Przepisy GRACJANA KONSTANTYNOWICZA, 4 sezon, Białystok

Kremowy swing
Kremowy swing

PRZYSTAWKA:

Kremowy swing

Składniki:

  • seler naciowy (250-300g)
  • 1 cebula
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 l bulionu z drobiu
  • ok. 100 g serka topionego o smaku śmietanowym
  • 3 ząbki czosnku
  • prażone migdały lub orzechy

Sposób przygotowania:

Seler, cebulę drobno kroimy. Do rozpuszczonego na patelni masła dodajemy posiekany czosnek, następnie cebulę i seler. Całość podsmażamy. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy jeszcze przez ok. 10 min. Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony. Całość miksujemy. Krem podajemy udekorowany prażonymi migdałami lub orzechami.

DANIE GŁÓWNE:

Sprawdzian z łososia

Sprawdzian z łososia
Sprawdzian z łososia

Składniki:

  • 0,8 kg filet łososia
  • 25 dag ser gouda
  • 6 łyżek majonezu
  • papryka słodka mielona
  • papryka chili mielona
  • pieprz biały mielony
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Filet łososia oczyszczamy i dzielimy na cztery porcje. Każdy kawałek posypujemy białym i czarnym pieprzem. Następnie przyprawione kawałki łososia układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy startym serem. Całość smarujemy majonezem. Rybę pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 35 min. 10 min przed końcem pieczenia posypujemy słodką papryką i chili.

Sałatka

Składniki:

  • mix sałat – ok. 150g
  • pestki prażone słonecznika
  • cytryna
  • owoc kaki
  • oliwa z oliwek
  • mix przypraw do sałatek
  • suszone pomidory
  • suszone oregano,
  • suszona bazylia

Sałaty drobno kroimy i mieszamy. Do 1/3 szklanki oliwy dodajemy pół wyciśniętej cytryny bez pestek. Wsypujemy mix przypraw, oregano, bazylię i mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy sałaty. Całość posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i mieszamy. Kaki obieramy ze skórki i kroimy drobno w kostkę. Owoc dodajemy na końcu na ułożoną na talerzu sałatkę.

DESER:

Serowa kontra

Serowa kontra
Serowa kontra

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 kg sera białego mielonego
  • 1 margaryna
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 10 paczek herbatników
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • żurawina suszona
  • 2 tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania:

Cukier rozpuszczamy z margaryną. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy ser, jajko, budynie rozpuszczone w 1/2 szklanki mleka oraz żurawinę. Całość dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. W pucharkach układamy herbatniki, na które wykładamy gotową masę, następnie czynność powtarzamy. Po wystygnięciu polewamy rozpuszczoną czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Deser podajemy przybrany truskawkami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości