Przepisy Jarosława Bieniasa, sezon 6, Wrocław

Balsamiczny afrodyzjak
Balsamiczny afrodyzjak

PRZYSTAWKA:

Balsamiczny afrodyzjak

Składniki:

  • 3-4 marchewki
    • 2 pietruszki
      • 1 mały seler
        • 2 duże pory
          • 2 cebule szalotki
            • liść laurowy
              • ziele angielskie
                • pieprz
                  • sól
                    • 2 gałązki lubczyku
                      • 400 g żeberek
                        • 1 nóżka kurczaka bez skóry
                          • kilka grzybów suszonych
                            • 200 g kaszy jęczmiennej
                              • oliwa z oliwek

                                Sposób przygotowania:

                                Z żeberek i nóżki usuwamy nadmiar tłuszczu, następnie wrzucamy do garnka. Zalewamy około 3 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy szumowiny i dodajemy dwie marchewki, jedną pietruszkę i połowę selera. Gotujemy około 2 godzin. Po dwóch godzinach ścieramy pozostałą marchew z pietruszką. Por i dwie szalotki drobno siekamy i całość smażymy przez kilka minut na minimalnej ilości oliwy. Przesmażone warzywa dodajemy do wywaru wraz z zielem angielski, liściem laurowym oraz lubczykiem i grzybami. Całość gotujemy na małym ogniu przez kolejne dwie godziny. Po ok. 4 godzinach wyjmujemy całe warzywa oraz mięso, pozostawiają starte warzywa w garnku. Wsypujemy kaszę przepłukaną wodą. Żeberka pozbawiamy kości i siekamy na drobniejsze kawałki, po czym z powrotem wrzucamy do zupy. Gotujemy do pożądanej miękkości kaszy, przeważnie około 15-25 minut. Krupnik nalewamy do głębokiego talerza. Dodajemy łyżkę kwaśnej gęstej śmietany i przyozdabiamy drobno siekaną natką pietruszki lub koprem.

                                Prażuchy

                                Składniki:

                                • 4-5 ziemniaków
                                  • sól
                                    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
                                      • łyżka masła
                                        • łyżka śmietany
                                          • dwa żółtka
                                            • słonina

                                              Sposób przygotowania:

                                              Ziemniaki kroimy na 3-4 części,. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, zostawiając na dnie garnka niewielką ilość wody (ok. 1cm). Następnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną, garnek przykrywamy pokrywką i ponownie wstawiamy na ogień na około 5 minut, tak, aby mąka się podprażyła. Po tym czasie odcedzamy wodę. Ziemniaki rozgniatamy z mąką ziemniaczaną na purée, dodajemy masło, śmietanę i żółtka z jajek. Całość dodatkowo możemy przecisnąć przez praskę. Prażuchy podajemy okraszone wcześniej przygotowanymi skwarkami.

                                              Młode mięsko
                                              Młode mięsko

                                              DANIE GŁÓWNE:

                                              Młode mięsko na życie kładzione

                                              Składniki:

                                              • 1,5 kg bardzo młodej cielęciny
                                                • kostka masła
                                                  • 3 gałązki świeżego tymianku
                                                    • 10-12 szalotek
                                                      • ½ główki czosnku
                                                        • kromki chleba żytniego

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Cielęcinę kroimy na grube kawałki. Przesmażamy na patelni grillowej bez tłuszczu, aby zamknąć pory. Przesmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Do mięsa dodajemy obrane szalotki i czosnek. Całość zalewamy klarowanym masłem, po czym przykryte naczynie wstawiamy na 4 godziny do piekarnika rozgrzanego do 80-95°C. W ostatnich minutach pieczenia cielęciny do piekarnika wkładamy kromki żytniego chleba posmarowane masłem i pieczemy na półtwardą grzankę. Wyjmujemy mięso z piekarnika i usuwamy czosnek. Na talerz kładziemy grzankę oraz mięso z szalotkami i odrobiną sosu, który wytworzył się w czasie pieczenia. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

                                                          Grzeszny przysmak
                                                          Grzeszny przysmak

                                                          DESER:

                                                          Grzeszny przysmak zimnej Ewy

                                                          Składniki:

                                                          • 2-3 kg kwaśnych jabłek
                                                            • 50-100 g malin
                                                              • 2 laski wanilii
                                                                • cukier
                                                                  • cynamon
                                                                    • 150 g mąki pszennej
                                                                      • 100 g masła
                                                                        • 50 g cukru pudru
                                                                          • lody waniliowe lub bakaliowe
                                                                            • świeża mięta

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Trzy jabłka obieramy i kroimy w kostkę, pozostałe także obieramy i ścieramy na tarce. Jabłka tarte wrzucamy do rondelka i prażymy, aż uzyskają konsystencję musu. Po około 20 minutach dodajemy cukier. Dodajemy kostki jabłka, 2 laski wanilii i szczyptę cynamonu. Wszystko prażymy mieszając przez około 5-10 minut. Mus nakładamy do małych żaroodpornych misek do połowy ich wysokości i zasypujemy kruszonką na wysokość około 1 cm. Deser wstawiamy do piekarnika na 180°C i pieczemy około 40 minut. Odstawiamy miseczki na 5-7 minut aby kruszonka się schłodziła, następnie na wierzch kładziemy gałkę lodów oraz 2 listki mięty.

                                                                              Kruszonka

                                                                              Składniki:

                                                                              • 150 g mąki pszennej
                                                                                • 100 g masła rozpuszczonego
                                                                                  • 50 g cukru pudru

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Cukier mieszamy z mąką. Zalewamy rozpuszczonym ciepłym masłem. Całość dokładnie wyrabiamy. Kruszonkę rozcieramy palcami lub przy użyciu grubego oczka tarki.

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości