PRZYSTAWKA:
Kremowe zapoznanie
Składniki:
- 2 puszki pomidorów
- 1 por
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka sproszkowanej, słodkiej, czerwonej papryki
- 1 ½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 ½ łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta imbiru
- 1 opakowanie mascarpone
- 1 mały słoiczek zielonego pesto
- prażone migdały do dekoracji
- 1 bagietka
- 1 kostka masła
- 1 ząbek czosnku
- 20 dag startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
Białą część pora kroimy w krążki i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Całość podsmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy pomidory z puszki, oraz pomidory suszone w oliwie i przez chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wlewamy sos balsamiczny, miód i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy słodką papryką i dusimy przez kolejne 10 minut. Następnie zalewamy bulionem i znów gotujemy do momentu, aż zgęstnieje. Doprawiamy tymiankiem, oregano i imbirem. Całość miksujemy. Dekorujemy łyżeczką mascarpone, zielonym pesto, uprażonymi na suchej patelni migdałami, oraz świeżą bazylią. Bagietki kroimy na pół i smarujemy masłem. Jedną połówkę nacieramy ząbkiem czosnku, a drugą posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180°C do momentu, kiedy staną się chrupiące. Krem podajemy z ciepłą bagietką.
DANIE GŁÓWNE:
Trzybiegowy odcinek specjalny
Składniki:
- 3 duże lub 4 mniejsze polędwiczki wieprzowe
- 1 jajko
- otręby pszenne
- olej lub klarowane masło
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwiczki kroimy w około 4-5 cm plastry i pięścią rozbijamy z obu stron. Posypujemy solą, pieprzem. Następnie każdy plaster mięsa obtaczamy w roztrzepanym jajku i otrębach. Smażymy krótko z obu stron. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, fasolką szparagową i warzywami gotowanymi na parze z trzema sosami.
Sosy do mięsa
Sos czerwony
Składniki:
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- oliwa z oliwek
- kilka kropli soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Paprykę kroimy w drobniutką kostkę. Cebulę i chili drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Miksujemy.
Sos biały
Składniki:
- 300 g sera z niebieską pleśnią
- 300 g kwaśnej śmietany 18%
- 4 łyżki majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta białego pieprzu
Sposób przygotowania:
Ser pleśniowy mieszamy z kwaśną śmietaną, majonezem i sokiem z cytryny. Całość miksujemy i doprawiamy szczyptą białego pieprzu. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.
Sosy zielony
Składniki:
- 2 duże pęczki natki pietruszki
- 6 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Natkę pietruszki siekamy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy oliwę. Całość miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pieczone ziemniaki
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- oliwa
- sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki, i posypujemy przyprawami. Następnie wkładamy do foremki posmarowanej oliwą. Z wierzchu jeszcze dodatkowo polewamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około godzinę.
Warzywa gotowanie na parze
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- 1 opakowanie fasolki szparagowej
- 1 opakowanie mrożonych warzyw
Sposób przygotowania:
Warzywa gotujemy na parze, tak żeby zmiękły, ale pozostały chrupkie.
DESER:
O rety! Szybko do mety!
Składniki:
- 1kg sera
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie maślanych herbatników
- 100 g śliwek kalifornijskich
- 100 g daktyli
- 100 g moreli
- 100 g rodzynek
- 100 g żurawiny
- 100 g orzechów
- 100 g migdałów
- 1/2 szklanki mrożonych malin
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietana 30 lub 36%
- 100 ml whisky
Sposób przygotowania:
Maliny miksujemy z cukrem pudrem i odstawiamy. Dno tortownicy lub blachy wykładamy herbatnikami. Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy je do sera cały czas miksując. Do masy serowej dodajemy suszone owoce, migdały i orzechy oraz pokruszone herbatniki. Całość delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na warstwę herbatników. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia i mieszamy dokładnie z rozdrobnioną czekoladą, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Dodajemy stopniowo whisky cały czas miksując. Wstawiamy do lodówki aż polewa stężeje. Schłodzoną wykładamy na masę serową w tortownicy. Całość ponownie wstawiamy do lodówki. Podajemy z malinowym musem.