PRZYSTAWKA:
Grunt to niezłe jaja
Składniki:
- 6 jajek
- około 1/2kg pieczarek
- 4 cebule szalotki
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- koperek
- pietruszka
- gorczyca
- tymianek
- 2 łyżki majonezu
- płatki migdałowe
- olej roślinny do smażenia
- chleb
- masło
Sposób przygotowania: Ugotowane na twardo jajka kroimy wzdłuż razem ze skorupką i wydrążamy środek. Zachowujemy skorupki. Smażymy na oleju starte pieczarki i cebule. Wydrążone ze skorupek środek miksujemy z pieczarkami, cebulą, dodajemy sól, pieprz i pozostałe przyprawy do smaku oraz 2 łyżki majonezu. Połówki skorupek wypełniamy powstałym farszem, na wierzch posypujemy płatki migdałowe. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 50°C do momentu, aż płatki migdałowe zarumienią się. Podajemy z chlebem i masłem.
DANIE GŁÓWNE:
Za Chiny ludowe czyli kurczak Satay
Marynata do kurczaka
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 8 ząbków czosnku
- 4 łyżeczki startego imbiru
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- pół łyżeczki sproszkowanego chilli
- 4 łyżeczki sproszkowanej kolendry
- 4 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego
- 4 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżki oleju arachidowego
- olej
- sok z całej limonki
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę. W misce łączymy starty na tarce czosnek, imbir, sok z limonki, sos sojowy, sos ostrygowy oraz przyprawy. Dodajemy 4 łyżki oleju arachidowego. Mięso obtaczamy w marynacie i przechowujemy w lodówce przez całą noc. Następnego dnia nabijamy kawałki kurczaka na patyczki bambusowe i smażymy na patelni grillowej.
Sos orzechowy
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- łyżka oleju arachidowego
- pół łyżeczki sproszkowanej kolendry
- pół łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego
- garść pokruszonych orzeszków ziemnych nie solonych
- łyżka pasty z tamaryndowca
- 200 ml mleczka kokosowego
- limonka
- brązowy cukier
Sposób przygotowania:
W misce przygotowujemy pastę ze startego na tarce czosnku i imbiru z dodatkiem sosu sojowego, oleju arachidowego oraz przypraw. Pastę smażymy na patelni około 2 minuty, po czym dodajemy mleczko kokosowe, łyżeczkę pasty z tamaryndowca oraz pokruszone orzeszki ziemne. Doprawiamy sokiem z limonki, ewentualnie dodajemy niewielką ilość brązowego cukru.
Surówka chińska
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki octu ryżowego
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy ocet ryżowy, olej, następnie dodajemy sól i cukier. Podgrzewamy mieszając do momentu rozpuszczenia składników. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodajemy zmiażdżony czosnek, całość zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Surówkę podajemy schłodzoną
Chińska sałatka z zielonego ogórka
Składniki:
- 2 duże ogórki zielone
- 3 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
- sól
Sposób przygotowania:
Ogórka ze skórką kroimy na kawałki, delikatnie solimy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie ogórki odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy posiekany czosnek oraz chilli. Całość zalewamy octem ryżowym. Na patelni podgrzewamy olej arachidowy do momentu, aż pojawi się dym. Skwierczącym olejem polewamy sałatkę. Podajemy schłodzone.
Ryż smażony z jajkiem
Składniki:
- ryż biały, długoziarnisty
- czosnek
- 4 cebule dymki
- garść mrożonego groszku
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- 4 jajka
- woda
- olej arachidowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Ugotowany ryż rozkładamy na blaszce do wyschnięcia. Jajka roztrzepujemy z 8 łyżkami wody, solą i pieprzem. W woku rozgrzewamy olej, wlewamy pierwszą porcję roztrzepanych jajek. Rozprowadzamy masę obracając wokiem, smażymy bez mieszania. Przenosimy omlet na deskę, kroimy w cienkie paski. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałą część masy jajecznej. Ponownie wlewamy do woka olej, dodajemy dymkę i czosnek. Smażymy ok. 1 minuty po czym dodajemy wystudzony ryż oraz rozmrożony groszek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Na koniec dodajemy pokrojone w paski omlety. Gotowy ryż posypujemy szczypiorkiem z cebuli dymki.
DESER:
Wisienki z polotem
Składniki:
- opakowanie mrożonych wiśni
- 3 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka i 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- cukier puder
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wiśnie rozmrażamy. Masło łączymy z mąką, 5 żółtkami, proszkiem do pieczenia i 3 łyżkami cukru. Powstałe ciasto dzielimy na trzy porcje, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i umieszczamy w zamrażarce na około. 30 minut. Na 5 minut przed wyjęciem ciasta z zamrażalnika ubijamy 5 białek z 1 szklanką cukru. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy drugą porcję ciasta, na nią układamy wiśnie, następnie rozprowadzamy warstwę z kakao. Kolejną warstwę stanowi piana z białek z cukrem. Na wierzch kładziemy ostatnią, najcieńszą warstwę ciasta. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180°C. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.