PRZYSTAWKA
Krwawa rozkosz
Składniki:
- 2 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- listki świeżego tymianku (lub innych ziół)
- 15 dag startego sera żółtego ostrego typu Cheddar lub Gruyere
- sos balsamiczny
- listki mięty do dekoracji
Sos
Składniki:
- listki świeżej mięty, bazylii, tymianku
- natka pietruszki
- łyżeczka ostrej papryki w proszku lub świeża papryczka chili
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- kapary
Grzanki
Składniki:
- bagietka
- sos toskański
- 15 dag startego sera żółtego typu Gouda
- kilka ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy na połówki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdej połówce kładziemy po 2 plastry czosnku i świeże liście tymianku. Posypujemy świeżym pieprzem i polewamy lekko oliwą z oliwek. Wstawiamy na kilka minut do gorącego piekarnika. Posypujemy startym, pikantnym serem żółtym i lekko zapiekamy. W tym czasie przygotowujemy sos i grzanki. Kroimy drobno natkę pietruszki i zioła. Dodajemy sok z wyciśniętej cytryny oraz kapary, papryczkę chili i oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku. Całość miksujemy i schładzamy w lodówce. Bagietkę kroimy na płaskie kromki. Do sosu toskańskiego dodajemy świeżo wyciśnięty czosnek. Kromki bagietki smarujemy gotowym sosem toskańskim i posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy na parę minut do gorącego piekarnika. Na talerzu rozlewamy łyżkę sosu, na którym układamy gorącego pomidora, dekorujemy sosem balsamicznym i listkami mięty. Podajemy z gorącymi grzankami.
DANIE GŁÓWNE
Zabójczy przysmak w białym sosie
Składniki:
- 1 kg wątróbki cielęcej lub drobiowej
- 1 duża cebula
- 15 dag mąki
- przyprawa do kebabu
- sól, pieprz
- olej
Sos śmietanowo – pieczarkowy
Składniki:
- 1/2 kg małych pieczarek
- szklanka gęstej śmietany
- 2 łyżki masła
- łyżka maki
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz
Dodatki
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- przyprawa do ziemniaków
- kminek
- sól, pieprz
- masło
- ogórki kiszone
Sposób przygotowania:
Z opłukanych wątróbek usuwamy błonki i żyłki, następnie kroimy na cienkie plastry. Pokrojone wątróbki obtaczamy w mące zmieszanej z przyprawą do kebabu, solą i pieprzem i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie wyjmujemy i obsuszamy na bibułce. Ostrożnie zlewamy z patelni prawie cały olej. Patelnie ponownie stawiamy na ogniu i podsmażamy na niej pokrojoną drobno cebulę. Gotową wątróbkę układamy na talerzu, przykrywamy podsmażoną cebulą i polewamy sosem śmietanowo pieczarkowym. Podajemy z gorącymi pieczonymi ziemniaczkami oraz ogórkiem kiszonym.
Sos
Opłukane, osuszone pieczarki podsmażamy na maśle przez ok. 5 minut, często mieszając, aby równomiernie sie zrumieniły. Następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez następne 5 minut. Mąkę mieszamy z mlekiem tak, aby nie było grudek a następnie łączymy ze śmietaną i lekko ubijamy. Gotowym sosem zalewamy pieczarki. Doprawiamy sos solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dusimy przez około 3 minuty. Podajemy gorący.
Ziemniaki
Ziemniaki obieramy, płuczemy i nacieramy przyprawą do ziemniaków, posypujemy kminkiem, solą i pieprzem. Następnie wykładamy na wysmarowaną masłem blachę i wstawiamy do gorącego piekarnika na około 40 minut.
DESER:
Czekoladowe truposze
Składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1 lub 2 łyżki dżemu
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka płaska sody
- 1 szklanka mleka
- orzechy
- czekolada do polania
- gotowa biała masa marcepanowa
- foremka w kształcie trupiej czaski
- świeże truskawki lub inne świeże owoce do dekoracji
Suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy roztopioną margarynę lub masło. Następnie miksujemy dodając jajko, mleko, dżem oraz rozdrobnione orzechy. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut. Ciasto wyjmujemy, studzimy a następnie kroimy w prostokąty. Czekoladę roztapiamy w 1/4 masła. Lekko studzimy i polewamy wykrojone ciasto. Gotową masę marcepanową wałkujemy i wycinamy z foremek trupie czaszki, które następnie układamy na kawałkach ostudzonego czekoladowego ciasta. Chłodzimy w lodówce. Podajemy udekorowane świeżymi owocami.