niewielkich szklanych pucharków układamy biszkopty, na które wylewamy masę. Całość posypujemy startą, gorzką czekoladą.