Przepisy Dellfiny Dellert, sezon 6, Warszawa

Uniesienia miłosne.jpg
Uniesienia miłosne.jpg

PRZYSTAWKA:

Uniesienia miłosne Madame Pompadour

Składniki:

  • 1,5 L bulionu warzywnego
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • ziarna sezamu do przybrania

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy bulion warzywny. Szparagi myjemy, osuszamy, obcinamy szczyty (ok 4-5 cm), które odkładamy na bok. Zwłókniałe końcówki wyrzucamy. Obraną cebulę, ziemniaki i pozostałe części szparagów kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i cebulę, po kilku minutach ziemniaki, a następnie szparagi. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz dodajemy szczyptę cukru. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy przez kolejne 20 minut, po czym powstałą zupę miksujemy. W garnku zostawiamy odrobinę bulionu, w którym gotujemy szczyty szparagów. Zupę podajemy w głębokich talerzach, dekorujemy szczytami szparagów, kilkoma kroplami oleju sezamowego oraz ziarnami sezamu.

Błękitni kochankowie.jpg
Błękitni kochankowie.jpg

DANIE GŁÓWNE:

Błękitni kochankowie

Składniki:

  • 2 kg muli
  • 6 szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 2/3 butelki wytrawnego białego wina
  • 1 L bulionu drobiowego
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/3 pęczka kolendry
  • szczypiorek z 3 cebul dymek
  • 200g mleka kokosowego
  • 1 papryczka chili
  • szczypta szafranu
  • 1 bagietka

Sposób przygotowania:

W garnku przygotowujemy 1 litr bulionu drobiowego. W woku, lub dużym garnku, rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek i szalotki oraz pastę curry. Lekko podsmażamy na małym ogniu, dodajemy wino i redukujemy przez około 7 minut. Dodajemy przygotowany wcześniej bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Mleko kokosowe rozrabiamy z odrobiną powstałego wywaru i powoli wlewamy. Dodajemy szafran oraz drobno posiekaną papryczkę chili oraz oczyszczone i przebrane mule. Gotujemy około 5 minut pod przykryciem, aż mule zaczną się otwierać. Dodajemy posiekaną natkę, szczypiorek i kolendrę. Danie podajemy ze świeżą bagietką.

Randka w ciemno.jpg
Randka w ciemno.jpg

DESER:

Randka w ciemno

Składniki:

  • 150 g masła (solonego)
  • 250 g miałkiego cukru
  • 75 g masy kakaowej (proszku kakaowego)
  • 2 duże jajka
  • 65 g mąki
  • ¼ łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 łyżka stołowa kwaśniej śmietany
  • szczypta proszku do pieczenia
  • liście świeżej mięty
  • 30 g cukru pudru
  • orzechy włoskie (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

W rondlu roztapiamy masło. Do dużej miski wsypujemy cukier raz proszek kakaowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło, ekstrakt waniliowy, jajka, mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia i opcjonalnie orzechy. Przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku Pieczemy przez 25-27 minut w temperaturze 165°C. Po wyjęciu z piekarnika ciasto chłodzimy i kroimy w kostkę. Posypujemy cukrem pudrem, przybieramy papryczką chili i listkiem świeżej mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości