Przepisy BENITY ORLIK, 4 sezon, Warszawa

Egzotyczny rarytas
Egzotyczny rarytas

PRZYSTAWKA

Egzotyczny rarytas

Składniki

  • 1 kg krewetek
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • łyżka masła
  • 100-150 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wina
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • kolendra
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Krewetki rozmrażamy przekładając na sito i przelewając wrzątkiem. Osuszamy na papierowym ręczniku. Papryczki i czosnek drobno siekamy a następnie smażymy na rozgrzanej oliwie przez około minutę, na małym ogniu, uważając żeby się nie spaliły. Następnie dodajemy krewetki i szczyptę posiekanej natki pietruszki. Kiedy tylko krewetki zaczną skwierczeć dolewamy białe wino i smażymy kilka minut, obracając je na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy masło dla zagęszczenia sosu i podkreślenia delikatności smaku. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy świeżo siekaną kolendrą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z bagietką i cząstką limonki.

DANIE GŁÓWNE

Pork na bogato

Pork na bogato
Pork na bogato

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • czarna soczewica
  • zielony groszek (mrożony)
  • czerwona cebula
  • limonka
  • świeża mięta
  • kostka bulionowa lub suszone warzywa
  • plastry sera koziego pleśniowego

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe zalewamy marynatą z sosu sojowego, świeżego tymianku, czosnku, z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie wyjmujemy z marynaty i podsmażamy z każdej strony na maśle z czosnkiem przez około minutę. Gotowe mięso kroimy w plastry, na których układamy plasterki sera. Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem 20-15 minut. Po 10 minutach gotowania dodajemy susz warzywny lub bulion oraz 1 łyżeczkę soli. Czerwoną cebulkę i miętę drobno siekamy i dodajemy do odcedzonej i przelanej zimną wodą soczewicy. Następnie dodajemy niewielką ilość oliwy zmieszaną z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz garść mrożonego zielonego groszku. Wszystko razem mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku sokiem z połowy limonki oraz solą i pieprzem. Podajemy z polędwiczkami. Danie dekorujemy gałązkami tymianku.

DESER

Rainbow freak

Składniki:

Rainbow freak
Rainbow freak
  • 2 mango
  • ananas
  • 4 kiwi
  • mały koszyczek truskawek
  • garść daktyli
  • garść borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 ml wiśniówki lub likieru z pomarańczy
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • galaretka agrestowa

Sposób przygotowania:

Podłużną formę na ciasto smarujemy tłuszczem i wykładamy folią spożywczą. Folię mocno dociskamy do ścian foremki, sprawdzając, aby odpowiednio przylegała. Mango obieramy i kroimy na cienkie plastry. Wykładamy nim formę tak, by plasterki wystawały do późniejszego zamknięcia teryny. Kolejno układamy warstwy owoców. Na warstwę pokrojonego kiwi wylewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzoną gorzką czekoladę. Po wyłożeniu wszystkich owoców przygotowujemy roztwór z żelatyny, galaretki agrestowej i wiśniówki. Gotowy roztwór studzimy a następnie, zalewamy nim ułożone owoce. Przed zamknięciem teryny można uderzyć naczyniem lekko o blat, aby uwolnić bąbelki powietrza. Następnie zawijamy wystające listki mango, a następnie bardzo szczelnie zawijamy folię i chłodzimy 3-4 godziny. Wyjmując terynę z naczynia można na moment włożyć ją pod ciepłą wodę, aby żelatyna na brzegach się rozpuściła. Następnie jeszcze na kilkanaście minut wkładamy ją do lodówki. Podajemy schłodzoną pokrojoną w plastry.

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Gdzie pojechać na sylwestra za granicę?
Materiał promocyjny

Gdzie pojechać na sylwestra za granicę?