Przepisy Dick Bank, sezon 6, Warszawa

Zielony odrzutowiec
Zielony odrzutowiec

PRZYSTAWKA:

Zielony odrzutowiec

Składniki:

  • 250 g zielonego grochu holenderskiego
  • 1 litr wody
  • 250 g wędzonego surowego boczku
  • 20 g masła
  • 100 g pora
  • 100 g selera
  • 100 g marchewki
  • 1 duży ziemniak
  • 250 g wędzonej kiełbasy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Groch zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy przez 2 godziny. Boczek drobno kroimy, podsmażamy na maśle przez 5 minut i dodajemy do groszku. Warzywa obieramy, również drobno kroimy i dodajemy do zupy. Kiełbasę wkładamy w całości. Zupę gotujemy przez 30 minut. Następnie wyjmujemy kiełbasę, którą kroimy na drobne kawałki i z powrotem wrzucamy do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Cykoria z krainy wiatraków
Cykoria z krainy wiatraków

DANIE GŁÓWNE:

Cykoria z krainy wiatraków

  • 800 g polędwicy wieprzowej
  • 100 g masła
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 100 g musztardy
  • 200 ml mleka
  • 1 1/2 kg ziemniaków
  • śmietana 18%
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w wodzie przez 30 minut. Ugotowane, odcedzone ziemniaki tłuczemy na purée, dodając śmietanę i doprawiając pieprzem, solą i gałką muszkatołową do smaku. Mięso kroimy skośnie w plastry i smażymy na maśle przez 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę oraz stopniowo dolewamy mleko. Całość podgrzewamy. Dodajemy musztardę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Polędwicę podajemy z purée ziemniaczanym i zapiekaną cykorią.

Cykoria

Składniki:

  • 800 g cykorii
  • 500 g szynki (duże plastry)
  • 300 g żółtego sera typu gouda

Sposób przygotowania:

Cykorię gotujemy w wodzie przez 15 minut. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i owijamy plastrami szynki. Tak przygotowane cykorie układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość przykrywamy plastrami sera. Pieczemy w temperaturze 180° przez 30 minut.

Słodka depresja
Słodka depresja

DESER

Słodka depresja

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 1/2 kg jabłek (szara reneta)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 100 ml wódki
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę z masłem, jednym całym jajkiem, jednym żółtkiem, 80 gramami cukru i łyżeczką cynamonu. Wyrabiamy ciasto, 2/3 rozwałkowujemy. Ciasto układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Rodzynki zalewamy wódką i odstawiamy, aby się namoczyły. Obieramy jabłka i kroimy w ósemki. Dodajemy 2 łyżeczki cynamonu, 50 gram cukru i namoczone rodzynki. Całość mieszamy i wykładamy na cieście. Rozwałkowujemy resztę ciasta (1/3), kroimy w paski, którymi przykrywamy ciasto z masą jabłkową. Wierzch smarujemy białkiem jajka. Ciasto pieczemy w temperaturze 180° przez 60 minut. Ubijamy śmietanę z cukrem. Ciasto podajemy ze słodką śmietaną.

podziel się:

Pozostałe wiadomości