PRZYSTAWKA:
Uniesienia miłosne Madame Pompadour
Składniki:
- 1,5 L bulionu warzywnego
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta pieprzu ziołowego
- kilka kropli oleju sezamowego
- ziarna sezamu do przybrania
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy bulion warzywny. Szparagi myjemy, osuszamy, obcinamy szczyty (ok 4-5 cm), które odkładamy na bok. Zwłókniałe końcówki wyrzucamy. Obraną cebulę, ziemniaki i pozostałe części szparagów kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i cebulę, po kilku minutach ziemniaki, a następnie szparagi. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz dodajemy szczyptę cukru. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy przez kolejne 20 minut, po czym powstałą zupę miksujemy. W garnku zostawiamy odrobinę bulionu, w którym gotujemy szczyty szparagów. Zupę podajemy w głębokich talerzach, dekorujemy szczytami szparagów, kilkoma kroplami oleju sezamowego oraz ziarnami sezamu.
DANIE GŁÓWNE:
Błękitni kochankowie
Składniki:
- 2 kg muli
- 6 szalotek
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- łyżeczka czerwonej pasty curry
- 2/3 butelki wytrawnego białego wina
- 1 L bulionu drobiowego
- 1 pęczek pietruszki
- 1/3 pęczka kolendry
- szczypiorek z 3 cebul dymek
- 200g mleka kokosowego
- 1 papryczka chili
- szczypta szafranu
- 1 bagietka
Sposób przygotowania:
W garnku przygotowujemy 1 litr bulionu drobiowego. W woku, lub dużym garnku, rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek i szalotki oraz pastę curry. Lekko podsmażamy na małym ogniu, dodajemy wino i redukujemy przez około 7 minut. Dodajemy przygotowany wcześniej bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Mleko kokosowe rozrabiamy z odrobiną powstałego wywaru i powoli wlewamy. Dodajemy szafran oraz drobno posiekaną papryczkę chili oraz oczyszczone i przebrane mule. Gotujemy około 5 minut pod przykryciem, aż mule zaczną się otwierać. Dodajemy posiekaną natkę, szczypiorek i kolendrę. Danie podajemy ze świeżą bagietką.
DESER:
Randka w ciemno
Składniki:
- 150 g masła (solonego)
- 250 g miałkiego cukru
- 75 g masy kakaowej (proszku kakaowego)
- 2 duże jajka
- 65 g mąki
- ¼ łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 łyżka stołowa kwaśniej śmietany
- szczypta proszku do pieczenia
- liście świeżej mięty
- 30 g cukru pudru
- orzechy włoskie (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
W rondlu roztapiamy masło. Do dużej miski wsypujemy cukier raz proszek kakaowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło, ekstrakt waniliowy, jajka, mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia i opcjonalnie orzechy. Przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku Pieczemy przez 25-27 minut w temperaturze 165°C. Po wyjęciu z piekarnika ciasto chłodzimy i kroimy w kostkę. Posypujemy cukrem pudrem, przybieramy papryczką chili i listkiem świeżej mięty.