PRZYSTAWKA:
Czerwona rozgrzewka
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 1 duża cebula
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 duże łyżki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- garść pistacji
- 1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego
- pieprz mielony
- sól do smaku
- świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Obraną i pokrojoną na centymetrowe plasterki marchewkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i mieszamy z miodem, kminkiem i olejem. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 40 minut, aż marchewka stanie się miękka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, na złoty kolor. Do bulionu dodajemy upieczoną marchewkę i podsmażoną cebulę. Całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy imbirem oraz mielonym pieprzem i solą do smaku. Gotową zupę podgrzewamy. Podajemy z pokruszonymi pistacjami i niebieskim serem pleśniowym. Dekorujemy świeżą miętą.
DANIE GŁÓWNE:
(Nie)bezpieczne związki
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- pieprz mielony
- sól morska
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100-150 g grzybów leśnych - dowolny mix (kurki, podgrzybki, opieńki, kołpaki)
- 100-150 g suszonych pomidorów w oleju
- 100-150 g szynki wędzonej lub boczku wędzonego
- 100 g sera pleśniowego typu brie
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki musztardy rosyjskiej
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- sól morska grubo mielona
- pieprz kolorowy grubo mielony
- sól ziołowa
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
- 200 g dzikiego ryżu
Sposób przygotowania:
Na maśle podsmażamy czosnek, oraz pokrojoną drobno cebulę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, aby cebula się nie przypaliła. Kiedy będzie miękka, a nadmiar wody odparuje, dodajemy pokrojone w paseczki grzyby. Całość doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym oraz solą i pieprzem do smaku. Na oddzielnej patelni podsmażamy, pokrojoną w kostkę, szynkę wędzoną. Suszone pomidory kroimy w paski. Następnie wszystkie składniki: podsmażone grzyby z cebulą, podsmażoną szynkę oraz suszone pomidory - łączymy. Natkę pietruszki drobno siekamy i również dodajemy do farszu. W razie potrzeby ponownie doprawiamy. Z gotowego farszu wyjmujemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Mięso nacieramy bazylią, czosnkiem niedźwiedzim, słodką i ostrą papryką, kolorowym pieprzem oraz solą ziołową do smaku i rozcinamy tak, aby utworzyła się duża kieszeń. Wnętrze kieszeni smarujemy musztardą rosyjską, a następnie wypełniamy jak największą ilością farszu. Do kieszeni wkładamy również pokrojony w plastry ser pleśniowy. Wierzch mięsa smarujemy musztardą francuską. Faszerowane filety pieczemy w temperaturze 180oC przez 30-40 minut. Ryż gotujemy przez około 20 minut w osolonej wodzie. Gotowe mięso podajemy z ugotowanym ryżem i sałatką.
Sałatka
Składniki:
- 1 opakowanie roszponki
- 1 małe opakowanie pomidorów koktajlowych
- garść suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Roszponkę myjemy i suszymy. Pomidory kroimy w ćwiartki i dodajemy do roszponki. Całość posypujemy żurawiną.
Sos do sałaty
Składniki:
- 1 duży grecki jogurt
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki startego imbiru
- sól morska grubo mielona
- pieprz kolorowy grubo mielony
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu łączymy.
DESER:
Francuski pocałunek
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
- 4 jajka
- 75 g cukru
- 10 g mąki
- kakao do wysypania foremek
- świeża mięta do dekoracji
Sos
Składniki:
- 300 g mrożonych wydrylowanych wiśni
- 1 łyżka cukru
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy, tak, aby pozostała płynna. Jajka parzymy przez 10 sekund we wrzątku. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą masy. Na sam koniec dodajemy mąkę. Gotową masę przelewamy do silikonowych foremek na muffiny, wysypanych kakao. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 10 minut. Wiśnie gotujemy we własnym soku, dodajemy cukier, a następnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę dodajemy według uznania, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Upieczone muffiny lekko studzimy tak, aby łatwo można było je wyjmować z foremek. Właściwie upieczone powinny mieć płynny środek. Jeśli wystygną przed podaniem, podgrzewamy przez 10 sekund w mikrofalówce. Podajemy polane sosem wiśniowym, udekorowane świeżą miętą.