Przepisy DOROTY BRANDSZTETER, 4 sezon, Warszawa

Nachos maczo
Nachos maczo

PRZYSTAWKA

Nachos macho

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub indyczego
  • puszka kukurydzy
  • puszka hiszpańskiej czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów bez skórki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • trzy świeże papryki
  • dwie cebule
  • świeży czosnek
  • 300 ml bulionu
  • kilka sztuk papryczek jalapeno
  • oregano
  • bazylia
  • sól pieprz
  • papryka w proszku
  • starty ser
  • chipsy nachos

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie aż wszystko się delikatnie zacznie szklić. Następnie dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszając, smażymy przez około 15 min. Doprawiamy do smaku. Następnie w odpowiedniej kolejności dodajemy: drobno pokrojoną paprykę, kukurydzę, czerwoną fasolę, pomidory, koncentrat pomidorowy, posiekane ostre papryczki i około 300 ml bulionu. Jeżeli jest to konieczne jeszcze doprawiamy. Gotujemy do momentu kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę podajemy posypaną startym serem z nachosami.

DANIE GŁÓWNEPesto pollo

Składniki:

Peso pollo
Peso pollo
  • 2 piersi z kurczaka
  • oliwa
  • mąka
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • ziemniaki
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • masło

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, zagotowujemy i odcedzamy. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy ziołami, polewamy oliwą i pieczemy w temperaturze do 190°C aż lekko zbrązowieją. Piersi z kurczaka, porcjujemy, następnie obtaczamy w mące i zawijamy w szynkę parmeńską. Smażymy na lekko rozgrzanej aż do zrumienienia. Następnie dodajemy. śmietanę i pesto.

Sałata grecka

Składniki:

  • sałata
  • oliwa
  • oliwki
  • pomidor
  • ser feta
  • ogórek

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki drobno kroimy i dokładnie mieszamy.

Pesto bazyliowe

Składniki:

  • 2 pęczki świeżej bazylii
  • orzeszki pini
  • czosnek
  • oliwa
  • parmezan
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki razem miksujemy.

DESER

Czekoladowy wulkan

Składniki :

Czekoladowy wulkan
Czekoladowy wulkan
  • 250 g masła
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3-4 łyżki mielonych migdałów
  • 3 łyżeczki likieru bombardino lub jajecznego
  • kilka łyżek cukru pudru
  • 3 żółtka i 3 jajka
  • maliny lub truskawki
  • cukier

Sposób przygotowania:

Czekoladę z masłem roztapiamy delikatnie mieszając. Żółtka z jajkami ubijamy na puszysty krem. Wszystkie składniki łączymy: roztopione masło z czekoladą, ubite jajka, migdały oraz likier. Żaroodporne miseczki smarujemy masłem. Połączoną masę wlewamy do miseczek. Pieczemy w temperaturze 230°C przez około 8-12 minut. Deser powinien być chrupiący na wierzchu i delikatnie płynny w środku. Wierzch deseru polewamy słodką śmietanką i dekorujemy świeżymi owocami. Podajemy ciepły, ale nie gorący.

podziel się:

Pozostałe wiadomości