PRZYSTAWKA:
Do trzech razy sztuka
Składniki:
- 1 bagietka
- oliwa z oliwek
- 5 pomidorów malinowych
- 3 ząbki czosnku
- pęczek świeżej bazylii
- 1 puszka tuńczyka
- 1 cebulka dymka
- 1 cukinia
- 1 mały słoik czarnych oliwek
- 1 mały słoik kaparów
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bagietkę kroimy na kromki. Każdą smarujemy oliwą z oliwek oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Kromki zapiekamy w piekarniku. Podajemy po jednej grzance z każdym farszem.
Farsz 1:
Pomidory kroimy na drobną kostkę i mieszamy z oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Farsz 2:
Drobno pokrojoną cukinię smażymy na oliwie z oliwek z wyciśniętym ząbkiem czosnku i posiekaną cebulką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojone oliwki. Całość mieszamy.
Farsz 3:
Tuńczyka miksujemy z kaparami. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
DANIE GŁÓWNE:
Racja bytu
Składniki:
- 2 opakowania szpinakowego makaron tagliatelle
- 1 cukinia
- 1 mały słoik czarnych oliwek
- 750 dag krewetek
- 5 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 małe opakowanie parmezanu
- 1 opakowanie sera feta
- 1 opakowanie sera pleśniowego
- sos balsamiczny do dekoracji
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony w cienkie plastry imbir. Dodajemy obrane i oczyszczone krewetki. Podsmażamy do momentu zaróżowienia krewetek, nie dłużej, aby nie stały się za twarde. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cukinię, oliwki oraz posiekany czosnek. Następnie dodajemy oba sery. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i dokładnie mieszamy. Tagliatelle gotujemy według opisu na opakowaniu, a następnie mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem. Podajemy na talerzu udekorowanym sosem balsamicznym.
DESER:
Sedno sprawy
Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów
- 1/2 szklanki likieru amaretto
- 4 żółtka
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1/2 kg truskawek
- 4 filiżanki parzonej kawy
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- kawa rozpuszczalna do dekoracji
- 1 płaska łyżka śmietany kremówki
- melisa do dekoracji
Sposób przygotowania:
Kawę zaparzamy, dolewamy amaretto i odstawiamy do wystygnięcia. Mascarpone miksujemy ze śmietaną, dodajemy żółtka i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Biszkopty moczymy w kawie. Truskawki kroimy w plasterki. Następnie w pucharkach układamy warstwowo: biszkopty, truskawki i masę z mascarpone. Całość posypujemy kawą rozpuszczalną i ozdabiamy melisą.