Przepisy Ewy Kaczmarek, sezon 6, Jelenia Góra

Grunt to niezłe jaja!.jpg
Grunt to niezłe jaja!.jpg

PRZYSTAWKA:

Grunt to niezłe jaja

Składniki:

  • 6 jajek
  • około 1/2kg pieczarek
  • 4 cebule szalotki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • koperek
  • pietruszka
  • gorczyca
  • tymianek
  • 2 łyżki majonezu
  • płatki migdałowe
  • olej roślinny do smażenia
  • chleb
  • masło

Sposób przygotowania: Ugotowane na twardo jajka kroimy wzdłuż razem ze skorupką i wydrążamy środek. Zachowujemy skorupki. Smażymy na oleju starte pieczarki i cebule. Wydrążone ze skorupek środek miksujemy z pieczarkami, cebulą, dodajemy sól, pieprz i pozostałe przyprawy do smaku oraz 2 łyżki majonezu. Połówki skorupek wypełniamy powstałym farszem, na wierzch posypujemy płatki migdałowe. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 50°C do momentu, aż płatki migdałowe zarumienią się. Podajemy z chlebem i masłem.

Za Chiny Ludowe.jpg
Za Chiny Ludowe.jpg

DANIE GŁÓWNE:

Za Chiny ludowe czyli kurczak Satay

Marynata do kurczaka

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki startego imbiru
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • pół łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 4 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 4 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego
  • 4 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • olej
  • sok z całej limonki

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka kroimy w kostkę. W misce łączymy starty na tarce czosnek, imbir, sok z limonki, sos sojowy, sos ostrygowy oraz przyprawy. Dodajemy 4 łyżki oleju arachidowego. Mięso obtaczamy w marynacie i przechowujemy w lodówce przez całą noc. Następnego dnia nabijamy kawałki kurczaka na patyczki bambusowe i smażymy na patelni grillowej.

Sos orzechowy

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • łyżka oleju arachidowego
  • pół łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • pół łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego
  • garść pokruszonych orzeszków ziemnych nie solonych
  • łyżka pasty z tamaryndowca
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • limonka
  • brązowy cukier

Sposób przygotowania:

W misce przygotowujemy pastę ze startego na tarce czosnku i imbiru z dodatkiem sosu sojowego, oleju arachidowego oraz przypraw. Pastę smażymy na patelni około 2 minuty, po czym dodajemy mleczko kokosowe, łyżeczkę pasty z tamaryndowca oraz pokruszone orzeszki ziemne. Doprawiamy sokiem z limonki, ewentualnie dodajemy niewielką ilość brązowego cukru.

Surówka chińska

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki octu ryżowego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy ocet ryżowy, olej, następnie dodajemy sól i cukier. Podgrzewamy mieszając do momentu rozpuszczenia składników. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodajemy zmiażdżony czosnek, całość zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Surówkę podajemy schłodzoną

Chińska sałatka z zielonego ogórka

Składniki:

  • 2 duże ogórki zielone
  • 3 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
  • sól

Sposób przygotowania:

Ogórka ze skórką kroimy na kawałki, delikatnie solimy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie ogórki odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy posiekany czosnek oraz chilli. Całość zalewamy octem ryżowym. Na patelni podgrzewamy olej arachidowy do momentu, aż pojawi się dym. Skwierczącym olejem polewamy sałatkę. Podajemy schłodzone.

Ryż smażony z jajkiem

Składniki:

  • ryż biały, długoziarnisty
  • czosnek
  • 4 cebule dymki
  • garść mrożonego groszku
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka
  • woda
  • olej arachidowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Ugotowany ryż rozkładamy na blaszce do wyschnięcia. Jajka roztrzepujemy z 8 łyżkami wody, solą i pieprzem. W woku rozgrzewamy olej, wlewamy pierwszą porcję roztrzepanych jajek. Rozprowadzamy masę obracając wokiem, smażymy bez mieszania. Przenosimy omlet na deskę, kroimy w cienkie paski. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałą część masy jajecznej. Ponownie wlewamy do woka olej, dodajemy dymkę i czosnek. Smażymy ok. 1 minuty po czym dodajemy wystudzony ryż oraz rozmrożony groszek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Na koniec dodajemy pokrojone w paski omlety. Gotowy ryż posypujemy szczypiorkiem z cebuli dymki.

Wiśnie z polotem.jpg
Wiśnie z polotem.jpg

DESER:

Wisienki z polotem

Składniki:

  • opakowanie mrożonych wiśni
  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka i 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • cukier puder
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wiśnie rozmrażamy. Masło łączymy z mąką, 5 żółtkami, proszkiem do pieczenia i 3 łyżkami cukru. Powstałe ciasto dzielimy na trzy porcje, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i umieszczamy w zamrażarce na około. 30 minut. Na 5 minut przed wyjęciem ciasta z zamrażalnika ubijamy 5 białek z 1 szklanką cukru. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy drugą porcję ciasta, na nią układamy wiśnie, następnie rozprowadzamy warstwę z kakao. Kolejną warstwę stanowi piana z białek z cukrem. Na wierzch kładziemy ostatnią, najcieńszą warstwę ciasta. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180°C. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości