Przepisy Justyny Stasiak , sezon 6, Jelenia Góra

Zrolowane na trzy.jpg
Zrolowane na trzy.jpg

PRZYSTAWKA:

Zrolowane na trzy

Ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 jajka
  • 600 ml mleka
  • szczypta soli
  • 7 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Wylewamy na patelnię i smażymy naleśniki z każdej strony, aż do zarumienienia. Naleśniki smarujemy przygotowanymi farszami i zawijamy w rulony, które następnie kroimy na około 5-7cm kawałki.

Farsz 1

Składniki:

  • Około 300 ml jogurtu greckiego
  • kiełki rzodkiewki
  • starty ser pleśniowy
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Naleśnika smarujemy jogurtem greckim doprawionym solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, posypujemy kiełkami rzodkiewki oraz startym serem pleśniowym..

Farsz 2

Składniki:

  • 1 kremowy serek naturalny
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • 1 świeży ogórek
  • 1 opakowanie łososia wędzonego

Sposób przygotowania:

Serek mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Smarujemy naleśniki serkiem i układamy starty świeży ogórek oraz kawałki łososia.

Farsz 3

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • sos sojowy
  • oliwa z oliwek
  • 1 brokuł
  • majonez
  • ziarna słonecznika
  • żurawina

Sposób przygotowania:

Kroimy piersi kurczaka, namaczamy przez 15 minut w sosie sojowym, następnie smażymy z każdej strony aż do zarumienienia. Brokuł kroimy na małe różyczki i wrzucamy do wrzątku na 3-4 minuty. Po wystygnięciu dodajemy majonez, garść podsmażonych na patelni ziaren słonecznika i żurawinę.

Wypas na sygnale.jpg
Wypas na sygnale.jpg

DANIE GŁÓWNE:

Wypas na sygnale

Składniki:

  • 1 1/2 litra bulionu
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 cukinie
  • 2 papryki
  • 1/2 kg. pieczarek
  • 2-3 cebule
  • 1 kg łopatki bądź szynki wieprzowej
  • kilka suszonych śliwek
  • kilka suszonych pomidorów
  • łyżka miodu
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2 opakowania przyprawy do gulaszu
  • 5 ząbków czosnku
  • mała papryczka chili
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w bulionie. Mięso kroimy w dużą kostkę, obtaczamy w przyprawie do gulaszu i delikatnie podsmażamy. Dorzucamy do bulionu. Cebulę z pieczarkami podsmażamy i dodajemy do garnka. Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę, cukinię, suszone śliwki, pomidory, łyżkę miodu, koncentrat pomidorowy i papryczkę chili. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż mięso zmięknie. Podajemy ze świeżym chlebem.

Kurzy rarytasik.jpg
Kurzy rarytasik.jpg

DESER:

Kurzy rarytasik

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • rodzynki
  • orzechy
  • migdały
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • kawa parzona
  • nalewka z pigwy
  • gorzka czekolada
  • mleko

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem. Do połowy szklanki mleka dodajemy żelatynę, mieszamy, podgrzewamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zacznie gęstnieć, wlewamy żółtka. Dodajemy bakalie i białka ubite na sztywną pianę, dokładnie mieszamy. Biszkopty namaczamy w mocnej kawie z dodatkiem nalewki.

Na dnie niewielkich szklanych pucharków układamy biszkopty, na które wylewamy masę. Całość posypujemy startą, gorzką czekoladą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości