Przepisy JOANNY GÓRNEJ, 4 sezon, Toruń

Kocie uszka
Kocie uszka

PRZYSTAWKA:

Kocie uszka

Pierożki

Składniki:

  • gotowe ciasto drożdżowe

    Sposób przygotowania:

    Gotowe farsze wykładamy na rozłożone ciasto. Gotowe pierożki zapiekamy w piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C i podajemy z sosami.

    Farsz 1

    Składniki:

    • 10 dag salami
      • ser pleśniowy

        Sposób przygotowania:

        Składniki kroimy i układamy na rozłożonym cieście.

        Farsz 2

        Składniki:

        • 40 dag surowej piersi kurczaka
          • ser tarty cheddar

            Sposób przygotowania:

            Kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy starty ser, mieszamy z kurczakiem i układamy na cieście.

            Farsz 3

            Składniki:

            • 40 dag pieczarek
              • cebulka czerwona

                Sposób przygotowania

                Pieczarki kroimy, podsmażamy na patelni z cebulką i układamy na cieście.

                Sosy

                Sos czosnkowy

                Składniki:

                • duży jogurt grecki
                  • dwie łyżki majonezu
                    • szczypta soli i pieprzu
                      • dwa ząbki czosnku

                        Sposób przygotowania:

                        Czosnek wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

                        Sos paprykowo-pomidorowy

                        Składniki:

                        • puszka pokrojonych pomidorów pokrojoną bez skórki
                          • papryka ostra
                            • pieprz
                              • papryka słodka

                                Sposób przygotowania:

                                Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

                                Sos ostry

                                • jogurt grecki
                                  • kolendra
                                    • papryczka chili

                                      Sposób przygotowania:

                                      Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

                                      DANIE GŁÓWNE:

                                      Byczek Fernando przewiązany kokardką

                                      Byczek Fernando przewiązany kokardką
                                      Byczek Fernando przewiązany kokardką

                                      Zrazy

                                      Składniki:

                                      • 1 kg cielęciny
                                        • słoik musztardy
                                          • słoik papryki konserwowej
                                            • ogórki kiszone
                                              • plaster pokrojonego boczku
                                                • pieprz
                                                  • papryka słodka

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Cielęcinę kroimy w plastry, rozbijamy, smarujemy musztardą i posypujemy pieprzem. Następnie na każdym kawałku układamy plasterek boczku. Paprykę konserwową oczyszczamy z pestek, kroimy w plastry razem z ogórkiem i układamy po plasterku na każdą porcję mięsa. Mięso zwijamy w rulony, przewiązujemy i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez około 1h 30 min. Gotowe zrazy podajemy z kluseczkami polanymi sosem z pieczenia mięsa oraz z buraczkami.

                                                    Buraczki

                                                    Składniki:

                                                    • 1 kg buraków
                                                      • 1 czerwona papryka
                                                        • szczypta cukru
                                                          • szczypta soli i pieprzu

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Buraczki ugotowane dzień wcześniej obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę podsmażamy na oliwie, dodajemy odrobinę cukru, soli i pieprzu. Całość mieszamy

                                                            Kluski śląskie

                                                            Składniki:

                                                            • 1kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
                                                              • mąka ziemniaczana

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekładamy do garnka lub miski i dokładnie wyrównujemy powierzchnię. Ziemniaki dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i w puste miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Dodajemy odłożone ziemniaki i całość zagniatamy na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodajemy jeszcze trochę mąki) Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i robimy palcem wgłębienie w środku. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dobrze ją solimy. Kluski wrzucamy na wrzątek partiami. Wrzucone kluski mieszamy, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia na powierzchnię wody gotujemy ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągamy łyżką cedzakową.

                                                                DESER:

                                                                Serce w butonierce

                                                                Serce w butonierc
                                                                Serce w butonierc

                                                                Składniki:

                                                                • 2 szklanki mąki pszennej
                                                                  • 2 jajka
                                                                    • szklanka cukru
                                                                      • łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                        • łyżka sody
                                                                          • opakowanie przyprawy do piernika
                                                                            • 2 łyżki cynamonu
                                                                              • dwie łyżki kakao
                                                                                • dwa jabłka drobno pokrojone w kostkę
                                                                                  • dwie gruszki pokrojone w kostkę
                                                                                    • garść rozdrobnionych orzechów
                                                                                      • pół szklanki oleju

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        Wszystkie składniki mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto pieczemy przez około 45 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wycinamy kształt serduszka, przecinamy na pół, przekładamy powidłami, polewamy czekoladą i dekorujemy bitą śmietaną.

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości