PRZYSTAWKA:
Mozzarellowe pesto love
Składniki:
- 1 wędzony pstrąg
- opakowanie sera mozzarella
- oliwa
- suszona bazylia z pomidorami
- pieprz
- marchewka
- sos balsamiczny
- orzeszki pinii
Sposób przygotowania:
Z sera wydrążamy środek. Następnie nadziewamy pesto, dodajemy kawałek wędzonego pstrąga. Całość polewamy lekko oliwą, posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią, dekorujemy, wstążkami marchewki i pokruszonymi orzechami pinii oraz sosem balsamicznym.
Pesto
Składniki:
- pęczek świeżej bazylii
- garść orzechów pinii
- tłusty ser żółty
- oliwa
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki: bazylię, orzechy, ser i oliwę miksujemy, ale niezbyt drobno.
DANIE GŁÓWNE:
Ostro zboczone mascarpone
Składniki:
- opakowanie makaronu tagliatellelub farfalle
- 30 dag boczku parzonego w plastrach
- opakowanie sera mascarpone
- 1 papryczka chili
- garść suszonych pomidorów z bazylią
- 1 por
- 1/2 łyżeczki pieprz cayenne
- listki świeżej bazylii do dekoracji
- sól
Sposób przygotowania:
W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente i odstawiamy. Drobno pokrojony boczek podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy mascarpone. Całość nadal podsmażamy, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Następnie dodajemy kolejno: bardzo drobno posiekaną papryczkę chili, oraz suszone pomidory z bazylią. Na koniec dodajemy pokrojonego w krążki pora. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie mieszamy. Posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią. Danie podajemy udekorowane listkami świeżej bazylii, krążkami pora oraz sosem balsamicznym.
DESER:
Gryczana powali Cię na kolana
Składniki:
- 40 dag kaszy gryczanej
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 4 łyżki cukru do karmelizowania
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy przez około 15-20 minut i odstawiamy. Żaroodporne naczynia wypełniamy kaszą. Następnie połamaną czekoladę wkładamy w środek kaszy. Całość zalewamy syropem klonowym. Pieczemy w temperaturze 220°C przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem, który następnie karmelizujemy. Podajemy od razu. Ostrzegamy gości przed wysoką temperaturą deseru.