PRZYSTAWKA:
Prolog a’la Pinokio
Składniki:
- 4 małe naleśniki
- 1/2 opakowania szpinaku (świeży lub mrożony)
- 1/2 kostki śmietankowego sera twarogowego
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jeżeli używamy szpinaku mrożonego należy go wcześniej rozmrozić i odsączyć. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy szpinak. Całość chwilę podsmażamy, aż do odparowania nadmiaru wody. Do ostudzonego szpinaku dodajemy pokruszony ser twarogowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na przygotowane wcześniej naleśniki wykładamy szpinakowy farsz, a następnie zwijamy w rulony lub stożki. Gotowe naleśniki delikatnie podsmażamy na patelni, aż do uzyskania chrupkości. Podajemy gorące, z odrobiną sałatki z grillowanego kurczaka, z winogronami i orzechami w sosie z jogurtu greckiego i majonezu.
Naleśniki
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 ½ szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 40 ml oleju (do ciasta)
Sposób przygotowania:
Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (olej jest już w cieście).
DANIE GŁÓWNE:
Trylogia smaku
Składniki:
- 800 g polędwicy wieprzowej
- 60 ml oliwy
- 50 g masła
- 25 ml żubrówki 40%
- 250 g kurek
- sól, pieprz
- 1/2 kg ziemniaków
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie obsmażamy ze wszystkich stron polędwiczki razem ze składnikami marynaty. Następnie obsmażone polędwiczki przekładamy naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-40 minut. Pozostałe na patelni składniki podlewamy żubrówką i odrobiną wody, dusimy przez 5 minut, a następnie przecieramy przez sito. Do powstałego sosu dodajemy masło i całość i jeszcze chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy dokładnie oczyszczone i usmażone na maśle kurki. Polędwiczki podajemy pokrojone w plastry z dowolnymi warzywami z wody i pieczonymi ziemniakami.
Marynata do mięsa:
- 30 ml oliwy
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 źdźbła trawy żubrowej
- 1 jabłko
- 1 cebula
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jabłko i cebulę kroimy w talarki. Trawę żubrową kruszymy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Tak przygotowanymi składnikami obkładamy doprawione solą i pieprzem mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.
DESER:
Sekret Balladyny
Składniki:
- 330 ml śmietany 30%
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki świeżych malin
- 10 dowolnych ciastek zbożowych
Sposób przygotowania:
Ciastka kruszymy i układamy na dnie szklanek lub pucharków, w których podamy deser. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Całość jeszcze przez chwilę miksujemy na najwyższych obrotach. Gotowym kremem przykrywamy warstwę ciastek. Maliny rozgniatamy widelcem lub krótko miksujemy z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru, i wykładamy na warstwę kremu mascarpone. Deser podajemy schłodzony.