Przepisy Joanny Staniszewskiej, sezon 6, Białystok

Czerwona rozgrzewka
Czerwona rozgrzewka

PRZYSTAWKA:

Czerwona rozgrzewka

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże łyżki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • garść pistacji
  • 1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego
  • pieprz mielony
  • sól do smaku
  • świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Obraną i pokrojoną na centymetrowe plasterki marchewkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i mieszamy z miodem, kminkiem i olejem. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 40 minut, aż marchewka stanie się miękka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, na złoty kolor. Do bulionu dodajemy upieczoną marchewkę i podsmażoną cebulę. Całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy imbirem oraz mielonym pieprzem i solą do smaku. Gotową zupę podgrzewamy. Podajemy z pokruszonymi pistacjami i niebieskim serem pleśniowym. Dekorujemy świeżą miętą.

(Nie)bezpieczne związki
(Nie)bezpieczne związki

DANIE GŁÓWNE:

(Nie)bezpieczne związki

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • pieprz mielony
  • sól morska
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100-150 g grzybów leśnych - dowolny mix (kurki, podgrzybki, opieńki, kołpaki)
  • 100-150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 100-150 g szynki wędzonej lub boczku wędzonego
  • 100 g sera pleśniowego typu brie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • sól morska grubo mielona
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • sól ziołowa
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 200 g dzikiego ryżu

Sposób przygotowania:

Na maśle podsmażamy czosnek, oraz pokrojoną drobno cebulę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, aby cebula się nie przypaliła. Kiedy będzie miękka, a nadmiar wody odparuje, dodajemy pokrojone w paseczki grzyby. Całość doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym oraz solą i pieprzem do smaku. Na oddzielnej patelni podsmażamy, pokrojoną w kostkę, szynkę wędzoną. Suszone pomidory kroimy w paski. Następnie wszystkie składniki: podsmażone grzyby z cebulą, podsmażoną szynkę oraz suszone pomidory - łączymy. Natkę pietruszki drobno siekamy i również dodajemy do farszu. W razie potrzeby ponownie doprawiamy. Z gotowego farszu wyjmujemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Mięso nacieramy bazylią, czosnkiem niedźwiedzim, słodką i ostrą papryką, kolorowym pieprzem oraz solą ziołową do smaku i rozcinamy tak, aby utworzyła się duża kieszeń. Wnętrze kieszeni smarujemy musztardą rosyjską, a następnie wypełniamy jak największą ilością farszu. Do kieszeni wkładamy również pokrojony w plastry ser pleśniowy. Wierzch mięsa smarujemy musztardą francuską. Faszerowane filety pieczemy w temperaturze 180oC przez 30-40 minut. Ryż gotujemy przez około 20 minut w osolonej wodzie. Gotowe mięso podajemy z ugotowanym ryżem i sałatką.

Sałatka

Składniki:

  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 małe opakowanie pomidorów koktajlowych
  • garść suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Roszponkę myjemy i suszymy. Pomidory kroimy w ćwiartki i dodajemy do roszponki. Całość posypujemy żurawiną.

Sos do sałaty

Składniki:

  • 1 duży grecki jogurt
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki startego imbiru
  • sól morska grubo mielona
  • pieprz kolorowy grubo mielony

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu łączymy.

Francuski pocałunek
Francuski pocałunek

DESER:

Francuski pocałunek

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 70 g masła
  • 4 jajka
  • 75 g cukru
  • 10 g mąki
  • kakao do wysypania foremek
  • świeża mięta do dekoracji

Sos

Składniki:

  • 300 g mrożonych wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy, tak, aby pozostała płynna. Jajka parzymy przez 10 sekund we wrzątku. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą masy. Na sam koniec dodajemy mąkę. Gotową masę przelewamy do silikonowych foremek na muffiny, wysypanych kakao. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 10 minut. Wiśnie gotujemy we własnym soku, dodajemy cukier, a następnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę dodajemy według uznania, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Upieczone muffiny lekko studzimy tak, aby łatwo można było je wyjmować z foremek. Właściwie upieczone powinny mieć płynny środek. Jeśli wystygną przed podaniem, podgrzewamy przez 10 sekund w mikrofalówce. Podajemy polane sosem wiśniowym, udekorowane świeżą miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości