Przepisy DOROTY PUCHALSKIEJ, 4. edycja, Warszawa

Zwinięty na gorącym uczynku
Zwinięty na gorącym uczynku

PRZYSTAWKA:

Zeznania Romana Saltimbocca czyli zwinięty na gorącym uczynku

Składniki:

  • 4 kotlety cielęce
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • świeże liście szałwii
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • kieliszek białego wina
  • pieprz
  • szalotka

Sposób przygotowania:

Kotlety cielęce płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy na plastry grubości 4-5 mm. Mięso układamy na desce, przykrywany płatem szynki, listkiem szałwii i zawijamy, zaczynając od najwęższego końca. Zabezpieczamy roladkę wykałaczkami lub metalowymi szpikulcami. Na średnim ogniu rozgrzewamy dużą patelnię. Dodajemy oliwę i masło, obsmażamy roladki na złoty kolor. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę. Następnie podlewamy je winem. Odparowujemy, zmniejszamy płomień i dusimy około godziny, dodając od czasu do czasu trochę gorącej wody. W trakcie duszenia roladki trzeba często obracać. Na koniec potrawę posypujemy szczyptą pieprzu i podajemy na gorąco. Do dania idealnie pasuje mieszanka sałat: radicchio, roszponka, sałata lodowa skropiona oliwą z oliwek, sosem balsamicznymi i sokiem z cytryny.

Sałatka

Składniki:

  • mix sałat
  • 1 pomarańcza
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • ogórek
  • cebula czerwona, cebula biała
  • 4 truskawki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy na połówki. Ogórka pozbawiamy gniazd nasiennych, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy na cienkie plasterki. Pomarańczę obieramy i wycinamy jej miąższ bez białej skórki. Truskawki kroimy w plasterki. Całość solimy, dodajemy pieprzu i odrobinę oliwy z oliwek. Układamy na talerzu i polewamy octem balsamicznym.

DANIE GŁÓWNE:

Zatrzymany Aragosta czyli czarne sprawki Omara

Czekolada w wiosennej krainie
Czekolada w wiosennej krainie

Składniki:

  • 1 - 2 mrożone homary
  • 600 g czarnego makaronu
  • 500 g pomidorów koktajlowych
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g parmezanu
  • 3 szalotki
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • kilka liści świeżej bazylii
  • sól morska
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Mrożonego homara wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 5-7 minut. Po ugotowaniu przecinamy skorupę homara i wyciągamy mięso z ogona. To samo robimy ze szczypcami. Wydobyte mięso kroimy na średniej wielkości kawałki. Pomidorki kroimy na połówki i wkładamy do garnka, dodajemy posiekane ząbki czosnku i bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili oraz szalotkę. Na koniec dodajemy dwie duże łyżki masła i gotujemy do momentu aż pomidory zmiękną. Doprawiamy pieprzem i solą. Wlewamy białe wytrawne wino i gotujemy do jego całkowitego odparowania. Makaron gotujemy al dente. Liście świeżej bazylii mieszamy z kawałkami homara. Następnie homara dodajemy do pomidorów i podgrzewamy przez 5 minut ciągle mieszając. Dodajemy makaron i wszystko ze sobą mieszamy. Gotowe danie podajemy od razu po przygotowaniu posypane świeżo startym parmezanem.

DESER:

Alibi Adama

Alibi Adama
Alibi Adama

Kruszonka

Składniki:

  • 75 g masła
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 125 g cukru
  • 160 g mąki
  • cynamon - do smaku
  • 1 kg jabłek

Sposób przygotowania:

Składniki mieszamy. Zagniatany ciasto, które wstawiamy na 20-30 minut do lodówki. Następnie rozdrabniamy do konsystencji mokrego piasku, który powinien się zlepić w grudki. Jabłka obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, mieszamy z cynamonem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.

Lody imbirowe

Składniki:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 125 g cukru pudru
  • świeży imbir
  • imbir sproszkowany

Sposób przygotowania:

Imbir ścieramy na tarce. Składniki mieszamy, miksujemy. Do smaku dodajemy imbir sproszkowany. Studzimy około godziny w lodówce. Następnie przelewamy do maszynki do robienia lodów. Po około godzinie masę przekładamy do plastikowego naczynia i zamrażamy przez następną godzinę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości