PRZYSTAWKA:Przysmak młodościSkładniki:• 4 duże kromki razowego chleba • ok. 200 g rukoli• 12 plasterków mozzarelli • 1 duże dojrzałe awokado• 3 łyżki prażonych, pokruszonych orzeszków pinii • świeżo zmielony pieprz i sól morska• 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania:Kromkę chleba kroimy na pół, smarujemy obie połówki oliwą i posypujemy orzeszkami. Następnie na jednej z połówek kładziemy rukolę, 3 plastry mozzarelli i drobno pokrojone awokado, a następnie całość przykrywamy drugą połówką. Przystawkę można podawać na ciepło.DANIE GŁÓWNE:Atletyczny kurczak
Składniki:• 4 filety z kurczaka• świeżo zmielony pieprz i sól morska• mielona papryka czerwona• 2 łyżki oliwy z oliwek• 400 g makaronu razowego• oliwki do dekoracjiSposób przygotowania:Piersi płuczemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Następnie obsmażamy z obu stron na złocisty kolor przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez około 40-45 minut. Podajemy z makaronem razowym ugotowanym według wskazówek na opakowaniu, udekorowane oliwkami.Sos pomidorowySkładniki:• 500 g świeżych dojrzałych pomidorów lub 1,5 puszki pokrojonych, bez skórek• mała cebula• 2 ząbki czosnku• szczypta brązowego cukru • 1 łyżka octu balsamicznego• 4 gałązki świeżego tymianku• 5 łyżek serka mascarpone• 2 łyżki oliwy z oliwekSposób przygotowania:Cebulę drobno kroimy i szklimy na oliwie. Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Sos dusimy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, mieszamy z serem mascarpone, świeżymi listkami tymianku oraz wyciśniętym czosnkiem.DESER:Puszyste Ego
Składniki:• ok. 400 ml jogurtu naturalnego • 2 jajka• 1/2 laski wanilii• 20 g cukru brązowego• łyżka mioduSposób przygotowania:Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy wanilię, jogurt naturalny i mieszamy do uzyskania puszystej masy.W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Do wcześniej przygotowanego kremu dodajemy białka i całość delikatnie mieszamy. Gotowy krem wlewamy do pucharków.Sos malinowySkładniki:• 400 g malin• 3 łyżeczki brązowego cukru• ok. 50 ml nalewki wiśniowejSposób przygotowania:Maliny płuczemy, następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min i miksujemy. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze ok 5 min, tak, aby sos zgęstniał. Na koniec dodajemy nalewkę wiśniową i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzony sos malinowy przekładamy do pucharków na krem jogurtowy i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny. Schłodzony deser ozdabiamy biszkoptem, świeżymi malinami i miętą.