PRZYSTAWKA:
Kocie uszka
Pierożki
Składniki:
- gotowe ciasto drożdżowe
Sposób przygotowania:
Gotowe farsze wykładamy na rozłożone ciasto. Gotowe pierożki zapiekamy w piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C i podajemy z sosami.
Farsz 1
Składniki:
- 10 dag salami
- ser pleśniowy
Sposób przygotowania:
Składniki kroimy i układamy na rozłożonym cieście.
Farsz 2
Składniki:
- 40 dag surowej piersi kurczaka
- ser tarty cheddar
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy starty ser, mieszamy z kurczakiem i układamy na cieście.
Farsz 3
Składniki:
- 40 dag pieczarek
- cebulka czerwona
Sposób przygotowania
Pieczarki kroimy, podsmażamy na patelni z cebulką i układamy na cieście.
Sosy
Sos czosnkowy
Składniki:
- duży jogurt grecki
- dwie łyżki majonezu
- szczypta soli i pieprzu
- dwa ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Czosnek wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Sos paprykowo-pomidorowy
Składniki:
- puszka pokrojonych pomidorów pokrojoną bez skórki
- papryka ostra
- pieprz
- papryka słodka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Sos ostry
- jogurt grecki
- kolendra
- papryczka chili
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
DANIE GŁÓWNE:
Byczek Fernando przewiązany kokardką
Zrazy
Składniki:
- 1 kg cielęciny
- słoik musztardy
- słoik papryki konserwowej
- ogórki kiszone
- plaster pokrojonego boczku
- pieprz
- papryka słodka
Sposób przygotowania:
Cielęcinę kroimy w plastry, rozbijamy, smarujemy musztardą i posypujemy pieprzem. Następnie na każdym kawałku układamy plasterek boczku. Paprykę konserwową oczyszczamy z pestek, kroimy w plastry razem z ogórkiem i układamy po plasterku na każdą porcję mięsa. Mięso zwijamy w rulony, przewiązujemy i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez około 1h 30 min. Gotowe zrazy podajemy z kluseczkami polanymi sosem z pieczenia mięsa oraz z buraczkami.
Buraczki
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 czerwona papryka
- szczypta cukru
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Buraczki ugotowane dzień wcześniej obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę podsmażamy na oliwie, dodajemy odrobinę cukru, soli i pieprzu. Całość mieszamy
Kluski śląskie
Składniki:
- 1kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
- mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekładamy do garnka lub miski i dokładnie wyrównujemy powierzchnię. Ziemniaki dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i w puste miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Dodajemy odłożone ziemniaki i całość zagniatamy na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodajemy jeszcze trochę mąki) Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i robimy palcem wgłębienie w środku. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dobrze ją solimy. Kluski wrzucamy na wrzątek partiami. Wrzucone kluski mieszamy, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia na powierzchnię wody gotujemy ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągamy łyżką cedzakową.
DESER:
Serce w butonierce
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka sody
- opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżki cynamonu
- dwie łyżki kakao
- dwa jabłka drobno pokrojone w kostkę
- dwie gruszki pokrojone w kostkę
- garść rozdrobnionych orzechów
- pół szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto pieczemy przez około 45 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wycinamy kształt serduszka, przecinamy na pół, przekładamy powidłami, polewamy czekoladą i dekorujemy bitą śmietaną.