Przepisy GRZEGORZA JANISZEWSKIEGO, sezon 5, Tarnów

Prolog à la Pinokio
Prolog à la Pinokio

PRZYSTAWKA:

Prolog a’la Pinokio

Składniki:

  • 4 małe naleśniki
  • 1/2 opakowania szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 1/2 kostki śmietankowego sera twarogowego
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jeżeli używamy szpinaku mrożonego należy go wcześniej rozmrozić i odsączyć. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy szpinak. Całość chwilę podsmażamy, aż do odparowania nadmiaru wody. Do ostudzonego szpinaku dodajemy pokruszony ser twarogowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na przygotowane wcześniej naleśniki wykładamy szpinakowy farsz, a następnie zwijamy w rulony lub stożki. Gotowe naleśniki delikatnie podsmażamy na patelni, aż do uzyskania chrupkości. Podajemy gorące, z odrobiną sałatki z grillowanego kurczaka, z winogronami i orzechami w sosie z jogurtu greckiego i majonezu.

Naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 40 ml oleju (do ciasta)

Sposób przygotowania:

Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (olej jest już w cieście).

DANIE GŁÓWNE:

Trylogia smaku

Trylogia smaku
Trylogia smaku

Składniki:

  • 800 g polędwicy wieprzowej
  • 60 ml oliwy
  • 50 g masła
  • 25 ml żubrówki 40%
  • 250 g kurek
  • sól, pieprz
  • 1/2 kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie obsmażamy ze wszystkich stron polędwiczki razem ze składnikami marynaty. Następnie obsmażone polędwiczki przekładamy naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-40 minut. Pozostałe na patelni składniki podlewamy żubrówką i odrobiną wody, dusimy przez 5 minut, a następnie przecieramy przez sito. Do powstałego sosu dodajemy masło i całość i jeszcze chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy dokładnie oczyszczone i usmażone na maśle kurki. Polędwiczki podajemy pokrojone w plastry z dowolnymi warzywami z wody i pieczonymi ziemniakami.

Marynata do mięsa:

  • 30 ml oliwy
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 3 źdźbła trawy żubrowej
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jabłko i cebulę kroimy w talarki. Trawę żubrową kruszymy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Tak przygotowanymi składnikami obkładamy doprawione solą i pieprzem mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.

DESER:

Sekret Balladyny

Sekret Balladyny
Sekret Balladyny

Składniki:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki świeżych malin
  • 10 dowolnych ciastek zbożowych

Sposób przygotowania:

Ciastka kruszymy i układamy na dnie szklanek lub pucharków, w których podamy deser. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Całość jeszcze przez chwilę miksujemy na najwyższych obrotach. Gotowym kremem przykrywamy warstwę ciastek. Maliny rozgniatamy widelcem lub krótko miksujemy z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru, i wykładamy na warstwę kremu mascarpone. Deser podajemy schłodzony.

podziel się:

Pozostałe wiadomości