PRZYSTAWKA:
Karmazynowy przypływ
Składniki:
- 500 g białego sera mielonego (jak na sernik)
- 2 śmietankowe serki topione (w kształcie kiełbaski)
- 250 g białego sera półtłustego
- 2 duże czerwone papryki
- 2 korniszony
- 4 plastry szynki dojrzewającej (szwardzwaldzkiej lub parmeńskiej)
- 2 łyżki kaparów
- 4 kawałki suszonych pomidorów w zalewie
- 1 czubata łyżeczka papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- płatki chilli
- świeża bazylia
- roszponka
Sposób przygotowania:
Z papryk wydrążamy gniazda nasienne. Każdą oczyszczoną paprykę dzielimy na pół uzyskując w sumie cztery „łódeczki”. Następnie przygotowujemy dwie pasty serowe. Połowę sera mielonego miksujemy z serkami topionymi. Szynkę i korniszony bardzo drobno siekamy. Oba składniki dodajemy do masy serowej i mieszamy doprawiając solą, pieprzem i płatkami chilli. Drugą połowę twarogu mielonego miksujemy z twarogiem półtłustym, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Pomidory i kapary bardzo drobno siekamy. Oba składniki dodajemy do masy serowej i mieszamy doprawiając solą, pieprzem, papryką w proszku i płatkami chilli. Paprykowe łódeczki wypełniamy masami serowymi. Możemy to zrobić przy użyciu szprycy cukierniczej. Listki bazylii nadziewamy na wykałaczki tak, aby wyglądały jak żagle. Utworzone „maszty” stawiamy po jednym na każdej łódeczce. Gotowe łódeczki układamy na talerzu udekorowanym bazylią i roszponką.
DANIE GŁÓWNE:
Wiking Italiano
Składniki:
- 4 filety z czarniaka lub dorsza
- 750 g ziemniaków
- 200 ml śmietany 30%
- 2 cebule
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 4 – 5 dużych dojrzałych pomidorów (poza sezonem używamy pomidorów z puszki)
- 3 kule sera mozzarella
- świeża bazylia
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rybę kroimy na duże kawałki i marynujemy w soli, pieprzu i soku z cytryny, przynajmniej przez trzy godziny. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, około 10 minut od zagotowania (tak, żeby były niedogotowane) i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie obieramy, kroimy na talarki grubości pół centymetra i układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Możemy to zrobić warstwowo. Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, które rozkładamy na ziemniakach. Całość zalewamy śmietaną. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, wycinamy zieloną, twardą część od szypułki i kroimy na dość grube plastry. Na ziemniakach z cebulą układamy kawałki zamarynowanej ryby. Na wierzchu układamy pomidory tak, aby szczelnie przykryły rybę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na pomidorach układamy plastry mozzarelli. Całość pieczemy w temperaturze 180oC przez pół godziny, jeśli to możliwe, połowę czasu na niższej, a połowę na wyższej półce piekarnika. Danie podajemy ozdobione liśćmi świeżej bazylii.
DESER:
Maliny z głębiny
Składniki:
- 2 opakowania serka mascarpone
- 500 ml śmietany 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 szklanki malin świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka cukru pudru
- konfitura malinowa
Sposób przygotowania:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy mikserem, dodając stopniowo cukier puder, w ilości zależnej od pożądanej słodkości deseru. Odkładamy 4 łyżki do dekoracji i wstawiamy do lodówki. Pozostałą śmietanę mieszamy z serkiem mascarpone i ubijamy mikserem. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy maliny, odkładając cztery ładne owoce, do ozdoby. Masę z malinami miksujemy. Do drugiej części dodajemy roztopioną czekoladę i również miksujemy. Do masy czekoladowej możemy jeszcze dodać dwie łyżki konfitury malinowej. Na dno wysokiej szklanki wkładamy łyżkę konfitury malinowej a następnie układamy warstwami na zmianę (szprycą lub łyżką) masę malinową i czekoladową. Ostatnią warstwę dekorujemy kleksem śmietany i ozdabiamy świeżymi malinami. Gotowy deser schładzamy wstawiając do lodówki na minimum 30 minut.