Przepisy Jacka Karaszewskiego, sezon 5, Bydgoszcz

Mozzarellove pesto love
Mozzarellove pesto love

PRZYSTAWKA:

Mozzarellowe pesto love

Składniki:

  • 1 wędzony pstrąg
  • opakowanie sera mozzarella
  • oliwa
  • suszona bazylia z pomidorami
  • pieprz
  • marchewka
  • sos balsamiczny
  • orzeszki pinii

Sposób przygotowania:

Z sera wydrążamy środek. Następnie nadziewamy pesto, dodajemy kawałek wędzonego pstrąga. Całość polewamy lekko oliwą, posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią, dekorujemy, wstążkami marchewki i pokruszonymi orzechami pinii oraz sosem balsamicznym.

Pesto

Składniki:

  • pęczek świeżej bazylii
  • garść orzechów pinii
  • tłusty ser żółty
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki: bazylię, orzechy, ser i oliwę miksujemy, ale niezbyt drobno.

DANIE GŁÓWNE:

Ostro zboczone mascarpone

Ostro zboczone mascarpone
Ostro zboczone mascarpone

Składniki:

  • opakowanie makaronu tagliatellelub farfalle
  • 30 dag boczku parzonego w plastrach
  • opakowanie sera mascarpone
  • 1 papryczka chili
  • garść suszonych pomidorów z bazylią
  • 1 por
  • 1/2 łyżeczki pieprz cayenne
  • listki świeżej bazylii do dekoracji
  • sól

Sposób przygotowania:

W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente i odstawiamy. Drobno pokrojony boczek podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy mascarpone. Całość nadal podsmażamy, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Następnie dodajemy kolejno: bardzo drobno posiekaną papryczkę chili, oraz suszone pomidory z bazylią. Na koniec dodajemy pokrojonego w krążki pora. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie mieszamy. Posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią. Danie podajemy udekorowane listkami świeżej bazylii, krążkami pora oraz sosem balsamicznym.

DESER:

Gryczana powali Cię na kolana

Gryczana powali Cię na kolana
Gryczana powali Cię na kolana

Składniki:

  • 40 dag kaszy gryczanej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 4 łyżki cukru do karmelizowania

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy przez około 15-20 minut i odstawiamy. Żaroodporne naczynia wypełniamy kaszą. Następnie połamaną czekoladę wkładamy w środek kaszy. Całość zalewamy syropem klonowym. Pieczemy w temperaturze 220°C przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem, który następnie karmelizujemy. Podajemy od razu. Ostrzegamy gości przed wysoką temperaturą deseru.

podziel się:

Pozostałe wiadomości