Przepisy Jacka Olewniczaka, 3. edycja, Poznań

Syta Meksykanka
Syta Meksykanka

PRZYSTAWKA:

Syta Meksykanka

Składniki:

  • 500 g fasoli czerwonej
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • ostra papryka
  • sol, pieprz do smaku
  • pęczek bazylii
  • 4 jajka
  • 2 opakowania mozzarelli

Sposób przygotowania:

Czerwoną fasolę namaczamy przez około 12 godzin w wodzie lub w ostrym sosie pomidorowym. Fasolę wraz z przecierem pomidorowym miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem do smaku. Dodajemy świeże liście bazylii. Całość gotujemy przez około 15 minut, mieszając. Ser mozzarella kroimy i układamy na dnie talerza. Gorącą zupą zalewamy mozzarellę. Na wierzchu zupy układamy usmażone jajko. Całość podajemy z grzanką i oliwą.

DANIE GŁÓWNE:

Ptak pod rukolą

Ptak pod rukolą
Ptak pod rukolą

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • pół cebuli
  • łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • główka czosnku
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • sol, pieprz
  • ostra papryka do smaku
  • 250 g sera typu rokpol
  • 250 g sera parmezan
  • 100 g rukoli
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w paski i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.

Cebulę kroimy w kostkę. W wysmarowanym masłem lub oliwą naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka i cebulę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 15 min. W trakcie pieczenia, kurczaka polewamy miodem. Po około 15 minutach, do naczynia z kurczakiem dodajemy przecier z pomidorów, z czosnkiem, doprawiony solą i ostrą papryką. Pieczemy przez kolejne 7 min. Ser typu rokpol drobno kroimy, ucieramy parmezan. Pod sam koniec pieczenia kurczaka posypujemy serami i zapiekamy przez około 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu układamy rukolę i suszone pomidory.

Podajemy z grzankami.

DESER

Poduszka serowo-melonowa

Poduszka serowo - melonowa
Poduszka serowo - melonowa

Składniki:

  • 4 naleśniki
  • 4 serki camembert
  • melon
  • 4 łyżki miodu
  • 20 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 4 liście bazylii.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, na słodko i smażymy naleśniki. Na gotowym naleśniku układamy w kolejności rukolę, ser camembert, bazylię i suszone pomidory. Całość zamykamy w naleśniku, związując wolne końce szczypiorkiem. Wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez około 12 min. W tym czasie kroimy melona w plastry i układamy na talerzu.

Na melonie układamy gotowe naleśniki. Podajemy z dżemem/konfiturą.

Ciasto naleśnikowe:

Składniki:

jajko

szklanka mąki

szczypta proszku do pieczenia

sól i pieprz do smaku

kilka kropli oliwy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i smażymy naleśniki.

Arbuzowe orzeźwienie

Składniki:

  • arbuz
  • świeża mięta
  • miód do smaku

Sposób przygotowania:

Wydrążamy miąższ arbuza. Miksujemy i doprawiamy miodem w przypadku mało słodkiego arbuza. Dodajemy świeżą miętę. Mieszamy.

Wszystkie przepisy 1. odcinka III edycji znajdziecie TUTAJ>

podziel się:

Pozostałe wiadomości