PRZYSTAWKA:
Kieszonki Iwonki w rytmie salsy
Ciasto
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- sól
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 jaja
- 1 łyżeczka oleju
Farsz
Składniki
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 1/2 zielonej papryki
- 1 łodyga selera naciowego
- czosnek
- 1 udko kurczaka lub indyka
- 2-3 pomidory
- sól, bazylia
- ser ricotta
- olej
Salsa
Składniki:
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 pomidory
- mała puszka papryczek jalapeño
- szczypiorek
- sól, cukier
Sposób przygotowania:
Salsa:
Cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i papryczki. Smażymy do momentu odparowania soku, a następnie doprawiamy. Sos przekładamy do małych miseczek i dekorujemy posiekanym świeżym szczypiorkiem.
Farsz:
Udko kurczaka lub indyka gotujemy w rosole. Pokrojoną w kostkę cebulę szkolimy na maśle. Następnie dodajemy pokrojonego selera oraz paprykę. Smażymy chwilę na niewielkim ogniu delikatnie mieszając, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kosteczkę pomidory. Wszystko dusimy przez ok. 10 minut do momentu odparowania soku z pomidorów. Farsz zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie dodajemy mięso oraz ser ricotta. Całość doprawiamy solą oraz bazylią.
Pierogi:
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy jajka oraz sól i przez około 10 minut wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając wodę i dodając łyżeczkę oleju, tak, aby ciasto odchodziło od ręki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Następnie gotowe ciasto dzielmy na porcje i rozwałkowujemy, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinamy z ciasta krążki, na nich układamy czubatą łyżeczkę nadzienia i sklejamy. Pierogi smażymy na głębokim tłuszczu do momentu zrumienienia. Podajemy z salsą.
DANIE GŁÓWNE:
Wieprz na chruście przytulony do zioła
Składniki:
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- tymianek, sól, pieprz, maggi, czosnek, oliwa
Sos
Składniki:
- 50 dag kurek
- 1 szklanka wina białego półsłodkiego
- 1 cebula
- śmietanka 30%
- masło
- mąka
- pieprz biały
Masa na placki
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- pieprz, sól
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Mięso:
Polędwiczki nacieramy przyprawami, owijamy w folię i wstawiamy na ok. 12 godzin do zamarynowania w lodówce. Następnie mięso obsmażamy na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron na złoto, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy powstałym na patelni sosem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 45 minut.
Placki:
Ziemniaki obieramy, suszymy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Odcedzamy nadmiar płynu, dodajemy startą cebulę i kolejno: jajka, przyprawy oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Sos:
Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz kurki. Dusimy na małym ogniu do momentu aż kurki będą miękkie. Dodajemy wino i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec wlewamy śmietankę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Możemy dodać trochę mąki, aby zagęścić sos. Doprawiamy pieprzem według uznania. Placki układamy na talerzu wraz z pokrojonymi w plastry polędwiczkami. Polewamy sosem kurkowym. Całość dekorujemy świeżą pietruszką.
DESER
Puzzle pszczelarza
Faworki
Składniki
- 6 żółtek
- 1/4 szklanki piwa jasnego
- 2 i 1/2 szklanki mąki
Polewa miodowa
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 margaryny
- 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, cienko rozwałkowujemy i wycinamy paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy litr oleju i wkładamy do niego maksymalnie po 3 faworki jednocześnie. Po około 20 sekundach, gdy od spodu zaczną się rumienić, przekładamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 20 sekund do czasu aż lekko się zarumienią. Faworki powinny być blado złote. Upieczone faworki układamy na papierowym ręczniku.
Polewa:
Wszystkie składniki masy wkładamy do garnka i gotujemy przez 40 minut ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i lepić się. Następnie zdejmujemy z ognia, studzimy.
Wykonanie mrowiska:
Na dużym talerzu lub półmisku układamy warstwę usmażonych faworków, które polewamy masą miodową, posypujemy makiem rodzynkami lub pokruszonymi orzechami (wedle uznania). Następnie układamy drugą warstwę i ponownie polewamy masą miodową i posypujemy makiem. Kolejne warstwy układamy tak samo aż do wykończenia składników.
Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >