Przepisy IWONY TOMASZEWSKIEJ, 4 sezon, Białystok

Kieszonki Iwonki
Kieszonki Iwonki

PRZYSTAWKA:

Kieszonki Iwonki w rytmie salsy

Ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka oleju

Farsz

Składniki

  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • czosnek
  • 1 udko kurczaka lub indyka
  • 2-3 pomidory
  • sól, bazylia
  • ser ricotta
  • olej

Salsa

Składniki:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • mała puszka papryczek jalapeño
  • szczypiorek
  • sól, cukier

Sposób przygotowania:

Salsa:

Cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i papryczki. Smażymy do momentu odparowania soku, a następnie doprawiamy. Sos przekładamy do małych miseczek i dekorujemy posiekanym świeżym szczypiorkiem.

Farsz:

Udko kurczaka lub indyka gotujemy w rosole. Pokrojoną w kostkę cebulę szkolimy na maśle. Następnie dodajemy pokrojonego selera oraz paprykę. Smażymy chwilę na niewielkim ogniu delikatnie mieszając, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kosteczkę pomidory. Wszystko dusimy przez ok. 10 minut do momentu odparowania soku z pomidorów. Farsz zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie dodajemy mięso oraz ser ricotta. Całość doprawiamy solą oraz bazylią.

Pierogi:

Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy jajka oraz sól i przez około 10 minut wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając wodę i dodając łyżeczkę oleju, tak, aby ciasto odchodziło od ręki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Następnie gotowe ciasto dzielmy na porcje i rozwałkowujemy, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinamy z ciasta krążki, na nich układamy czubatą łyżeczkę nadzienia i sklejamy. Pierogi smażymy na głębokim tłuszczu do momentu zrumienienia. Podajemy z salsą.

DANIE GŁÓWNE:

Wieprz na chruście przytulony do zioła

Wieprz na chruście
Wieprz na chruście

Składniki:

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • tymianek, sól, pieprz, maggi, czosnek, oliwa

Sos

Składniki:

  • 50 dag kurek
  • 1 szklanka wina białego półsłodkiego
  • 1 cebula
  • śmietanka 30%
  • masło
  • mąka
  • pieprz biały

Masa na placki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Mięso:

Polędwiczki nacieramy przyprawami, owijamy w folię i wstawiamy na ok. 12 godzin do zamarynowania w lodówce. Następnie mięso obsmażamy na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron na złoto, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy powstałym na patelni sosem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 45 minut.

Placki:

Ziemniaki obieramy, suszymy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Odcedzamy nadmiar płynu, dodajemy startą cebulę i kolejno: jajka, przyprawy oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Sos:

Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz kurki. Dusimy na małym ogniu do momentu aż kurki będą miękkie. Dodajemy wino i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec wlewamy śmietankę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Możemy dodać trochę mąki, aby zagęścić sos. Doprawiamy pieprzem według uznania. Placki układamy na talerzu wraz z pokrojonymi w plastry polędwiczkami. Polewamy sosem kurkowym. Całość dekorujemy świeżą pietruszką.

DESER

Puzzle pszczelarza

Puzzle pszczelarza
Puzzle pszczelarza

Faworki

Składniki

  • 6 żółtek
  • 1/4 szklanki piwa jasnego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki

Polewa miodowa

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 margaryny
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, cienko rozwałkowujemy i wycinamy paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy litr oleju i wkładamy do niego maksymalnie po 3 faworki jednocześnie. Po około 20 sekundach, gdy od spodu zaczną się rumienić, przekładamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 20 sekund do czasu aż lekko się zarumienią. Faworki powinny być blado złote. Upieczone faworki układamy na papierowym ręczniku.

Polewa:

Wszystkie składniki masy wkładamy do garnka i gotujemy przez 40 minut ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i lepić się. Następnie zdejmujemy z ognia, studzimy.

Wykonanie mrowiska:

Na dużym talerzu lub półmisku układamy warstwę usmażonych faworków, które polewamy masą miodową, posypujemy makiem rodzynkami lub pokruszonymi orzechami (wedle uznania). Następnie układamy drugą warstwę i ponownie polewamy masą miodową i posypujemy makiem. Kolejne warstwy układamy tak samo aż do wykończenia składników.

Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

podziel się:

Pozostałe wiadomości