Przepisy IZABELI DAJWŁOWSKIEJ-PRZEWŁOCKIEJ, sezon 5, Warszawa

Zadymka
Zadymka

PRZYSTAWKA:

Zadymka

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    • sałata lodowa
      • opakowanie rukoli
        • opakowanie sera feta
          • 1/2 małego słoika suszonych pomidorów
            • garść pestek słonecznika
              • oliwa
                • ocet balsamiczny
                  • sól, pieprz
                    • 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
                      • 4 łyżki konfitury z wiśni

                        Sposób przygotowania:

                        Sałatę i rukolę mieszamy w proporcji 2/3 do 1/3. Piersi z kurczaka grillujemy w piekarniku na złocisty kolor, a następnie wędzimy przez około dwie godziny w wędzarni. Odstawiamy do wystygnięcia. Piersi kroimy na paski. Ser feta podwędzamy w wędzarni, a następnie kroimy w kostki. Na talerzu układamy sałatę, rukolę, dodajmy bardzo drobno posiekane suszone pomidory, kilka pasków kurczaka i kostek sera feta, całość polewamy sosem przygotowanym ze zmieszanej oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Danie podajemy z dwiema konfiturami i prażonymi pestkami słonecznika.

                        DANIE GŁÓWNE:

                        Wypas

                        Wypas
                        Wypas

                        Składniki:

                        • 1 kg wołowiny
                          • 30 dag szpondra lub 2 kostki wołowe
                            • duża włoszczyzna
                              • 2 średnie cebule
                                • 150 g rodzynek
                                  • ocet winny
                                    • pieprz biały
                                      • kilka małych buraków
                                        • pęczek świeżego szczypiorku
                                          • 1 łyżka sosu balsamicznego
                                            • sól

                                              Sposób przygotowania:

                                              Mięso marynujemy dwa dni przed pieczeniem. Zalewamy je octem winnym i wodą w proporcjach 1: 1, tak, aby mięso było całkowicie zanurzone w marynacie, i odstawiamy do lodówki. Na kilka godzin przed pieczeniem mięso wyjmujemy z marynaty i nacieramy białym pieprzem, solą i obsmażamy z obu stron. Marynaty nie wylewamy. Usmażone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, wokół mięsa układamy obraną włoszczyznę, pokrojoną cebulę oraz kostki wołowe lub kawałki szpondra. Całość zalewamy około 1/3 marynaty. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 2-3 godziny i pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do czasu przygotowania pozostałych elementów dania. Sos z mięsa odlewamy, dodajemy rodzynki i na dużym ogniu redukujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Buraki gotujemy na parze, następnie odstawiamy do ostudzenia. Kroimy w grube plastry, polewamy sosem balsamicznym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Mięso kroimy w plastry, na które wykładamy rodzynki. Całość polewamy sosem. Podajemy z burakami i kopytkami.

                                              Kopytka

                                              Składniki:

                                              • 1 kg ziemniaków
                                                • 30 g mąki żytniej
                                                  • 1 jajko
                                                    • sól, pieprz
                                                      • 2 garście świeżego szpinaku

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Ugotowane i ostudzone ziemniaki wykładamy na stolnicę, formujemy w kulę, z której wycinamy 1/4 część i uzupełniamy ją mąką. Następnie dodajemy jajko oraz dla koloru zblanszowany, zmiksowany szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy ręką a następnie mikserem, do uzyskania gładkiej masy i dzielimy na cztery porcje. Z każdej formujemy wałeczek, który kroimy na kopytka. Gotowe kopytka wrzucamy do wrzątku i gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody.

                                                        DESER:

                                                        Sielsko

                                                        Sielsko
                                                        Sielsko

                                                        Składniki:

                                                        • 1 ½ opakowania jogurtu naturalnego
                                                          • 2 duże i 3 małe jajka
                                                            • 2 łyżki cukru brązowego
                                                              • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
                                                                • szczypta soli
                                                                  • 1/2 kg mąki
                                                                    • świeże owoce: jeżyny, maliny, borówki amerykańskie
                                                                      • małe opakowanie kwaśnej śmietany
                                                                        • cukier puder i cynamon do smaku

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę łączymy z pianą z białek - powinna mieć konsystencję gęstszą niż ciasto na naleśniki. Placki smażymy na rozgrzanej patelni. Kiedy zaczną się rumienić, na wierzchu układamy owoce, a następnie przewracamy placki na drugą stronę i podsmażamy. Podajemy z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem lub cynamonem. Dekorujemy świeżą miętą.

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości