Przepisy IZABELI DAJWŁOWSKIEJ-PRZEWŁOCKIEJ, sezon 5, Warszawa

Zadymka
Zadymka

PRZYSTAWKA:

Zadymka

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • sałata lodowa
  • opakowanie rukoli
  • opakowanie sera feta
  • 1/2 małego słoika suszonych pomidorów
  • garść pestek słonecznika
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
  • 4 łyżki konfitury z wiśni

Sposób przygotowania:

Sałatę i rukolę mieszamy w proporcji 2/3 do 1/3. Piersi z kurczaka grillujemy w piekarniku na złocisty kolor, a następnie wędzimy przez około dwie godziny w wędzarni. Odstawiamy do wystygnięcia. Piersi kroimy na paski. Ser feta podwędzamy w wędzarni, a następnie kroimy w kostki. Na talerzu układamy sałatę, rukolę, dodajmy bardzo drobno posiekane suszone pomidory, kilka pasków kurczaka i kostek sera feta, całość polewamy sosem przygotowanym ze zmieszanej oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Danie podajemy z dwiema konfiturami i prażonymi pestkami słonecznika.

DANIE GŁÓWNE:

Wypas

Wypas
Wypas

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 30 dag szpondra lub 2 kostki wołowe
  • duża włoszczyzna
  • 2 średnie cebule
  • 150 g rodzynek
  • ocet winny
  • pieprz biały
  • kilka małych buraków
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • sól

Sposób przygotowania:

Mięso marynujemy dwa dni przed pieczeniem. Zalewamy je octem winnym i wodą w proporcjach 1: 1, tak, aby mięso było całkowicie zanurzone w marynacie, i odstawiamy do lodówki. Na kilka godzin przed pieczeniem mięso wyjmujemy z marynaty i nacieramy białym pieprzem, solą i obsmażamy z obu stron. Marynaty nie wylewamy. Usmażone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, wokół mięsa układamy obraną włoszczyznę, pokrojoną cebulę oraz kostki wołowe lub kawałki szpondra. Całość zalewamy około 1/3 marynaty. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 2-3 godziny i pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do czasu przygotowania pozostałych elementów dania. Sos z mięsa odlewamy, dodajemy rodzynki i na dużym ogniu redukujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Buraki gotujemy na parze, następnie odstawiamy do ostudzenia. Kroimy w grube plastry, polewamy sosem balsamicznym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Mięso kroimy w plastry, na które wykładamy rodzynki. Całość polewamy sosem. Podajemy z burakami i kopytkami.

Kopytka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 g mąki żytniej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2 garście świeżego szpinaku

Sposób przygotowania:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki wykładamy na stolnicę, formujemy w kulę, z której wycinamy 1/4 część i uzupełniamy ją mąką. Następnie dodajemy jajko oraz dla koloru zblanszowany, zmiksowany szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy ręką a następnie mikserem, do uzyskania gładkiej masy i dzielimy na cztery porcje. Z każdej formujemy wałeczek, który kroimy na kopytka. Gotowe kopytka wrzucamy do wrzątku i gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody.

DESER:

Sielsko

Sielsko
Sielsko

Składniki:

  • 1 ½ opakowania jogurtu naturalnego
  • 2 duże i 3 małe jajka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 kg mąki
  • świeże owoce: jeżyny, maliny, borówki amerykańskie
  • małe opakowanie kwaśnej śmietany
  • cukier puder i cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę łączymy z pianą z białek - powinna mieć konsystencję gęstszą niż ciasto na naleśniki. Placki smażymy na rozgrzanej patelni. Kiedy zaczną się rumienić, na wierzchu układamy owoce, a następnie przewracamy placki na drugą stronę i podsmażamy. Podajemy z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem lub cynamonem. Dekorujemy świeżą miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości