Przepisy JOANNY POLEWSKIEJ, 4 sezon Poznań

Bulwiasta zupa
Bulwiasta zupa

PRZYSTAWKA:

Bulwiasta zupa

Składniki:

  • 1 duży seler
  • 2 łyżki masła
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 100 g ser lazur
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Seler obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną masła. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, następnie miksujemy blenderem i doprawiamy przyprawami. Szynkę parmeńską kroimy w paski i podsmażamy na osobnej patelni do chrupkości, wykładamy na papierowe ręczniki. Do gotowej zupy dodajemy rozdrobniony ser lazur i mieszamy do rozpuszczenia. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wodę. Następnie przelewamy do miseczek i posypujemy szynką parmeńską.

DANIE GŁÓWNE:

Cytrusowy ptak z kolorowym ryżem

Cytrusowy ptak
Cytrusowy ptak

Indyk

Składniki:

  • 1 indyk (waga około 6 kg)
  • 1 grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko ze skórką
  • 6 śliwek suszonych
  • 2 litry soku pomarańczowego
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • czosnek w proszku
  • papryka słodka

Sposób przygotowania:

Indyka dzień przed pieczeniem zalewamy wodą z dwiema łyżkami soli. Następnego dnia obieramy cytrusy, jabłko i kroimy w dużą kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy śliwki i faszerujemy indyka. Nacieramy przyprawami, przekładamy go do brytfanny i obsmażamy na oleju z każdej strony aż się zarumieni. Następnie zalewamy 2 litrami soku pomarańczowego i pieczemy w temperaturze 170ºC przez około tyle godzin ile waży indyk. Co godzinę podlewamy sokiem z brytfanny. Jeśli indyk mocno się zrumieni nakrywamy go folią aluminiową. Skrzydełka i nóżki owijamy folią żeby się nie spiekły.

Ryż

Składniki:

  • 3 torebki ryżu białego
  • pęczek włoszczyzny
  • kurkuma

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy do wody około 2 łyżek kurkumy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy i łączymy z ryżem.

Sos czosnkowy

Składniki:

  • śmietana 18%
  • 4 łyżki majonezu
  • mieszanka przypraw do mizerii
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Przecieramy czosnek przez praskę, wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku.

DESER:

Ugotowani z czekoladą

Ugotowani z czekoladą
Ugotowani z czekoladą

Ciasto

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik
  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 8 paczek herbatników
  • 2 jajka
  • 4 budynie waniliowe
  • 1 cukier wanilinowy
  • szklanka mleka

Czekolada

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • ciemne kakao

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ser i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy 2 szklanki cukru i cukier wanilinowy. Cały czas mieszając dodajemy 2 jajka i intensywnie mieszamy ( tak, żeby jajka się nie ścięły ). Następnie rozpuszczamy 4 budynie i dodajemy do masy mieszając dopóki masa nie zgęstnieje. Spód blachy lub kokilek wykładamy herbatnikami, wylewamy na nie masę i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Następnie przygotowujemy czekoladę: 2 łyżki masła rozpuszczamy w garnuszku ze szklanką cukru, następnie dodajemy 2 łyżki wody i ciągle mieszając dodajemy tyle kakao, aby czekolada zgęstniała. Wylewamy czekoladę na gotowe ciasto i wkładamy do lodówki na około 4 godziny.

Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

podziel się:

Pozostałe wiadomości