Przepisy JOANNY BUDNY, 4 sezon, Toruń

Nostalgia motocyklisty
Nostalgia motocyklisty

PRZYSTAWKA:

Nostalgia motocyklisty

Składniki:

  • 1 ogórek zielony
  • 2 serki twarogowe
  • siekane pistacje
  • kawior czarny drobny

Sposób przygotowania:

Ogórka obieramy, kroimy na centymetrowe plastry. Serki mieszamy z pistacjami. Na plaster ogórka nakładamy masę twarogową i zdobimy kleksem kawioru.

DANIE GŁÓWNE:

Trajką nad morze

Trajką nad morze
Trajką nad morze

Składniki:

  • 80 dag świeżego filetu łososia
  • 80 dag świeżego filetu dorsza
  • 80 dag świeżego filetu pstrąga
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 3 duże mozzarelle
  • 2 papryczki chili: żółta i czerwona
  • 3 opakowania ciasto francuskiego
  • 1 bułka pszenna
  • świeży tymianek
  • suszony tymianek
  • świeża bazylia
  • suszona bazylia
  • świeże oregano
  • suszone oregano
  • około 10 średnich suszonych pomidorów
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • sól i pieprz
  • 2 pomarańcze
  • 3 cytryny
  • cukinia
  • ogórek
  • pomidorki koktailowe
  • kiełki brokuła
  • kiełki lucerny
  • kremem balsamiczny

Sposób przygotowania:

Płaty ryby myjemy, skrapiamy cytryną, solimy. Pstrąga i dorsza posypujemy suszonym tymiankiem i odstawiamy. Na sklarowanym maśle smażymy czosnek, dodajemy umyty szpinak. Jak tylko szpinak zmniejszy objętość dodajemy mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem po wystygnięciu dodajemy rozdrobnioną mozzarellę. Bułkę, chili, oregano, bazylię, suszone pomidory z solą i pieprzem rozdrabniamy w robocie kuchennym na masę podobną do kruszonki. Ciasto francuskie kroimy na pasy o szerokości około 5 cm. Z plastrów łososia, masy szpinakowej robimy rolady zawijamy w ciasto francuskie przykrywając plastrem mozzarelli. Dorsza zwijamy w roladkę i zawijamy w ciasto francuskie podwijając dół rolady ciastem, w środek wkładamy łyżkę mascarpone, przykrywamy pomidorową „kruszonką". Pstrąga zawijamy w roladki z plastrem cytryny w środku. Roladę zawijamy w ciasto francuskie, przykrywamy plastrem pomarańczy. Wszystkie roladki wstawiamy do pieca na 30 min. w temp. 180°C, następnie zwiększamy temp. pieczenia do 220°C uważając na kolor ciasta francuskiego – musi być rumiane. Ogórka i cukinię kroimy we wstążki, dodajemy kiełki i pomidorki koktajlowe skrapiamy kremem balsamicznym.

DESER:

Autostrada do nieba

Autostrada do nieba
Autostrada do nieba

Składniki:

  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 2 opakowania po 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g czarnej czekolady gorzkiej minimum 50% kakao
  • 200 g drobno startej czarnej czekolady gorzkiej minimum 50% kakao
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • wiśnie z nalewki
  • listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wszystkie czekolady osobno roztapiamy. Mieszamy czekoladę białą z mleczną. Dodajemy do mascarpone po jednym opakowaniu do każdej masy. Ubijamy śmietanę i dodajemy delikatnie do 2 mas czekoladowych. Zostawiamy trochę bitej śmietany do dekoracji. W salaterkach układamy kolejno warstwy musu przekładając wiśniami z nalewki. Wierzchnia warstwa to masa z czarnej czekolady posypana tartą czekoladą z pasami z bitej śmietany wyciśniętymi szprycą. Pobocza "autostrady” przystrajamy listkami melisy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości