PRZYSTAWKA:
Syta Meksykanka
Składniki:
- 500 g fasoli czerwonej
- 1 łyżka stołowa miodu
- 500 ml przecieru pomidorowego
- ostra papryka
- sol, pieprz do smaku
- pęczek bazylii
- 4 jajka
- 2 opakowania mozzarelli
Sposób przygotowania:
Czerwoną fasolę namaczamy przez około 12 godzin w wodzie lub w ostrym sosie pomidorowym. Fasolę wraz z przecierem pomidorowym miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem do smaku. Dodajemy świeże liście bazylii. Całość gotujemy przez około 15 minut, mieszając. Ser mozzarella kroimy i układamy na dnie talerza. Gorącą zupą zalewamy mozzarellę. Na wierzchu zupy układamy usmażone jajko. Całość podajemy z grzanką i oliwą.
DANIE GŁÓWNE:
Ptak pod rukolą
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- pół cebuli
- łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- główka czosnku
- 750 ml przecieru pomidorowego
- sol, pieprz
- ostra papryka do smaku
- 250 g sera typu rokpol
- 250 g sera parmezan
- 100 g rukoli
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy w paski i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Cebulę kroimy w kostkę. W wysmarowanym masłem lub oliwą naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka i cebulę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 15 min. W trakcie pieczenia, kurczaka polewamy miodem. Po około 15 minutach, do naczynia z kurczakiem dodajemy przecier z pomidorów, z czosnkiem, doprawiony solą i ostrą papryką. Pieczemy przez kolejne 7 min. Ser typu rokpol drobno kroimy, ucieramy parmezan. Pod sam koniec pieczenia kurczaka posypujemy serami i zapiekamy przez około 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu układamy rukolę i suszone pomidory.
Podajemy z grzankami.
DESER
Poduszka serowo-melonowa
Składniki:
- 4 naleśniki
- 4 serki camembert
- melon
- 4 łyżki miodu
- 20 g suszonych pomidorów w oliwie
- 4 liście bazylii.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, na słodko i smażymy naleśniki. Na gotowym naleśniku układamy w kolejności rukolę, ser camembert, bazylię i suszone pomidory. Całość zamykamy w naleśniku, związując wolne końce szczypiorkiem. Wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez około 12 min. W tym czasie kroimy melona w plastry i układamy na talerzu.
Na melonie układamy gotowe naleśniki. Podajemy z dżemem/konfiturą.
Ciasto naleśnikowe:
Składniki:
jajko
szklanka mąki
szczypta proszku do pieczenia
sól i pieprz do smaku
kilka kropli oliwy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i smażymy naleśniki.
Arbuzowe orzeźwienie
Składniki:
- arbuz
- świeża mięta
- miód do smaku
Sposób przygotowania:
Wydrążamy miąższ arbuza. Miksujemy i doprawiamy miodem w przypadku mało słodkiego arbuza. Dodajemy świeżą miętę. Mieszamy.
Wszystkie przepisy 1. odcinka III edycji znajdziecie TUTAJ>