Przepisy JOANNY BUDNY, 4 sezon, Toruń

Nostalgia motocyklisty
Nostalgia motocyklisty

PRZYSTAWKA:

Nostalgia motocyklisty

Składniki:

  • 1 ogórek zielony
    • 2 serki twarogowe
      • siekane pistacje
        • kawior czarny drobny

          Sposób przygotowania:

          Ogórka obieramy, kroimy na centymetrowe plastry. Serki mieszamy z pistacjami. Na plaster ogórka nakładamy masę twarogową i zdobimy kleksem kawioru.

          DANIE GŁÓWNE:

          Trajką nad morze

          Trajką nad morze
          Trajką nad morze

          Składniki:

          • 80 dag świeżego filetu łososia
            • 80 dag świeżego filetu dorsza
              • 80 dag świeżego filetu pstrąga
                • 1 opakowanie świeżego szpinaku
                  • 2 opakowania serka mascarpone
                    • 3 duże mozzarelle
                      • 2 papryczki chili: żółta i czerwona
                        • 3 opakowania ciasto francuskiego
                          • 1 bułka pszenna
                            • świeży tymianek
                              • suszony tymianek
                                • świeża bazylia
                                  • suszona bazylia
                                    • świeże oregano
                                      • suszone oregano
                                        • około 10 średnich suszonych pomidorów
                                          • 5 ząbków czosnku
                                            • oliwa z oliwek
                                              • masło
                                                • sól i pieprz
                                                  • 2 pomarańcze
                                                    • 3 cytryny
                                                      • cukinia
                                                        • ogórek
                                                          • pomidorki koktailowe
                                                            • kiełki brokuła
                                                              • kiełki lucerny
                                                                • kremem balsamiczny

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Płaty ryby myjemy, skrapiamy cytryną, solimy. Pstrąga i dorsza posypujemy suszonym tymiankiem i odstawiamy. Na sklarowanym maśle smażymy czosnek, dodajemy umyty szpinak. Jak tylko szpinak zmniejszy objętość dodajemy mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem po wystygnięciu dodajemy rozdrobnioną mozzarellę. Bułkę, chili, oregano, bazylię, suszone pomidory z solą i pieprzem rozdrabniamy w robocie kuchennym na masę podobną do kruszonki. Ciasto francuskie kroimy na pasy o szerokości około 5 cm. Z plastrów łososia, masy szpinakowej robimy rolady zawijamy w ciasto francuskie przykrywając plastrem mozzarelli. Dorsza zwijamy w roladkę i zawijamy w ciasto francuskie podwijając dół rolady ciastem, w środek wkładamy łyżkę mascarpone, przykrywamy pomidorową „kruszonką". Pstrąga zawijamy w roladki z plastrem cytryny w środku. Roladę zawijamy w ciasto francuskie, przykrywamy plastrem pomarańczy. Wszystkie roladki wstawiamy do pieca na 30 min. w temp. 180°C, następnie zwiększamy temp. pieczenia do 220°C uważając na kolor ciasta francuskiego – musi być rumiane. Ogórka i cukinię kroimy we wstążki, dodajemy kiełki i pomidorki koktajlowe skrapiamy kremem balsamicznym.

                                                                  DESER:

                                                                  Autostrada do nieba

                                                                  Autostrada do nieba
                                                                  Autostrada do nieba

                                                                  Składniki:

                                                                  • 2 opakowania serka mascarpone
                                                                    • 2 opakowania po 500 ml śmietany kremówki 36%
                                                                      • 200 g czarnej czekolady gorzkiej minimum 50% kakao
                                                                        • 200 g drobno startej czarnej czekolady gorzkiej minimum 50% kakao
                                                                          • 100 g mlecznej czekolady
                                                                            • 100 g białej czekolady
                                                                              • wiśnie z nalewki
                                                                                • listki melisy do dekoracji

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Wszystkie czekolady osobno roztapiamy. Mieszamy czekoladę białą z mleczną. Dodajemy do mascarpone po jednym opakowaniu do każdej masy. Ubijamy śmietanę i dodajemy delikatnie do 2 mas czekoladowych. Zostawiamy trochę bitej śmietany do dekoracji. W salaterkach układamy kolejno warstwy musu przekładając wiśniami z nalewki. Wierzchnia warstwa to masa z czarnej czekolady posypana tartą czekoladą z pasami z bitej śmietany wyciśniętymi szprycą. Pobocza "autostrady” przystrajamy listkami melisy.

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości