PRZYSTAWKA
Nachos macho
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego lub indyczego
- puszka kukurydzy
- puszka hiszpańskiej czerwonej fasoli
- puszka pomidorów bez skórki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- trzy świeże papryki
- dwie cebule
- świeży czosnek
- 300 ml bulionu
- kilka sztuk papryczek jalapeno
- oregano
- bazylia
- sól pieprz
- papryka w proszku
- starty ser
- chipsy nachos
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie aż wszystko się delikatnie zacznie szklić. Następnie dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszając, smażymy przez około 15 min. Doprawiamy do smaku. Następnie w odpowiedniej kolejności dodajemy: drobno pokrojoną paprykę, kukurydzę, czerwoną fasolę, pomidory, koncentrat pomidorowy, posiekane ostre papryczki i około 300 ml bulionu. Jeżeli jest to konieczne jeszcze doprawiamy. Gotujemy do momentu kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę podajemy posypaną startym serem z nachosami.
DANIE GŁÓWNEPesto pollo
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- oliwa
- mąka
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- ziemniaki
- suszona bazylia
- suszone oregano
- masło
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, zagotowujemy i odcedzamy. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy ziołami, polewamy oliwą i pieczemy w temperaturze do 190°C aż lekko zbrązowieją. Piersi z kurczaka, porcjujemy, następnie obtaczamy w mące i zawijamy w szynkę parmeńską. Smażymy na lekko rozgrzanej aż do zrumienienia. Następnie dodajemy. śmietanę i pesto.
Sałata grecka
Składniki:
- sałata
- oliwa
- oliwki
- pomidor
- ser feta
- ogórek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki drobno kroimy i dokładnie mieszamy.
Pesto bazyliowe
Składniki:
- 2 pęczki świeżej bazylii
- orzeszki pini
- czosnek
- oliwa
- parmezan
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem miksujemy.
DESER
Czekoladowy wulkan
Składniki :
- 250 g masła
- 100 g ciemnej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 3-4 łyżki mielonych migdałów
- 3 łyżeczki likieru bombardino lub jajecznego
- kilka łyżek cukru pudru
- 3 żółtka i 3 jajka
- maliny lub truskawki
- cukier
Sposób przygotowania:
Czekoladę z masłem roztapiamy delikatnie mieszając. Żółtka z jajkami ubijamy na puszysty krem. Wszystkie składniki łączymy: roztopione masło z czekoladą, ubite jajka, migdały oraz likier. Żaroodporne miseczki smarujemy masłem. Połączoną masę wlewamy do miseczek. Pieczemy w temperaturze 230°C przez około 8-12 minut. Deser powinien być chrupiący na wierzchu i delikatnie płynny w środku. Wierzch deseru polewamy słodką śmietanką i dekorujemy świeżymi owocami. Podajemy ciepły, ale nie gorący.