Przepisy Joanny Madej, sezon 6, Łódź

Kremowe zapoznanie.jpg
Kremowe zapoznanie.jpg

PRZYSTAWKA:

Kremowe zapoznanie

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów
  • 1 por
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sproszkowanej, słodkiej, czerwonej papryki
  • 1 ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta imbiru
  • 1 opakowanie mascarpone
  • 1 mały słoiczek zielonego pesto
  • prażone migdały do dekoracji
  • 1 bagietka
  • 1 kostka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 dag startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Białą część pora kroimy w krążki i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Całość podsmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy pomidory z puszki, oraz pomidory suszone w oliwie i przez chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wlewamy sos balsamiczny, miód i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy słodką papryką i dusimy przez kolejne 10 minut. Następnie zalewamy bulionem i znów gotujemy do momentu, aż zgęstnieje. Doprawiamy tymiankiem, oregano i imbirem. Całość miksujemy. Dekorujemy łyżeczką mascarpone, zielonym pesto, uprażonymi na suchej patelni migdałami, oraz świeżą bazylią. Bagietki kroimy na pół i smarujemy masłem. Jedną połówkę nacieramy ząbkiem czosnku, a drugą posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180°C do momentu, kiedy staną się chrupiące. Krem podajemy z ciepłą bagietką.

DANIE GŁÓWNE:

Trzybiegowy odcinek specjalny

Trzybiegowy odcinek specjalny.jpg
Trzybiegowy odcinek specjalny.jpg

Składniki:

  • 3 duże lub 4 mniejsze polędwiczki wieprzowe
  • 1 jajko
  • otręby pszenne
  • olej lub klarowane masło
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki kroimy w około 4-5 cm plastry i pięścią rozbijamy z obu stron. Posypujemy solą, pieprzem. Następnie każdy plaster mięsa obtaczamy w roztrzepanym jajku i otrębach. Smażymy krótko z obu stron. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, fasolką szparagową i warzywami gotowanymi na parze z trzema sosami.

Sosy do mięsa

Sos czerwony

Składniki:

  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Paprykę kroimy w drobniutką kostkę. Cebulę i chili drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Miksujemy.

Sos biały

Składniki:

  • 300 g sera z niebieską pleśnią
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 4 łyżki majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta białego pieprzu

Sposób przygotowania:

Ser pleśniowy mieszamy z kwaśną śmietaną, majonezem i sokiem z cytryny. Całość miksujemy i doprawiamy szczyptą białego pieprzu. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.

Sosy zielony

Składniki:

  • 2 duże pęczki natki pietruszki
  • 6 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Natkę pietruszki siekamy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy oliwę. Całość miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pieczone ziemniaki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • oliwa
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki, i posypujemy przyprawami. Następnie wkładamy do foremki posmarowanej oliwą. Z wierzchu jeszcze dodatkowo polewamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około godzinę.

Warzywa gotowanie na parze

  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 opakowanie fasolki szparagowej
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw

Sposób przygotowania:

Warzywa gotujemy na parze, tak żeby zmiękły, ale pozostały chrupkie.

DESER:

O rety! Szybko do mety!

O rety! Szybko do mety!.jpg
O rety! Szybko do mety!.jpg

Składniki:

  • 1kg sera
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie maślanych herbatników
  • 100 g śliwek kalifornijskich
  • 100 g daktyli
  • 100 g moreli
  • 100 g rodzynek
  • 100 g żurawiny
  • 100 g orzechów
  • 100 g migdałów
  • 1/2 szklanki mrożonych malin
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietana 30 lub 36%
  • 100 ml whisky

Sposób przygotowania:

Maliny miksujemy z cukrem pudrem i odstawiamy. Dno tortownicy lub blachy wykładamy herbatnikami. Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy je do sera cały czas miksując. Do masy serowej dodajemy suszone owoce, migdały i orzechy oraz pokruszone herbatniki. Całość delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na warstwę herbatników. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia i mieszamy dokładnie z rozdrobnioną czekoladą, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Dodajemy stopniowo whisky cały czas miksując. Wstawiamy do lodówki aż polewa stężeje. Schłodzoną wykładamy na masę serową w tortownicy. Całość ponownie wstawiamy do lodówki. Podajemy z malinowym musem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości