PRZYSTAWKA:Kwiaty cukiniiSkładniki:• 3 kwiaty cukinii• 200 g maki• 1 jajko• 200 ml mleka• 200 ml piwa• 3 anchois• ser mozzarella• śmietanaSposób przygotowania:Z każdego kwiatu cukinii ścinamy nasadę i usuwamy środek. Myjemy kwiaty i suszymy na ręczniku. Mozzarellę kroimy na kawałki, anchois odcedzamy z oleju. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę, mleko, piwo i jajko miksujemy w misce i odstawiamy na 15minut do lodówki. Do środka kwiatów cukinii wkładamy kawałek mozzarelli i anchois, obtaczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu aż się zarumienią. Wyjmujemy i ponownie osuszamy na ręczniku. Podajemy na talerzu ze śmietaną i grillowanymi małymi cukiniami.DANIE GŁÓWNE:Kolorowa kaczucha
Składniki:• pierś z kaczki ze skórą• 200 ml bulionu• 3 łyżeczki dżemu z żurawiny• 2 łyżki wina porto• łyżka mąki kukurydzianej• 1/2 kg młodych ziemniaków• 30 g masła• 3 ząbki czosnku• 200 ml śmietanki 30%• 1/2 kg szpinaku• sól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Pierś z kaczki myjemy i osuszamy. Ziemianki obieramy i gotujemy. Szpinak myjemy i przelewamy wrzątkiem. Na patelni podsmażamy na maśle posiekany czosnek, wrzucamy odciśnięty z wody szpinak, smażymy minutę i dodajemy śmietankę, solimy i smażymy do zagęszczenia się śmietanki. Przygotowujemy sos do kaczki: na patelnię wlewamy bulion, dodajemy porto i dżem z żurawiny, chwilę gotujemy, zagęszczamy sos łyżką mąki wymieszanej w zimnej wodzie. Ugotowane ziemniaki podsmażamy na maśle na patelni lub grillu, piersi z kaczki solimy i pieprzymy, smażymy na patelni bez tłuszczu ze wszystkich stron aż się zarumienią, następnie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut w zależności od wielkości piersi. Ziemniaki i szpinak wykładamy na talerzu. Upieczoną kaczkę kroimy na plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem. Przystrajamy ziemniaki koperkiem, a talerz kiścią porzeczek.DESER:Czekoladowe fondue z owocami Składniki:• 200 g czekolady mlecznej• 200 g czekolady gorzkiej• 200g śmietanki• 1 łyżka skórki z pomarańczy• 1 torebka cukru waniliowego• 1 banan• 1 gruszka• 2 plasterki ananasa• truskawki• 1 łyżka soku z cytrynySposób przygotowania:Śmietankę podgrzewamy w garnku do fondue, dodajemy połamaną czekoladę i całość roztapiamy. Do całości dodajemy sok z pomarańczy, sok z cytryny i cukier waniliowy. Owoce obieramy i kroimy na kawałki. Układamy je na talerzu, garnek z czekoladą stawiamy na podgrzewanej podstawce.