PRZYSTAWKA:
Kremowy swing
Składniki:
- seler naciowy (250-300g)
- 1 cebula
- 1/3 kostki masła
- 1/2 l bulionu z drobiu
- ok. 100 g serka topionego o smaku śmietanowym
- 3 ząbki czosnku
- prażone migdały lub orzechy
Sposób przygotowania:
Seler, cebulę drobno kroimy. Do rozpuszczonego na patelni masła dodajemy posiekany czosnek, następnie cebulę i seler. Całość podsmażamy. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy jeszcze przez ok. 10 min. Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony. Całość miksujemy. Krem podajemy udekorowany prażonymi migdałami lub orzechami.
DANIE GŁÓWNE:
Sprawdzian z łososia
Składniki:
- 0,8 kg filet łososia
- 25 dag ser gouda
- 6 łyżek majonezu
- papryka słodka mielona
- papryka chili mielona
- pieprz biały mielony
- pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Filet łososia oczyszczamy i dzielimy na cztery porcje. Każdy kawałek posypujemy białym i czarnym pieprzem. Następnie przyprawione kawałki łososia układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy startym serem. Całość smarujemy majonezem. Rybę pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 35 min. 10 min przed końcem pieczenia posypujemy słodką papryką i chili.
Sałatka
Składniki:
- mix sałat – ok. 150g
- pestki prażone słonecznika
- cytryna
- owoc kaki
- oliwa z oliwek
- mix przypraw do sałatek
- suszone pomidory
- suszone oregano,
- suszona bazylia
Sałaty drobno kroimy i mieszamy. Do 1/3 szklanki oliwy dodajemy pół wyciśniętej cytryny bez pestek. Wsypujemy mix przypraw, oregano, bazylię i mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy sałaty. Całość posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i mieszamy. Kaki obieramy ze skórki i kroimy drobno w kostkę. Owoc dodajemy na końcu na ułożoną na talerzu sałatkę.
DESER:
Serowa kontra
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 kg sera białego mielonego
- 1 margaryna
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 10 paczek herbatników
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- żurawina suszona
- 2 tabliczki białej czekolady
Sposób przygotowania:
Cukier rozpuszczamy z margaryną. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy ser, jajko, budynie rozpuszczone w 1/2 szklanki mleka oraz żurawinę. Całość dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. W pucharkach układamy herbatniki, na które wykładamy gotową masę, następnie czynność powtarzamy. Po wystygnięciu polewamy rozpuszczoną czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Deser podajemy przybrany truskawkami.