PRZYSTAWKA:
Zielony odrzutowiec
Składniki:
- 250 g zielonego grochu holenderskiego
- 1 litr wody
- 250 g wędzonego surowego boczku
- 20 g masła
- 100 g pora
- 100 g selera
- 100 g marchewki
- 1 duży ziemniak
- 250 g wędzonej kiełbasy
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Groch zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy przez 2 godziny. Boczek drobno kroimy, podsmażamy na maśle przez 5 minut i dodajemy do groszku. Warzywa obieramy, również drobno kroimy i dodajemy do zupy. Kiełbasę wkładamy w całości. Zupę gotujemy przez 30 minut. Następnie wyjmujemy kiełbasę, którą kroimy na drobne kawałki i z powrotem wrzucamy do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
DANIE GŁÓWNE:
Cykoria z krainy wiatraków
- 800 g polędwicy wieprzowej
- 100 g masła
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 100 g musztardy
- 200 ml mleka
- 1 1/2 kg ziemniaków
- śmietana 18%
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w wodzie przez 30 minut. Ugotowane, odcedzone ziemniaki tłuczemy na purée, dodając śmietanę i doprawiając pieprzem, solą i gałką muszkatołową do smaku. Mięso kroimy skośnie w plastry i smażymy na maśle przez 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę oraz stopniowo dolewamy mleko. Całość podgrzewamy. Dodajemy musztardę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Polędwicę podajemy z purée ziemniaczanym i zapiekaną cykorią.
Cykoria
Składniki:
- 800 g cykorii
- 500 g szynki (duże plastry)
- 300 g żółtego sera typu gouda
Sposób przygotowania:
Cykorię gotujemy w wodzie przez 15 minut. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i owijamy plastrami szynki. Tak przygotowane cykorie układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość przykrywamy plastrami sera. Pieczemy w temperaturze 180° przez 30 minut.
DESER
Słodka depresja
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 130 g cukru
- 2 jajka
- 1 1/2 kg jabłek (szara reneta)
- 3 łyżeczki cynamonu
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 100 ml wódki
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Mieszamy mąkę z masłem, jednym całym jajkiem, jednym żółtkiem, 80 gramami cukru i łyżeczką cynamonu. Wyrabiamy ciasto, 2/3 rozwałkowujemy. Ciasto układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Rodzynki zalewamy wódką i odstawiamy, aby się namoczyły. Obieramy jabłka i kroimy w ósemki. Dodajemy 2 łyżeczki cynamonu, 50 gram cukru i namoczone rodzynki. Całość mieszamy i wykładamy na cieście. Rozwałkowujemy resztę ciasta (1/3), kroimy w paski, którymi przykrywamy ciasto z masą jabłkową. Wierzch smarujemy białkiem jajka. Ciasto pieczemy w temperaturze 180° przez 60 minut. Ubijamy śmietanę z cukrem. Ciasto podajemy ze słodką śmietaną.