PRZYSTAWKA:
Zeznania Romana Saltimbocca czyli zwinięty na gorącym uczynku
Składniki:
- 4 kotlety cielęce
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- świeże liście szałwii
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- kieliszek białego wina
- pieprz
- szalotka
Sposób przygotowania:
Kotlety cielęce płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy na plastry grubości 4-5 mm. Mięso układamy na desce, przykrywany płatem szynki, listkiem szałwii i zawijamy, zaczynając od najwęższego końca. Zabezpieczamy roladkę wykałaczkami lub metalowymi szpikulcami. Na średnim ogniu rozgrzewamy dużą patelnię. Dodajemy oliwę i masło, obsmażamy roladki na złoty kolor. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę. Następnie podlewamy je winem. Odparowujemy, zmniejszamy płomień i dusimy około godziny, dodając od czasu do czasu trochę gorącej wody. W trakcie duszenia roladki trzeba często obracać. Na koniec potrawę posypujemy szczyptą pieprzu i podajemy na gorąco. Do dania idealnie pasuje mieszanka sałat: radicchio, roszponka, sałata lodowa skropiona oliwą z oliwek, sosem balsamicznymi i sokiem z cytryny.
Sałatka
Składniki:
- mix sałat
- 1 pomarańcza
- kilka pomidorów koktajlowych
- ogórek
- cebula czerwona, cebula biała
- 4 truskawki
- sól
- pieprz
- oliwa
- ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy na połówki. Ogórka pozbawiamy gniazd nasiennych, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy na cienkie plasterki. Pomarańczę obieramy i wycinamy jej miąższ bez białej skórki. Truskawki kroimy w plasterki. Całość solimy, dodajemy pieprzu i odrobinę oliwy z oliwek. Układamy na talerzu i polewamy octem balsamicznym.
DANIE GŁÓWNE:
Zatrzymany Aragosta czyli czarne sprawki Omara
Składniki:
- 1 - 2 mrożone homary
- 600 g czarnego makaronu
- 500 g pomidorów koktajlowych
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 100 g parmezanu
- 3 szalotki
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- masło
- oliwa z oliwek
- kilka liści świeżej bazylii
- sól morska
- czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Mrożonego homara wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 5-7 minut. Po ugotowaniu przecinamy skorupę homara i wyciągamy mięso z ogona. To samo robimy ze szczypcami. Wydobyte mięso kroimy na średniej wielkości kawałki. Pomidorki kroimy na połówki i wkładamy do garnka, dodajemy posiekane ząbki czosnku i bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili oraz szalotkę. Na koniec dodajemy dwie duże łyżki masła i gotujemy do momentu aż pomidory zmiękną. Doprawiamy pieprzem i solą. Wlewamy białe wytrawne wino i gotujemy do jego całkowitego odparowania. Makaron gotujemy al dente. Liście świeżej bazylii mieszamy z kawałkami homara. Następnie homara dodajemy do pomidorów i podgrzewamy przez 5 minut ciągle mieszając. Dodajemy makaron i wszystko ze sobą mieszamy. Gotowe danie podajemy od razu po przygotowaniu posypane świeżo startym parmezanem.
DESER:
Alibi Adama
Kruszonka
Składniki:
- 75 g masła
- 40 g zmielonych migdałów
- 125 g cukru
- 160 g mąki
- cynamon - do smaku
- 1 kg jabłek
Sposób przygotowania:
Składniki mieszamy. Zagniatany ciasto, które wstawiamy na 20-30 minut do lodówki. Następnie rozdrabniamy do konsystencji mokrego piasku, który powinien się zlepić w grudki. Jabłka obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, mieszamy z cynamonem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
Lody imbirowe
Składniki:
- 300 ml śmietany 36%
- 300 ml mleka 3,2%
- 125 g cukru pudru
- świeży imbir
- imbir sproszkowany
Sposób przygotowania:
Imbir ścieramy na tarce. Składniki mieszamy, miksujemy. Do smaku dodajemy imbir sproszkowany. Studzimy około godziny w lodówce. Następnie przelewamy do maszynki do robienia lodów. Po około godzinie masę przekładamy do plastikowego naczynia i zamrażamy przez następną godzinę.