Przepisy JOANNY GÓRNEJ, 4 sezon, Toruń

Kocie uszka
Kocie uszka

PRZYSTAWKA:

Kocie uszka

Pierożki

Składniki:

  • gotowe ciasto drożdżowe

Sposób przygotowania:

Gotowe farsze wykładamy na rozłożone ciasto. Gotowe pierożki zapiekamy w piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C i podajemy z sosami.

Farsz 1

Składniki:

  • 10 dag salami
  • ser pleśniowy

Sposób przygotowania:

Składniki kroimy i układamy na rozłożonym cieście.

Farsz 2

Składniki:

  • 40 dag surowej piersi kurczaka
  • ser tarty cheddar

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy starty ser, mieszamy z kurczakiem i układamy na cieście.

Farsz 3

Składniki:

  • 40 dag pieczarek
  • cebulka czerwona

Sposób przygotowania

Pieczarki kroimy, podsmażamy na patelni z cebulką i układamy na cieście.

Sosy

Sos czosnkowy

Składniki:

  • duży jogurt grecki
  • dwie łyżki majonezu
  • szczypta soli i pieprzu
  • dwa ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Czosnek wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Sos paprykowo-pomidorowy

Składniki:

  • puszka pokrojonych pomidorów pokrojoną bez skórki
  • papryka ostra
  • pieprz
  • papryka słodka

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Sos ostry

  • jogurt grecki
  • kolendra
  • papryczka chili

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

DANIE GŁÓWNE:

Byczek Fernando przewiązany kokardką

Byczek Fernando przewiązany kokardką
Byczek Fernando przewiązany kokardką

Zrazy

Składniki:

  • 1 kg cielęciny
  • słoik musztardy
  • słoik papryki konserwowej
  • ogórki kiszone
  • plaster pokrojonego boczku
  • pieprz
  • papryka słodka

Sposób przygotowania:

Cielęcinę kroimy w plastry, rozbijamy, smarujemy musztardą i posypujemy pieprzem. Następnie na każdym kawałku układamy plasterek boczku. Paprykę konserwową oczyszczamy z pestek, kroimy w plastry razem z ogórkiem i układamy po plasterku na każdą porcję mięsa. Mięso zwijamy w rulony, przewiązujemy i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez około 1h 30 min. Gotowe zrazy podajemy z kluseczkami polanymi sosem z pieczenia mięsa oraz z buraczkami.

Buraczki

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 czerwona papryka
  • szczypta cukru
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Buraczki ugotowane dzień wcześniej obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę podsmażamy na oliwie, dodajemy odrobinę cukru, soli i pieprzu. Całość mieszamy

Kluski śląskie

Składniki:

  • 1kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
  • mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekładamy do garnka lub miski i dokładnie wyrównujemy powierzchnię. Ziemniaki dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i w puste miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Dodajemy odłożone ziemniaki i całość zagniatamy na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodajemy jeszcze trochę mąki) Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i robimy palcem wgłębienie w środku. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dobrze ją solimy. Kluski wrzucamy na wrzątek partiami. Wrzucone kluski mieszamy, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia na powierzchnię wody gotujemy ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągamy łyżką cedzakową.

DESER:

Serce w butonierce

Serce w butonierc
Serce w butonierc

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka sody
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżki cynamonu
  • dwie łyżki kakao
  • dwa jabłka drobno pokrojone w kostkę
  • dwie gruszki pokrojone w kostkę
  • garść rozdrobnionych orzechów
  • pół szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto pieczemy przez około 45 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wycinamy kształt serduszka, przecinamy na pół, przekładamy powidłami, polewamy czekoladą i dekorujemy bitą śmietaną.

podziel się:

Pozostałe wiadomości