PRZYSTAWKA:
Zadymka
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- sałata lodowa
- opakowanie rukoli
- opakowanie sera feta
- 1/2 małego słoika suszonych pomidorów
- garść pestek słonecznika
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
- 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
- 4 łyżki konfitury z wiśni
Sposób przygotowania:
Sałatę i rukolę mieszamy w proporcji 2/3 do 1/3. Piersi z kurczaka grillujemy w piekarniku na złocisty kolor, a następnie wędzimy przez około dwie godziny w wędzarni. Odstawiamy do wystygnięcia. Piersi kroimy na paski. Ser feta podwędzamy w wędzarni, a następnie kroimy w kostki. Na talerzu układamy sałatę, rukolę, dodajmy bardzo drobno posiekane suszone pomidory, kilka pasków kurczaka i kostek sera feta, całość polewamy sosem przygotowanym ze zmieszanej oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Danie podajemy z dwiema konfiturami i prażonymi pestkami słonecznika.
DANIE GŁÓWNE:
Wypas
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 30 dag szpondra lub 2 kostki wołowe
- duża włoszczyzna
- 2 średnie cebule
- 150 g rodzynek
- ocet winny
- pieprz biały
- kilka małych buraków
- pęczek świeżego szczypiorku
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- sól
Sposób przygotowania:
Mięso marynujemy dwa dni przed pieczeniem. Zalewamy je octem winnym i wodą w proporcjach 1: 1, tak, aby mięso było całkowicie zanurzone w marynacie, i odstawiamy do lodówki. Na kilka godzin przed pieczeniem mięso wyjmujemy z marynaty i nacieramy białym pieprzem, solą i obsmażamy z obu stron. Marynaty nie wylewamy. Usmażone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, wokół mięsa układamy obraną włoszczyznę, pokrojoną cebulę oraz kostki wołowe lub kawałki szpondra. Całość zalewamy około 1/3 marynaty. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 2-3 godziny i pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do czasu przygotowania pozostałych elementów dania. Sos z mięsa odlewamy, dodajemy rodzynki i na dużym ogniu redukujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Buraki gotujemy na parze, następnie odstawiamy do ostudzenia. Kroimy w grube plastry, polewamy sosem balsamicznym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Mięso kroimy w plastry, na które wykładamy rodzynki. Całość polewamy sosem. Podajemy z burakami i kopytkami.
Kopytka
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 30 g mąki żytniej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 garście świeżego szpinaku
Sposób przygotowania:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki wykładamy na stolnicę, formujemy w kulę, z której wycinamy 1/4 część i uzupełniamy ją mąką. Następnie dodajemy jajko oraz dla koloru zblanszowany, zmiksowany szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy ręką a następnie mikserem, do uzyskania gładkiej masy i dzielimy na cztery porcje. Z każdej formujemy wałeczek, który kroimy na kopytka. Gotowe kopytka wrzucamy do wrzątku i gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody.
DESER:
Sielsko
Składniki:
- 1 ½ opakowania jogurtu naturalnego
- 2 duże i 3 małe jajka
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 kg mąki
- świeże owoce: jeżyny, maliny, borówki amerykańskie
- małe opakowanie kwaśnej śmietany
- cukier puder i cynamon do smaku
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę łączymy z pianą z białek - powinna mieć konsystencję gęstszą niż ciasto na naleśniki. Placki smażymy na rozgrzanej patelni. Kiedy zaczną się rumienić, na wierzchu układamy owoce, a następnie przewracamy placki na drugą stronę i podsmażamy. Podajemy z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem lub cynamonem. Dekorujemy świeżą miętą.