PRZYSTAWKA:
Bulwiasta zupa
Składniki:
- 1 duży seler
- 2 łyżki masła
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 100 g ser lazur
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Seler obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną masła. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, następnie miksujemy blenderem i doprawiamy przyprawami. Szynkę parmeńską kroimy w paski i podsmażamy na osobnej patelni do chrupkości, wykładamy na papierowe ręczniki. Do gotowej zupy dodajemy rozdrobniony ser lazur i mieszamy do rozpuszczenia. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wodę. Następnie przelewamy do miseczek i posypujemy szynką parmeńską.
DANIE GŁÓWNE:
Cytrusowy ptak z kolorowym ryżem
Indyk
Składniki:
- 1 indyk (waga około 6 kg)
- 1 grejpfrut
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko ze skórką
- 6 śliwek suszonych
- 2 litry soku pomarańczowego
- 3 łyżki klarowanego masła
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka
- czosnek w proszku
- papryka słodka
Sposób przygotowania:
Indyka dzień przed pieczeniem zalewamy wodą z dwiema łyżkami soli. Następnego dnia obieramy cytrusy, jabłko i kroimy w dużą kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy śliwki i faszerujemy indyka. Nacieramy przyprawami, przekładamy go do brytfanny i obsmażamy na oleju z każdej strony aż się zarumieni. Następnie zalewamy 2 litrami soku pomarańczowego i pieczemy w temperaturze 170ºC przez około tyle godzin ile waży indyk. Co godzinę podlewamy sokiem z brytfanny. Jeśli indyk mocno się zrumieni nakrywamy go folią aluminiową. Skrzydełka i nóżki owijamy folią żeby się nie spiekły.
Ryż
Składniki:
- 3 torebki ryżu białego
- pęczek włoszczyzny
- kurkuma
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy do wody około 2 łyżek kurkumy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy i łączymy z ryżem.
Sos czosnkowy
Składniki:
- śmietana 18%
- 4 łyżki majonezu
- mieszanka przypraw do mizerii
- ząbek czosnku
- sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Przecieramy czosnek przez praskę, wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku.
DESER:
Ugotowani z czekoladą
Ciasto
Składniki:
- 1 kg sera na sernik
- 250 g masła
- 2 szklanki cukru
- 8 paczek herbatników
- 2 jajka
- 4 budynie waniliowe
- 1 cukier wanilinowy
- szklanka mleka
Czekolada
Składniki:
- 2 łyżki masła
- szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- ciemne kakao
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ser i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy 2 szklanki cukru i cukier wanilinowy. Cały czas mieszając dodajemy 2 jajka i intensywnie mieszamy ( tak, żeby jajka się nie ścięły ). Następnie rozpuszczamy 4 budynie i dodajemy do masy mieszając dopóki masa nie zgęstnieje. Spód blachy lub kokilek wykładamy herbatnikami, wylewamy na nie masę i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Następnie przygotowujemy czekoladę: 2 łyżki masła rozpuszczamy w garnuszku ze szklanką cukru, następnie dodajemy 2 łyżki wody i ciągle mieszając dodajemy tyle kakao, aby czekolada zgęstniała. Wylewamy czekoladę na gotowe ciasto i wkładamy do lodówki na około 4 godziny.
Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >